Apple komt binnenkort met zijn nieuwe product het horloge iWatch. De innovatiefabriek heeft een aantal functionaliteiten van zijn iPhone en iPad naar dit product doorgetrokken. Terwijl nog veel bedrijven met beide benen vast in hun x86-architectuur op basis van Windows staan, voegt Apple een nieuwe component toe aan de byod-keten. Hoe moeten cio's en cto's omgaan met de ontwikkelingen die direct of indirect hun business kunnen beïnvloeden?
Door de komst van een nieuwe vorm van gebruikersdevices, zoals tablets, worden de komende tijd verschillende en ook nieuwe besturingssystemen ontwikkeld en aangeboden die hun weg naar het bedrijfsleven gaan vinden. De tijd dat ict-afdeling alleen maar met het besturingssysteem (Microsoft Windows) bezig was, is voorbij. Parallel aan deze verandering gaan we ook enorme ontwikkelingen op applicatiedomeinen, informatievoorziening en communicatie meemaken. Deze ontwikkelingen hebben niet alleen bij leveranciers, de productontwikkeling en marketing aanzienlijk veranderd, maar ook bij klanten zijn de behoefte en het consumptiegedrag gewijzigd. Kwam de klant voorheen alleen tijdens openingsuren in jouw winkel om schoenen te kopen, hij koopt ze nu ergens in de loop van de dag of avond, in je webshop waar en wanneer het hem uitkomt.
Concurrentiekracht neemt af
Veel businessmodellen, primaire en ondersteunende bedrijfsprocessen, zoals ict, zijn inmiddels ouder dan tien jaar en vormen een oerwoud aan legacy. Het verdienmodel is niet meer levensvatbaar wanneer dit door inflexibele en verouderde structuur en (werk)processen geen antwoord kan geven op de dynamische beweging en behoefte vanuit de markt. De concurrentiekracht neemt af en voordat je het weet staan andere leveranciers tussen jou en jouw klanten.
Het maakt niet uit of je een product oplevert (leveranciers uit het bedrijfsleven) of een dienstverlener bent (overheidsinstellingen), je kunt je doelstellingen niet efficiënt bereiken wanneer je gereedschap verouderd of bot is. Wees innovatief en houdt je zaag scherp, dat hoor je ook Stephen Covey in zijn zevende eigenschap zeggen.
Ict als wondermiddel
Tesco (zie video onderaan artikel) is een mooi voorbeeld. De onderneming heeft eerst zijn businessprocessen vernieuwd en daarna van ict-innovaties en -mogelijkheden gebruik gemaakt om efficiënt de gestelde doelstellingen te bereiken en winstgevend te worden.
Jaren lang werd gezegd dat zorg mensenwerk is. Ict in de zorg werd hierdoor als overbodig beschouwd. Na jaren is men er eindelijk van overtuigd dat de ict-mogelijkheden de kwaliteit en efficiëntie, en dus ook de winstgevendheid van dit ‘mensenwerk’, kunnen verhogen.
Als je je business beperkt hebt tot een fysieke winkel in een winkelcentrum, dan had je zeker in de maand december gemerkt dat je wat omzet gemist hebt door het gebrek aan een online webwinkel. Je traditionele businessmodel sluit niet meer aan bij de behoefte vanuit de markt.
Dit zijn allemaal mooie voorbeelden van hoe ict je business kan helpen om meer veerkracht te krijgen. Je vergist je als je denkt dat ict een wondermiddel is. Nee, innovatie is het toverwoord!
Ict kost alleen maar geld
Er wordt vaak gezegd dat ict-innovaties alleen maar geld kosten. Als je naar bovenstaande voorbeelden kijkt, dan zie je dat ict-mogelijkheden op zich niet de betreffende business winstgevend kunnen maken. In dit geval kost ict alleen maar geld. De winstgevendheid en de kracht komen uit het vernieuwen van je businessmodel, efficiëntere werkprocessen, verkorten van time-to-market en het verhogen van je slagkracht.
Wanneer je van binnenuit naar het vernieuwen van de business kijkt, dan kun je slim van de ict-mogelijkheden gebruikmaken om de doelstelling te bereiken. Dit is op een hele andere manier naar de business kijken dan wanneer een leverancier met zijn product zegt hoe je naar je business moet kijken!
Windows 8 komt te laat
Negeren van de ontwikkelingen om je heen kan je soms duur komen te staan. Microsoft heeft heel lang de innovatieve bewegingen van Apple genegeerd. Ze bleven stug doorgaan met het doorontwikkelen van hun x86-producten en -architectuur. Toen ze door kregen dat ze aan de innovatierace moesten meedoen, kwamen ze met Windows 8 voor de mobile devices (tablet en smartphones) waarschijnlijk te laat.
Jaren lang werd geweigerd om de zorgprocessen grondig te vernieuwen. Hierdoor heeft de zorg een achterstand die niet eenvoudig te overbruggen is. Innovatief bezig zijn betekent niet dat je met elke nieuwe ontwikkeling mee moet gaan, maar wel bewust en op gestelde tijden je business van alle kanten bekijkt en die toetst op de wendbaarheid, efficiëntie en de behoefte uit de markt . Wanneer je weet wat aan je business moet verbeteren, dan kun je van de ict-mogelijkheden als hulpmiddel gebruikmaken om de conditie van je business te optimaliseren.
Apple iWatch is maar voorbeeld
De Apple iWatch is maar een voorbeeld, maar er komen zeker nog meer innovatieve producten die hun invloed kunnen hebben op het bestaansrecht van je business, merk, product, dienst en je klanten. Vis niet achter het net, ga tijdig je onderneming vernieuwen en wees je concurrenten voor. Voor een slimme en innovatieve ondernemer bestaat de crisis niet!
@Reza,
Leuk artikel waarvoor dank. Ondanks de voorbeelden die je aanhaalt al vrij bekend zijn, is het wel erg herkenbaar en leest je opinieartikel gemakkelijk weg.
Ict kost alleen maar geld is iets wat ik ook te vaak nog om mij heen hoor. Niet iedereen is zich er al van bewust dat het slim inzetten van ict juist geld kan besparen. Er ligt dus nog een schone taak voor ons als ict’ers zijnde in het verschiet.
Hey Reza, weer een fijn artikel wat lekker leest.
Innovatie is leuk, alles na het goede idee is echter hard werken en vereist doorzettingskracht en visie.
Dat Tesco-filmpje is volgens mij nog vooral een concept waarmee nu ook getest wordt op de luchthaven. Logisch, want ik kan me voorstellen dat in de metro je telefoonbereik niet echt optimaal is en dat heb je wel nodig om te shoppen.
Wat me wel een goed idee lijkt is dat shoppen makkelijker wordt op basis van analytics. Als ik mijn favoriete webshop bezoek zou mijn boodschappen lijstje eigenlijk al gevuld moeten zijn zodat ik alleen weg hoef te halen wat ik niet wil en slechts een kleine aanvulling hoef te doen. Of dat je gerechten selecteert en de boodschappen al direct worden toegevoegd.
Innovatie is leuk!
Kun je alleen de titel nog uitleggen? Want ik begrijp uit je stuk dat innoveren met ict je business juist wel redt!
Het is met ict hetzelfde als ieder ander gereedschap.
Met de nieuwste zaagmachine, boormachine en hamer ben je ook nog geen timmerman. Met een Boretti-fornuis, Weber-gardencooking, Herman den Blijker-pannenset en Gordon Ramsay-messenset ben je ook nog geen kok.
Voor ict geldt dit ook: er zijn veel tools, al dan niet innovatief, maar als je niet weet hoe je ze moet gebruiken, zal het inderdaad vooral een kostenpost zijn.
Ict is gereedschap voor de business, en daarvoor geldt nog steeds:
A fool with a tool is still a fool!
In sommige gevallen is compleet opnieuw beginnen de beste optie.
Systemen kunnen zo oud zijn dat ze niet meer mee kunnen bewegen met de nieuwe requirements.
De kunst is om dat moment te zien aankomen. Eén van de tekenen dat de wereld sneller beweegt dan de verandering van functionaliteit in een systeem ingebouwd kan worden is wanneer het fundament niet meer voldoet en er met workarounds op dat fundament gewerkt gaat worden waardoor instabiliteit ontstaat. Een voorbeeld: het voorraadbeheersysteem (b.v. van Tesco) was gebaseerd op kennis over wat er nog in de schappen lag. Echter, door de mogelijkheid via virtuele etalage’s te kunnen bestellen, zal de voorspelling wanneer voorraad aangevuld moet worden op een heel andere manier worden bepaald. Zo’n wijziging vereist nieuw in plaats van vernieuwing.
@Reza: over Windows 8. Kijk je naar omzetcijfers dan is Windows 8 en ook Windows Phone 8 een kleintje vergeleken met iOS en Android.
Maar ik zie ook dat iOS en Android eigenlijk niet op de zakelijke markt zijn toegespitst. Ik heb een poosje een Android-tablet geprobeerd. Kon geen fatsoenlijke zakelijke apps vinden die naadloos integreerden met de werkomgeving bij mijn werkgever. Gebruik nu een jaar een iPad. Is het eigenlijk ook net niet. Alleen OneNote en e-mail integreren goed, de rest is behelpen. En dan heb ik het over de gewone kantoorautomatisering-voorzieningen en nog niet over business apps.
Fijn ding trouwens voor de niet-zakelijke dingen…
Windows 8 op een tablet maakt m.i. een zeer goede kans zakelijk te worden opgepakt. Niet alleen voor KA, maar vooral voor de potentie om zakelijke apps te draaien.
Als iOS en Android dit te lang laten liggen, wordt dit weer een Microsoft terrein (in my humble opinion).
Ben het ook niet eens met de opmerking dat Windows 8 te laat komt. Te laat voor wie, de consument? Dan misschien wel, het huidige Windows 8 is teveel hybride en leunt nog veel op de legacy. Maar het biedt wel degelijk potentie en met het geld en dus de ontwikkelpower van Microsoft wordt het zeer waarschijnlijk nog wel wat.
Voor de zakelijke kant vind ik juist dat Android en Apple e.e.a. hebben laten liggen. Zoals dhr. Leen Blom ook aan geeft mis ik de echte zakelijke apps. Bovendien zijn er nog behoorlijk wat organisaties die een klassieke netwerkomgeving hebben in plaats van een private cloud en ja, meestal op de Windows servers en clients gebaseerd. Maar juist daarom zal Microsoft met zijn Windows 8 en latere versies, prominent aanwezig zijn en blijven in de zakelijke markt.
@Leen
Herkenbaar wat je schrijft, maar dit heeft mijns inziens niets met innovatie te maken, maar met het ontbreken aan open standaarden, waarmee applicaties platform onafhankelijk benaderd kunnen worden.
Voor applicatieprogrammeurs die iets willen maken wat met een smartphone/tablet toegankelijk moet zijn is het een crime: je moet alles voor minimaal drie platformen (Android/iOS/Windows 8) maken en testen.
Niet effeciënt, laat staan innovatief.
Mooi artikel met mooie reacties.
Er zijn dus kenlijk genoeg ict-techneuten die weten waar, ehm, de schoen wringt.
Nu nog een tijdje wachten op de beleidsmakers die het licht nog moeten zien.
Tegen die tijd zal het wel te laat zijn, want inovatie vereist inovatieve mensen, mensen die ‘out of de box’ kunnen denken om maar eens een buzzkreet te gebruiken.
‘Out of de box’ denken is niet het zelfde als ‘out of the box’ zwatellen en uiteindelijk nog niets presteren. Zie die mensen over een paar jaar nog maar eens te vinden.
@Ruud: Jij ook bedankt voor je reactie. Ik ben het met je eens. Ik ben van mening dat de klant eerst na moet gaan waar hij zijn business verbeteren kan en gebaseerd daarop de ict-mogelijkheden als ondersteuning gebruiken om zijn doel te bereiken. M.a.w. slimme inzet van ict lost het probleem niet op zolang de business geen optimale conditie heeft.
@Henri: Dank voor je reactie. Tesco-filmpje is geen concept, dit werkt al een tijd in Zuid-Korea. Misschien bedoel je dat dit als concept ergens anders in de testfase is!?
Kijk naar je reactie. Je hebt een mooi en innovatief idee. Gebaseerd daarop kun je je business op een aantal punten aanpassen zodat je daarna met (1) je innovatieve business en (2) de ict mogelijkheden (3) je doelstelling kan bereiken. Antwoord op je vraag: Met alleen ict-innovaties/mogelijkheden redt je je business niet(zo denken veel klanten) Maar als je je business geïnnoveerd hebt dan kun je dit verder met de ict-innovatie / mogelijkheden succesvol maken!
@Leen: Dank voor je (eerste) reactie 🙂
Je punt is terecht. Als je de ontwikkeling en innovatie van je systeem uitstelt of er geen aandacht aan besteedt dan bereik je inderdaad het punt waarop je systeem niet meer mee kan bewegen met de bewegingen van uit de markt. Daarom heb ik voorgesteld om bewust en op gestelde tijden je business van alle kanten te bekijkt en die toetsen op de wendbaarheid, efficiëntie en de behoefte uit de markt.
Het voorbeeld van jou vind ik ook mooi. Afhankelijk of je als Tesco al een tijd, de ontwikkeling en innovatie binnen je business uitgesteld hebt of niet zou je kunnen uitkomen op een totaal nieuw systeem! Als je elk (bijvoorbeeld) twee jaar, de conditie van je business geoptimaliseerd hebt dan zou deze wijziging niet zo groot hoeven te zijn. Plus het feit dat je waarschijnlijk altijd je winstmarge vast kon houden.