Rijkswaterstaat (RWS), de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en een aantal andere onderdelen van de rijksoverheid brengen hun ict-infrastructuur onder in de twee datacenters AM2 en AM3 van Equinix in Amsterdam. Hiertoe hebben RWS en Equinix Nederland onlangs een contract afgesloten. RWS/DJI ontving in totaal vier inschrijvingen. Het is de tweede aanbesteding van de vier waarvoor nu een overeenkomst is afgesloten.
De overeenkomst met Equinix is onderdeel van het Programma Consolidatie Datacenters (PCDC) van het Rijk. De ict-infrastructuur van de rijksoverheidsinstellingen wordt ondergebracht in de twee datacenters van Equinix. Naast de datacenterhousing zal Equinix ook het floormanagement verzorgen voor respectievelijk RWS, DJI, Inspectie SZW Opsporing, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), Centraal Planbureau (CPB) en Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het floormanagement houdt in het aanbieden van dienstverlening bij aanschaf, installeren, plaatsen, testen van hard- en (virtualisatie)software en het uitvoeren van operationele beheertaken op de in de datavoorzieningen geplaatste hardware van de deelnemers.
Duurzame datacenters
In de Europese aanbesteding is door RWS gegund op de combinatie van prijs, duurzaamheid en kwaliteit. Daarbinnen is gekeken naar continuïteit, beveiliging en flexibiliteit. AM3 op het Science Park in Amsterdam behoort tot de meest duurzame datacenters ter wereld; het won de DatacenterDynamics ‘Green Data Center EMEA Award’. Zo maakt het datacenter gebruik van hybride koeltorens met warmte/koude-opslag in de grond in plaats van mechanische koeling. De warmte wordt hergebruikt door de Universiteit van Amsterdam om er faculteitsgebouwen mee te verwarmen. De datacenters beschikken over de iso-kwaliteitscertificeringen 50001 voor energiemanagement.
Ook betrekken de rijksoverheidsinstellingen het datacenter AM2 van Equinix. Dit rekencentrum staat in Amsterdam-Zuidoost. Binnen het contract dienen AM2 en AM3 als elkaars back-upfaciliteit. RWS doet dit in het kader van risicospreiding. Binnen de aanbesteding won Equinix twee percelen: die van housing en van floormanagement. Volgens een woordvoerder kunnen deze twee percelen niet los van elkaar worden gezien en is het logisch dat beide onderdelen aan één partij zijn gegund.
Andere rijksdatacenters
Het Programma Consolidatie Datacenters wordt uitgevoerd onder regie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Doelstelling is de totstandkoming van een rijksbrede ict-infrastructuur, ondergebracht in vijf datacenters en verspreid over Nederland. Het programma is opgesplitst in vier zelfstandige projecten die worden uitgevoerd door Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), het samenwerkingsverband RWS/DJI, SSC-IT en de Belastingdienst.
Het datacenter van DUO wordt door KPN gebouwd in het Groningse Westpoort. Het datacenter van SSC-ICT komt in de Rijswijkse Plaspoelpolder. Voor de realisatie en inrichting hiervan wordt nog een bedrijf gezocht. De Belastingdienst blijft in zijn datacenter in Apeldoorn. Er wordt nog wel een partij gezocht om dit datacenter aan te passen en te moderniseren.
Het loont de moeite eens wat dieper in de DUO case te duiken. vooralsnog diende dit DC deze zomer door KPN opgeleverd te worden. de eerste paal is echter pas net de grond in ivm financieringsproblemen aan de kant van de winnende inschrijver. een allesbehalve zorgvuldige gang van zaken.
Ik denk dan, hoe ver gaat de relatie tussen de commerciele partij Equinix en wetenschappelijk onderzoek??
Wie het weet mag het zeggen.
Echt sta-pel-gek. Een goedkope 2U-server heeft tegenwoordig richting de 40 TeraByte netto opslagcapaciteit. Dat is meer dan Lexus Nexus van 10 jaar geleden (de grootste juridische databank van de wereld). Gaan die mensen de branding over de volle kust van Nederland in Full-HD opnemen of zo?
De ‘drive’ achter de app-revolutie is nou juist dat de vraag naar rekencapaciteit verlegd wordt naar de client-devices (van die dingen waar je er meer van krijgt naarmate het aantal gebruikers stijgt). Veiligheid is al helemaal geen issue meer voor 300 euro per maand heb je een 100 Mbit/s laag 2 verbinding, dus dan resteert het geneuzel over onder welke jurisdictie de data zich bevindt (maar dat is ook een schijndilemma dat direct opgelost kan worden).
Het is net als met bandbreedte: Stel dat de overheid nou in de tijd dat je nog 20.000,00 per maand voor een 2 Mbit/s huurlijn plus 19.000,00 per maand voor het Internet Point-of-Presence een aanbesteding had gedaan voor 10 jaar voor alle panden onder de Rijksgebouwendienst, terwijl ze die bandbreedte op dat moment nog helemaal niet nodig hadden gehad. Zoiets. Die 40 Terabyte per lullig servertje is nog helemaal niets met wat ons de komende 10 jaar te wachten staat. Allemaal ouwe troep zo inefficiënt mogelijk virtualiseren en liefst een 100Gbyte footprint per user met VDI (dat bedoeld is voor CAD/CAM, Movie-editing/rendering etc, niet om zoveel mogelijk resources te verspillen met als belachelijk excuus dat de kosten van beheer lager zouden zijn (dan zeker alleen in vergelijking tot de circa 2500 tot 3000 die de sector als kosten van beheer per werkplek in 1992 bedacht had).
Lekker groen bezig zijn en geld dat niet van jou is aan je vriendjes geven. Wie wil dat nou niet? Storage e.d. koop je met een credit-card en kun je per maand de capaciteit van vergroten/verkleinen.
Rob,
Welke Server van 2U heeft 40 TB aan opslag ? Een server met 20x 2TB Sata schijf of zo ? Weet niet waar je die in stopt, zelfs een HP Gen8 DL380 heeft maar 16x 2,5″ slot, en je gaat me toch niet vertellen dat je 32 TB op 16x 2TB 2.5″ Sata (5400 RPM) gaat zetten ? En als je er dan wat RIAD overheen gooit wordt het nog minder.
Eens, de overheid kan best eens een stuk efficienter gebruik maken van capaciteit en storage. Maar jij hebt toch ook graag je VT op tijd doorgerekend ? Of je paspoort op tijd binnen ? Dat kost nou eenmaal capaciteit. De overheid (met zo’n 80.000 werknemenrs) doet daarbij niet onder voor een regulier bedrijf (met voor zulke aantallen toch al gauw enkele duizenden servers)
Daarbij, Virtuele Machines met local storage is niet echt failsafe. Dus verdiep vooraleer je kankert
Opvallend is dat nu Dienst Terugkeer en Vertrek niet meer in het rijtje genoemd wordt. Is deze dienst vergeten, of zijn die er uit gestapt.
Hoi Erwin,
Ik snap je vermaning niet. Me verdiepen doe ik dagelijks. Aan de hand van wat je zegt, kan ik merken dat jij je nog niet in Windows 2012 server hebt verdiept. Moet je voor de grap eens doen. Fail-save/High availability regel je tegenwoordig 2 niveaus hoger dan op shared storage niveau. Voordelen alom.
Onze laatste servers hebben 12 x 3 Terabyte bruto 3,5 SATA. De eerstvolgende die we kopen gaan we naar 4 Terabyte. Over 2 x 10Gbit/s plus 4 x 1 Gbit/s SMB 3.0 MultiChannel halen we met parallelle SATA’s 1300 MegaByte per seconde van server naar server in een enkele sessie. Doe dat maar eens met shared storage en kijk even hoe lang dat ding eerst veel te groot en te duur en de andere helft van zijn leven katsverouderd staat te wezen.
Over een paar jaar praat je over 2 tot 4 Terabyte werkgeheugen met 250 tot 500 TeraByte opslag per 2U server. Dat is duizenden malen maal wat die instanties een paar jaar geleden nog hadden, maar – in een single-resource kun je de effectieve capaciteit nog eens kwadrateren (van 1000 ongecoördineerde servers kunnen er 999 uit hun neus staan vreten terwijl eentje overbelast wordt).
Vermenigvuldig nou zo’n server nou eens met wat er zoal in een datacenter gaat en leg dan nog eens uit waar die clubs al die toegenomen capaciteit nou ook alweer voor nodig hebben.