4G en 5G zijn misschien de meest gehypete termen binnen de mobiele telefonie en tegelijk ook wel de meest verwarrende termen. Op de vraag 'wat is 4G' verschijnen er op Google alleen al zo'n 1.670.000 resultaten. Bang om de boot te missen, springen telecomproviders bovenop de veilingen van 4G-frequenties. En 5G is ook in aantocht. Het is dus een big deal – maar wat gaat de komst van 4G en de aangekondigde 5G betekenen?
In het kort: 4G staat voor het vierde generatie communicatieprotocol in mobiele communicatie en 5G voor de vijfde. 4G wordt op dit moment uitgerold op verschillende plekken in de Randstad. Volgens KPN is de snelheid bijna tien keer sneller, maar in praktijk hangt dit van veel meer factoren af, zoals bereik van het toestel en natuurlijk hoeveel verkeer er op dat moment op het netwerk is.
De telecomproviderswillen deslag niet missen en springen bovenop de veilingen van 4G-frequenties. En 5G is ook in aantocht. Het is echter de vraag wat 4G en de aangekondigde 5G betekenen voor aanbieders en ons als afnemers. Ik zie een aantal ontwikkelingen in de markt.
- Het dataverkeer neemt de komende jaren alleen maar toe. We communiceren amper meer via sms of telefoon, maar vooral via de apps die we met onze databundels gebruiken. Onze behoefte naar communicatie is nog lang niet verzadigd. De consequentie ervan is dat telefonie een steeds ondergeschiktere rol speelt en plaats maakt voor beeld, video-conferencing en wellicht ook 3D-technieken. Nu ook telecomproviders zich realiseren dat de omzet niet van de beltikken afkomt, maar juist uit de databundels, is het tijdperk van ongelimiteerde dataverbindingen voorbij.
- Omdat men bij 4G of 5G steeds minder gelimiteerd wordt door de snelheid op het mobiele netwerk, zullen cloud-achtige diensten binnen bedrijven een steeds grotere rol spelen. De capaciteit van het netwerk en de devices van tegenwoordig zijn hoog genoeg om bijvoorbeeld onderweg een video-conference op te zetten. Het dynamische bedrijfsmodel waarin de werknemers flexibel zijn, is vanaf nu de norm. Veel bedrijfssoftware wordt afgenomen op een op maat gemaakt SaaS-model. De aandacht gaat er daarbij naar uit om deze systemen aan elkaar te koppelen, om lock-in scenario’s te voorkomen.
- Voor de economische positie van Europa kan de snelle ontwikkeling van netwerken de cruciale factor zijn, we worden namelijk langzaamaan ingehaald. Begin dit jaar rapporteerde Ernst & Young al over de gigantische groei die de markten in Azië, Oost-Europa, Midden-Oosten en Latijns-Amerika nu doormaken. Met bijvoorbeeld de Europese investeringen in het 5G netwerk, kan Europa zichzelf weer terug op de kaart zetten.
- Bring your own device (byod) was in 2012 al een groot thema voor de werkplek en de bijbehorende it-omgeving. Op het moment dat de toestellen de markt overstromen die 4G ondersteunen, wordt byod alleen maar belangrijker. Door je telefoon als hotspot te gebruiken, hoef je niet per se meer op een plek met Wi-Fi te gaan zitten – je kan overal zitten met dezelfde snelheid die je thuis hebt. Iedereen is mobieler en wil met zijn mobiele device werken. It-afdelingen zullen meer tijd en effort steken in de implementatie van richtlijnen voor byod, om het risico van het verliezen van data op een persoonlijk device te beperken.
- Economische impact; 4G creëert volgens Deloitte alleen al 371.000 tot 771.000 banen in Amerika tussen 2012 en 2016. 5G zal waarschijnlijk hetzelfde opleveren. Deze boost in de economie is erg welkom, zeker nu de voorspellingen van DNB zo zwaarmoedig en somber blijven voor de komende tijd.
- Er zijn een aantal industrieën die veel baat hebben bij snelle verbindingen. In de gezondheidszorg delen artsen en specialisten hoge resolutie 3D-modellen met hun collega’s. Hetzelfde geldt voor wetenschapscentra. Het delen van gegevens kan preciezer, explicieter en in grotere bestanden gedaan worden; kennis delen wordt niet beperkt door de snelheid van de verbinding. Dat zal grote vooruitgang in de wetenschap betekenen.
Dit zijn zes ontwikkelingen die samenhangen met de opkomst van 4G en 5G. Ik denk dat we de impact die deze mobiele technologie zal gaan hebben op de markt nog niet begrijpen en kunnen zien, maar dat het vooruitgang betekent, is zeker. De toekomst is connected met hoge snelheden, zonder bandbreedte- of snelheidsbeperkingen en met een veelvoud van devices. Dus iedere ondernemer moet bedenken wat 4G en nog later 5G voor zijn business betekent in kansen en business opportunities.
@Lucas,
Op zich een goed een logisch duidelijk verhaal, maar..
Veel van wat je zegt is echter ook van toepassing voor vaste aansluitingen en niet specifiek voor snelle mobiele verbindingen.
5G is echt nog wel even wat verder op de tijd lijn.
Men kan nu al geen afscheid nemen van het 3 G netwerk, terwijl dat toch qua capaciteit een zandpad langs een 4 baans snelweg is.
Wanneer 4G echt 50 Mbit/s biedt en GSM gebruikt 30Kbit/s is 4 G 50M/30K= 1500 keer sneller…..
Ik heb het vaker gezegd met de xG discussie. Bandbreedte is het probleem in mijn ogen niet. Een 3G verbinding is in mijn ogen voor 90% van de zaken prima qua snelheid, waar het steeds mis gaat is *latency*
Als ik onderweg mijn telefoon pak en een site of app open, dan duurt het vaak 10 seconden voordat de eerste data zich laat zien. Dat is wat mij stoort. Als 4G dit oplost ben ik erg blij, maar niemand heeft dit nog naar mij bevestigd.
@Henri
het zal wel iets sneller gaan, 2 sec of zo ipv 10, de oorzaak ligt in de wijze van verbindingsopbouw, authenticatie etc etc etc. Wat nodig is is een goed IP netwerk dat alle soorten zaken weet af te handelen, real-time en non-realtime. De huidige implementatie van 4 G van een niet ander te noemen provider is dat ook nog niet. dat heeft te maken met dat SMS bitjes het meest aan verdiend word, dan de GSM bitjes en het “goedkoopst” de data bitjes. Leg daar maar eens het begrip netneutraliteit tegenaan, beter is te spreken van not-neutraliteit
Logische en rationele beredenering en daardoor een open deur die wordt ingetrapt.
4G zal een verademing zijn tov van de huidige technieken, voornaamste reden is de basis die is gebaseerd op IP technologie en niet meer op TDM-technieken.
4G zal ook een verademing zijn als het gaat om dekking, 800 MHz band zal minder problemen ondervinden van obstakels.
Conclusie dat 4G de wereld gaat veranderen is daarom juist en niet verwonderlijk. Probleem is natuurlijk wel hoe providers de licentiekosten en investeringen terugverdienen. Bellen over IP en berichten over IP zullen sms en telefonie tikken kannibaliseren. ( zie opmerkingen Maarten)
Het zou mooi zijn als 4G Wi-Fi overbodig zal maken, die verwachting heb ik vooralsnog niet.
5G is een stip op de horizon die nog wel een bedreigd zou kunnen worden door een nieuwe technologie.
Een gouden regel was, 10x zo snel tegen 2x de prijs geeft de snelheid van marktadoptie aan. Voor 4G ontbreekt het nog aan randapparatuur, als dat is opgelost kan het snel gaan.
@Maarten: Bedankt voor de toelichting.
Kan dit er ook mee te maken hebben dat vorig jaar toen ik in Duitsland was mijn mobiel internet in de stad **perfect** was? Een totaal andere beleving dan 3G in Nederland.
Dus met andere woorden: Ook een 3G-implementatie of toepassing kan een groot verschil maken in de beleving van latency?
@Henri,
zeker van invloed zijn:
1. frequentie: lagere frequenties hebben een betere gebouwdoordringbaarheid (800Mhz band…. beter dus dan 2600 Mhz band)
2. afstand en positie tov de zendmast, dichter bij, maar niet te dicht geeft betere snelheid
3. type mobieltje, ze zijn niet allemaal even goed, krachtig snel, ook al zeggen ze van wel
4. capaciteit van de backbone van de mobiele provider…..
Wat ook van invloed is of je een abo hebt waar de gegevens in een ander land zijn, bv jij bent in Duitsland, maar je abo gegevens zijn in Nederland, die moet die eerst even checken en dat gaat sneller dan dat je dan een nationaal abo hebt, zelfs als je in Duitsland op een andere provider zit dan in L is van invloed op de call setup tijd… kortom….. , het is bijna een vak.