Netwerkleverancier Brocade heeft zijn campusnetwerkportfolio uitgebreid met nieuwe switches, draadloze access points en een draadloze controller. Alle nieuwe producten, die vallen binnen de Brocade HyperEdge-architectuur, zijn ontworpen met het oog op schaalbaarheid en de ondersteuning van nieuwe standaarden, zoals 802.11ac. Volgens Eric van Gend van Brocade kan hiermee een campus area network (can) eenvoudiger worden opgezet en beheerd zonder gebruik van legacy, zoals het Spanning Tree Protocol.
Met de vernieuwde Brocade HyperEdge-architectuur is een campusnetwerk te automatiseren en te vereenvoudigen, stelt het bedrijf. Brocade maakt daarnaast de beschikbaarheid bekend van de HyperEdge-features die in 2012 zijn aangekondigd. Het gaat onder meer om gecentraliseerd access point-beheer, gedistribueerde access point forwarding, self-healing access points en Active-Active-links binnen individuele en geschaalde HyperEdge-domeinen.
Ziekenhuis
Eric van Gend, salesmanager Ethernet Fabrics Brocade voor Noord-Europa, stelt dat in de periode 1990-1995 een aantal grote netwerkleveranciers de basis hebben gelegd voor het ip-communicatieplatform. ‘De manieren waarop computers met elkaar verbonden worden, zijn sindsdien niet wezenlijk veranderd. Dat begint steeds meer te knellen nu het gebruik van mobiele apparatuur fors stijgt. Ook het gebruik van virtuele desktopinfrastructuren, unified communications en video voor zakelijke communicatie verhoogt de druk op de bestaande campusnetwerken. Die zijn eigenlijk te rigide van opzet om te voldoen aan de vraag naar snelle applicatie-inzet, directe toegang tot informatie en ondersteuning van multidevice mobiliteit.’
Van Gend wijst op een campus area network (can) in een ziekenhuis. Dat kan zowel draadloos als bedraad zijn waarbij verschillende groepen mensen er gebruik van maken. Artsen willen bijvoorbeeld met hun iPad medische informatie opvragen, verplegers voeren op een pc patiëntgegevens in en patiënten willen graag met hun tablet Youtube-filmpjes bekijken. Het beheer achter zo’n netwerk begint complex te worden, terwijl de beschikbaarheid en de beveiliging met verschillende autorisaties goed geregeld moet zijn, aldus Van Gend.
Versimpeling
Met de nieuwe switches zegt Brocade het netwerkbeheer te versimpelen. Zo wordt het Spanning Tree Protocol (stp), waarbij netwerkloops en overbelaste switches steeds vaker voorkomen, vervangen door een stacking-aanpak. Hierbij worden switches als het ware op elkaar gestapeld waardoor het lijkt alsof er maar één switch in gebruik is met één ip-adres. Het beheer ervan wordt zo eenvoudiger, stelt Van Gend.
Hij wijst verder op de intelligente draadloze access points die zijn te koppelen aan het vaste edge-domein om zo veilige draadloze connectiviteit te bieden zonder de vaste infrastructuur te overbelasten. ‘Alle verkeer wordt beheerd binnen het HyperEdge-domein. Daardoor is de inzet van complexe legacy-protocollen, zoals het Spanning Tree Protocol en controller-gericht getunneld draadloos verkeer, niet nodig. HyperEdge-domeinen zijn te combineren met een legacy-campusnetwerkinfrastructuur.’
Verder is de beheersoftware, Brocade Network Advisor, uitgebreid, waaronder een nieuw performancedashboard. Beheerders hebben de keus uit kant-en-klare overzichten of kunnen die op maat maken. De overzichten bieden alle kritische informatie op één scherm. Dat vereenvoudigt het beheer en maakt proactieve monitoring en probleemoplossing mogelijk, aldus Van Gend.
Nieuw
Tot de nieuwe can-switches behoren de Brocade ICX 6430-C Compact Switch (werkplekgebruik) en Brocade ICX 6650 Switch (high-end configuraties). Ook zijn er drie nieuwe draadloze access points: de Brocade Mobility 1220, Mobility 1240 en 1250. Dit laatste access point komt later in 2013 beschikbaar, voegt 802.11ac-ondersteuning toe aan het portfolio en levert snelheden tot 1 Gbps voor draadloze gebruikers. Verder kondigt de netwerkleverancier de nieuwe Brocade Mobility RFS9510 Controller aan. Deze ondersteunt maximaal 10.240 access points en tweehonderdduizend devices.
Brocade meldt tevens met nieuwe hardwareopties te komen voor de Brocade FastIron SX-, Brocade FCX- en Brocade ICX-switchproductfamilies. Het gaat om een nieuwe, hoogwaardige beheermodule voor FastIron SX-switches, die ook geavanceerde supportmogelijkheden biedt, waaronder Virtual Routing & Forwarding (VRF). Brocade lanceert ook een nieuwe uplink-module voor de Brocade FCX-switch en een nieuwe gelijkstroomvoeding voor de Brocade ICX 6610 Switch voor hogere beschikbaarheid.
Profiel
Brocade, gestart in 1995, komt van oudsher uit de markt van san’s (storage area networks). Het biedt eigen san-switches maar onderhoudt ook diverse oem-relaties (waaronder met Dell, HP en IBM). In 2008 kocht het bedrijf ethernet-switchfabrikant Foundry Networks, waarmee het ip-technologie aan zijn portfolio toevoegde. Brocade is met name actief in de datacenter- en telecomwereld. Het heeft in Nederland onder andere de Amsterdam Internet Exchange als klant. Het bedrijf zegt storagefabrikant-onafhankelijk te zijn, al zijn EMC en HDS wel de belangrijkste partners.