Stichting Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) en de Groningse softwareleverancier Gino hebben alsnog een minnelijke schikking bereikt. Het hoger beroep dat Gino bij het gerechtshof in Arnhem had ingesteld, is stopgezet. Het bedrijf blijft nog in het kader van de lopende overeenkomst met het CIZ diensten verlenen tot in 2014. Het CIZ heeft inmiddels Atos de opdracht gegeven om op basis van Cordys-technologie een opvolger van het Gino-systeem te ontwikkelen.
Zowel het CIZ als Gino willen niet ingaan op wat er in de schikking tussen beide partijen is overeengekomen en hoe groot de schadevergoeding is die Gino heeft gekregen. ‘De inhoud van de vaststellingsovereenkomst valt onder de vertrouwelijke bedrijfsgegevens, die niet openbaar gemaakt kunnen worden. Bovendien is met Gino afgesproken hierover geen mededelingen te doen’, deelt CIZ-woordvoerder Boudewijn Faber mee. Directeur Edwin Wolffensperger van Gino wil nog wel aangeven dat een schikking de bedrijfsbelangen uiteindelijk beter dient dan een voortzetting van de juridische procedures.
Spoedklus
Het softwarebedrijf is de ontwikkelaar van het registratiesysteem Gino (Geïntegreerd Informatie Netwerk Ouderenzorg) dat het CIZ sinds 2006 gebruikt voor de ondersteuning van de indicatiestelling AWBZ-zorg. De uitvoeringsorganisatie wil het systeem echter vervangen door een nieuwe oplossing. Het softwarebedrijf voelde zich door het CIZ buitenspel gezet omdat elk overleg over vernieuwingen die Gino wilde doorvoeren om het systeem nog sterker en stabieler te maken tot niets leidde. Ook het fallback-scenario met een redundant systeem dat Gino aanbood, werd door CIZ genegeerd.
In plaats daarvan schreef de uitvoeringsorganisatie medio 2012 een spoedaanbesteding voor 1,5 miljoen euro uit waarbij het zonder tegenkandidaten softwarebedrijf Cordys kon selecteren voor de ontwikkeling van een back-upvoorziening voor zijn primaire systeem. In het gunningsdocument sprak het CIZ van ‘serieuze gebreken in het huidige it-systeem die door het CIZ niet konden worden voorzien.’ In het kader van het ict-vernieuwingstraject had het CIZ in 2010 al gekozen voor het bpm-platform van Cordys als ontwikkelplatform.
Gelijk hebben maar niet krijgen
Gino reageerde woedend omdat volgens het bedrijf CIZ de indruk wekte dat het systeem gebrekkig zou functioneren. Dit, terwijl de continuïteit en de beschikbaarheid van het Gino-systeem in al die jaren geen enkel moment in gevaar was geweest. Gino stapte uiteindelijk naar de rechter om de spoedaanbesteding te laten stopzetten. Dat lukte niet, maar de uitspraak van de rechter begin september 2012 was opmerkelijk.
De rechtbank gaf Gino grotendeels gelijk en vond dat het CIZ het spoedeisende karakter van de aanbesteding onvoldoende had aangetoond. Maar, stelde de rechter, het financiële belang van Gino dat in deze zaak speelde, moest toch wijken voor het maatschappelijk belang dat het CIZ dient. Stopzetting van de bouw van het noodsysteem zou de belangen van zorgbehoevende burgers kunnen schaden, aldus de voorzieningenrechter.
Atos
De rechter gaf daarbij wel aan dat Gino een schadeclaim zou kunnen indienen bij het CIZ. Het bedrijf tekende onder andere hiervoor hoger beroep aan maar vlak voordat deze zitting op de rol stond een paar weken terug, kwamen beide partijen tot een minnelijke schikking. ‘Het CIZ kan nu verder met de bouw van een nieuwe voorziening. We kunnen nu in goed overleg met Gino samenwerken op het gebied van migratie’, zegt woordvoerder Faber.
Atos heeft de opdracht gekregen voor de ontwikkeling van het nieuwe primaire systeem voor CIZ en het onderhoud ervan. Naar verwachting levert Atos het nieuwe systeem op zijn vroegst in november 2013 op. Gino verleent in ieder geval nog tot in 2014 diensten aan het CIZ. Dit voorjaar komt de 32ste release uit van Gino´s huidige softwareapplicatie voor het CIZ uit.
Verkort formulier
Het registratiesysteem Gino is voortgekomen uit software-onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dat vormde de basis van het in 1990 gestarte bedrijf Gino B.V. Het Groningse bedrijf sloot in 2006 met het CIZ een contract voor het leveren en verder ontwikkelen van de software voor de ondersteuning van de indicatiestelling. Gino droeg daarbij ook zijn wetenschappelijk archief over aan het CIZ.
De uitvoeringsinstantie wilde via een onderhandse aanbesteding een nieuw verkort onderzoeksformulier laten ontwikkelen dat wordt gebruikt bij de indicatiestellingen. Daarvoor zijn zes universiteiten uitgenodigd. Gino probeerde vorig jaar deze aanbesteding eveneens via het kort geding tegen te houden. Het bedrijf vond dat het ook aan dit traject mee had moeten doen moet en meende tevens dat de aanbesteding voor een nieuw formulier in strijd is met de eerder gemaakte afspraken over het gebruik van het overgedragen archief.
De rechtbank oordeelde hierover dat hoewel Gino het huidige formulier heeft ontworpen dit niet betekent dat het CIZ niet vrij zou staan om aan andere wetenschappers een nieuw formulier te vragen. De zegsman van het CIZ laat weten dat de opdracht voor het nieuwe indicatiestellingsformulier is gegund aan Strategies in Regulated Markets (SiRM) uit Den Haag, in samenwerking met de VU in Amsterdam.
In de zin ‘de uitspraak van de rechter begin september 2013 was opmerkelijk’ wordt waarschijnlijk september 2012 bedoeld. Zie https://www.computable.nl/artikel/nieuws/erp/4557713/1276992/softwarebedrijf-gino-verliest-kort-geding-ciz.html