Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de Nederlandse banken trekken samen ten strijde tegen de recente distributed denial of service (DDoS)-aanvallen op de financiële instellingen. Vanuit de bancaire sector wordt er een liaison bij het NCSC gepositioneerd. Dit maakt snelle informatie-uitwisseling tussen banken en overheid mogelijk door de korte lijnen en snellere afstemming.
Op 15 april 2013 is er overleg geweest tussen minister Opstelten (Veiligheid en Justitie), minister Dijsselbloem (Financiën) en Boele Staal van de Vereniging van Nederlandse Banken. Ze kwamen tot de conclusie dat publieke en private partijen bij DDoS-aanvallen nauw moeten samenwerken en kennis moeten delen. Een goede informatiepositie van alle partijen is daarbij van cruciaal belang. De liaison moet zorgen voor deze informatie-uitwisseling.
Onlangs werden de banken ING en Rabobank aangevallen door middel van DDoS. ING was zelfs in vijf dagen drie keer het slachtoffer. Gevolg van deze aanvallen was dat de betaalservice iDeal er volledig uit lag en het betalingsverkeer werd verlamd. DDoS-aanvallen zijn redelijk eenvoudig te organiseren en zijn vooral bedoeld om overlast te veroorzaken. Bij een dergelijke aanval is geen sprake van een digitale inbraak en worden er geen gegevens buit gemaakt.
Voor een paar tientjes kun je een paar uur door een botnetbeheerder een DDos op maat uit laten voeren. Of dit figuur via schimmige wegen gevonden alleen je geld aanneemt en verder niets doet is nog afwachten maar het is relatief eenvoudig en niet te gek duur.