Er zijn heel veel hulpmiddelen die een tester kunnen helpen bij de uitoefening van zijn taak, naast de kennis waarover hij of zij beschikt. Dit artikel probeert een opsomming te geven van tien hulpmiddelen, in de breedste zin van de betekenis van het woord hulpmiddel, voor een tester. Volgens het woordenboek is de definitie van het woord hulpmiddel: 'middel om een doel sneller, gemakkelijker te bereiken'.
Dit zijn mijn 10 favoriete hulpmiddelen in een willekeurige volgorde.
1. Oren en ogen
Tijdens de testuitvoering doen we niets liever dan het luisteren naar onze eigen muziek, het liefst nog met oordopjes in en te staren op ons eigen beeldscherm. Het dient echter de aanbeveling om tijdens het testproces specificatie en uitvoering je oren en ogen open te houden zo kun je uit eerste hand al de meest waardevolle defects horen en zien nog voordat er maar een regel code gedeployed is.
Daarnaast is het steeds belangrijker om de dialoog met de bouwers en de analisten te zoeken om de bouwbaarheid en de testbaarheid van de requirements te bespreken en samen een bijdrage te gaan leveren aan productkwaliteit.
2. Passie
Mijn motto is: ‘Wat je ook doet, doe het met passie.’ Alles wat je met passie doet wordt gedreven door je eigen oer-instinct en dat betekend dat je het met overgave doet en er voor de volle 100 procent achterstaat. Dat maakt passie een uitermate geschikt hulpmiddel om in te zetten tijdens elk testproces
3. De handen
Niet alles valt te automatiseren, veel van de testuitvoering wordt zeker in eerste aanleg handmatig uitgevoerd. Daarnaast kun je sommige testtechnieken (exploratory testing, error guessing) alleen handmatig uitvoeren en dat geeft je handen te samen met je andere zintuigen dat extra voordeel wat niet te automatiseren valt.
4. Defecttrackers
Tijdens elk testproces vind je bevindingen en die moet je loggen en volgen. Hiervoor heb je heel ingewikkelde tooling die dit voor je doen, maar feit is dat je, je bevindingen moet loggen, niet alleen voor jezelf, het hertesten, maar ook juist voor de andere disciplines in het project die kunnen kijken
5. Collega’s
Als tester pretenderen we alles te weten. Maar is dat ook zo, elk volgend project is anders dan het vorige of huidige project. Toch zitten we te vaak in onze eigen cocon als we het zelf niet meer weten. Juist een project team is zo sterk als de zwakste schakel, het is geen teken van zwakte als durft toe te geven dat je iets niet weet. Je collega’s weten het vaak wel en kunnen je dan bij praten over dat deel waar je eigen kennis van een minder niveau is.
6. Je hersenen
Testgevallen, -scenario’s bedenk je door een analyse uit te voeren op producten die je testware vormen. Tijdens het reviewen en lezen bedenk je als het ware de testgevallen die je later uit wil voeren.
7. Je voeten
Veel tijd brengen we achter ons bureau door en het liefst ook nog binnen de ‘muren’ van het testteam. Je doet er goed aan om gedurende de dag een of meerdere wandelingen te maken naar de andere disciplines, het koffiezet apparaat of naar een collega buiten het team, zodat je ook contact hebt met andere personen dan je collega testers. Op deze manier kun je op eenvoudige manier ‘out-of-the-box’ denken en zet je de gedachten weer eens op een andere golflengte.
8. Office-suite & Windows
Voor het specificeren worden veelal office producten gebruikt. Het meest gebruikte hulpmiddel in een testtraject is Excel (voor het vastleggen van je testspecificaties), gevolgd door en Word (voor je rapportages, plannen, checklists en testspecificaties) en Powerpoint (voor presentaties), maar je kunt veel meer met die producten dan waar je ze voor inzet. Zo heb je eigenlijk helemaal geen visio nodig om stroomdiagrammen te maken en kun je dit prima realiseren met de hulpmiddelen in Word, Excel of PowerPoint. Daarnaast herbergt Windows zelf ook een serie hulpmiddelen, die het leven van de tester makkelijker kunnen maken, bijvoorbeeld PSR.exe, knipprogramma (snippingtool), etc.
9. Voorbereiding
Het spreekwoord luidt: ‘een goede voorbereiding is het halve werk.’ Een gedegen voorbereiding betekent dat je niet voor heel grote verrassingen komt te staan, omdat je weet wat je wilt gaan doen en hoe dat wilt aantonen of wilt gaan doen. Betekent dit dat je alles tot achter de komma moet uit specificeren? Dat niet, maar je moet wel een idee hebben waar je naar toe wilt werken.
10. Producten en kennis uit eerdere projecten
Net als kennis verzamel je ook tijdens het werken ook andere handige producten, macros, templates, presentaties, et cetera. die het werk van jou als tester, veel van deze producten zijn generiek in te zetten op andere projecten. Schroom dan ook niet om die tools die je tijdens een project gebruikt/ontdekt te borgen in je eigen dossier en tijdens een nieuw project te beoordelen of je een die eerdere hulpmiddelen in kunt zetten.
Conclusie
Hulpmiddelen die je als tester helpen je een betere tester te maken zijn niet altijd de geautomatiseerde hulpmiddelen die je voor ogen denkt te hebben wanneer je aan het woord hulpmiddel denkt. Juist in Agile trajecten, maar ook in traditionele trajecten is het credo van samenwerken en communiceren uitermate belangrijk en dat is iets waar we niet alleen als testers nog heel veel in kunnen verbeteren.
Dat is allemaal waar, maar wat zijn nu de unieke hulpmiddelen specifiek voor een tester? Als dit artikel gaat over iets anders (programmeren, projectmanagement, …) dan klopt het nog steeds, misschien met uitzondering van het hulpmiddel ‘defecttrackers’. Daarnaast: Office als belangrijkste tool? Dat lijkt me achterhaald. Als moderne hulpmiddelen voor testers denk ik meer aan test automation / continous testing tools die testers helpen in de DevOps beweging (Selenium, Fitnesse, delen van Visual Studio Team System, …).
@Bas,
Ik deel je mening dat dit in bijna ieder tak van ict op gaat.
Ik ben dus ook erg benieuwd naar de echt unieke zaken/hulpmiddelen.
In aanvulling op bovenstaande zie je veel interessante tools verschijnen voor testdatamanagement.
Door bijvoorbeeld gebruik te maken van tools om representatieve en consistente subsets te selecteren uit grote gegevensverzamelingen. Hiermee zie je als tester al snel het voordeel van sneller testen en minder gedoe met omgevingen. En dus (voor de klant) sneller resultaat en minder kosten.
Ook tools voor het anonimiseren (maskeren) van testdata is sterk in opkomst. Hiermee kan je eenvoudig gebruik maken van “een kopie van productie”, terwijl je wel de privacy- of concurrentiegevoelige gegevens kan afschermen. En hiermee voldoet aan de wet- en regelgeving op dit gebied.
Dit zijn m.i. unieke hulpmiddelen die de tester in zijn werkzaamheden goed kan ondersteunen.
Wauw, Excel voor het vastleggen van je testspecificaties…??? Beetje achterhaald lijkt me…
Ik mis nog vier belangrijke aspecten die ik niet tegenkom:
1. Technisch inzicht
2. Testtools
3. Creativiteit
4. Google