36 procent van West-Europese bedrijven heeft de afgelopen achttien maanden een toename bemerkt in de frequentie van incidenten op het gebied van netwerk- en informatiebeveiliging. In Nederland ligt dit percentage met 25 procent lager. Dit blijkt uit onderzoek van Vanson Bourne, in opdracht van netwerkspecialist Ciena, onder vierhonderd ict-besluitvormers op senior niveau uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
Volgens Ciena neemt de noodzaak voor netwerkproviders toe om een uitgebreide beveiligingsaanpak te hanteren die zowel voorziet in serverbeveiliging als in encryptie van gegevens tijdens hun opslag en overdracht. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat iets meer dan een derde (36 procent) van de ondervraagde bedrijven gebruikmaakt van encryptie voor de overdracht van gegevens via wide area network (wan)-verbindingen tussen bedrijfslocaties en datacenters.
Versleuteld dataverkeer
Duitsland is Europees koploper in de encryptie van bestanden tijdens hun overdracht via wan-verbindingen. Ongeveer de helft (49 procent) van de ondervraagde bedrijven geeft aan dat ze hiervan gebruikmaken voor het wan-verkeer tussen bedrijfslocaties of datacenters. In Nederland en Frankrijk maakt ongeveer een derde van alle bedrijven (respectievelijk 36 en 33 procent) gebruik van versleuteld dataverkeer. In het Verenigd Koninkrijk ligt dit aantal op niet meer dan een kwart (24 procent).
Het land dat het meest getroffen werd door een toename van beveiligingsincidenten was Frankrijk. Bijna de helft (49 procent) van Franse bedrijven bemerkte een toename in het aantal bedreigingen, gevolgd door Duitsland (40 procent), het Verenigd Koninkrijk (28 procent) en Nederland (25 procent). De meest getroffen sector is de energie- en nutssector. Meer dan de helft (54 procent) van de ondernemingen in deze sector gaf aan een opleving in incidenten te hebben bespeurd.
Versleutelingsmethoden
Encryptie van zakelijke apparatuur en encryptie van bedrijfsgegevens op de applicatielaag zijn de populairste versleutelingsmethoden. Hiervan wordt gebruikgemaakt door circa de helft van de ondervraagde bedrijven (respectievelijk 53 procent en 48 procent). 11 procent van de respondenten zegt geen gebruik te maken van enige vorm van encryptie. In de publieke sector laat een groter percentage (16 procent) organisaties het gebruik van encryptie achterwege, ondanks het feit dat bijna een derde (29 procent) de afgelopen achttien maanden met een toename in het aantal beveiligingsincidenten werd geconfronteerd.
Naar verwachting zullen Nederland en Duitsland in de nabije toekomst koplopers zijn in het gebruik van encryptie voor de beveiliging van de gegevensoverdracht. Van de bedrijven die hun gegevensverkeer momenteel niet versleutelen, is ongeveer een derde van plan om deze techniek voor het eerst toe te passen (respectievelijk 36 procent en 31 procent). Onderverdeeld per sector zullen organisaties in de transportsector (40 procent), financiële dienstverlening (33 procent) en energie- en nutssector (22 procent) naar alle waarschijnlijkheid vooruit lopen in het gebruik van encryptie van het gegevensverkeer.