Een app die je eraan herinnert om zelf je bloeddruk te meten, die de meting direct voor je analyseert en op basis daarvan een voorspelling doet over eventuele verergering van je symptomen. Tot nu toe bestond het niet. Peter Lucas, informaticus aan de Radboud Universiteit en arts, kreeg afgelopen maand een patent gepubliceerd voor twee apps die intelligente voorspellingen kunnen doen over de gezondheid.
Eén app is gemaakt voor patiënten met COPD, een chronische longziekte, en één voor vrouwen met een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Bij beide apps hoort aanvullende apparatuur: bij de COPD-app meet je bijvoorbeeld je eigen longfunctie met een spirometer en de app voor zwangere vrouwen bevat een bloeddrukmeter en een test voor het meten van de hoeveelheid eiwitten in de urine. Na iedere meting krijgt de patiënt een gepersonaliseerde voorspelling van de symptomen te zien. Zo weet een COPD-patiënt bijvoorbeeld hoe groot het risico op een heftige aanval van ademtekort, een exacerbatie, voor de komende dagen is.
Zelflerend kansmodel
Bestaande gezondheidsapps zijn niet in staat om zelf meervoudige patiëntdata te interpreteren. In plaats daarvan sturen ze informatie door naar professionals om deze te laten duiden. De apps die Lucas samen met zijn team ontwikkelde, kunnen wel zelf interpreteren, met behulp van een Bayesiaans model: een zelflerend kansmodel. Zo’n model berekent de kans op verergering van symptomen op basis van alle relevante variabelen: de risicofactoren van de patiënt (bijvoorbeeld leeftijd en gewicht), de huidige symptomen en bovendien data afkomstig van metingen van vitale functies, zoals de bloeddruk of longfunctie. Het model wordt vanzelf slimmer door het aan te vullen met meer informatie, waardoor de app steeds betere voorspellingen kan doen.
Het grote voordeel van de apps is dat ze patiënten in staat stellen hun ziekte meer zelf te managen. Ze kunnen hun gezondheid voor een groot deel monitoren zonder interventie van een arts. De apps leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan verzelfstandiging van de patiënt. Dat Lucas nu een patent heeft gekregen, betekent praktisch gezien dat hij de apps kan gaan ontwikkelen voor het grote publiek. Lucas werkt nauw samen met het UMC St Radboud en het academisch ziekenhuis Maastricht voor de ontwikkeling en verbetering van de apps en met het bedrijf Lavoisier voor het op de markt brengen ervan.
Eind 2014 beschikbaar
Over twee jaar hoopt Lucas dat de apps beschikbaar zijn. Tot die tijd perfectioneert hij onder andere het kansmodel en maakt hij de interfaces gebruiksvriendelijker. Voor het ontwikkelen van de bijbehorende meetapparatuur werkt hij samen met het TechnoCentrum van de Radboud Universiteit. De kosten voor een app zullen zo’n vijfhonderd euro zijn. Dat lijkt veel, maar is inclusief smartphone en bijbehorende meetapparatuur. Bovendien kan de app veel geld besparen doordat patiënten bijvoorbeeld eerder actie ondernemen bij kleine klachten en daarom niet naar het ziekenhuis hoeven te gaan.
Zolang de app niet in het basispakket zit, zal de patiënt toch zelf deze moeten betalen. Het wordt dan de keus ofwel 500 euro voor een app plus phone neer tikken, of ‘gratis’ naar het ziekenhuis. Weet al welke keus velen zullen maken…
Maar toch, veel succes, en een mooi bewijs hoe technologie tastbaar de zorg verbetert.
Blijft de vraag wie er aansprakelijk is als de app een verkeerde diagnose stelt…
Die vraag is best makkelijk te beantwoorden, die komt bij de opdrachtgever (als de app door een derde partij ontwikkeld wordt) te liggen. De opdrachtgever is volgens de Europese en Amerikaanse richtlijnen verantwoordelijk voor de patiëntveiligheid.