Ik ben er in getrapt. Drie jaar geleden hadden ze me wijsgemaakt dat door het nieuwe werken (hnw) alles veel makkelijker zou worden. Niets daarvan, hnw lijkt een ongemakkelijke hype te worden.
Zo moet ik als echte ambtenaar (zij het tijdelijk) vanzelfsprekend regelmatig naar Den Haag en vertoef daarom vaak businessclas in de trein. Laatst had ik mijzelf lekker genesteld in een stiltecoupé met m’n tablet op schoot. Kwam ik er ineens achter dat ik vergeten was in te checken. Vervolgens moest ik als een gek weer de trein uit om dit alsnog te doen. Toen ik hijgend terug kwam, was m’n plaats door een ander ingenomen en de coupé vol.
Hetzelfde gebeurde aan het einde van de dag toen ik met een collega een hapje ging eten in Utrecht. Met hem zou ik weer terug rijden naar huis. Tijdens het hoofdgerecht schoot me te binnen dat ik was vergeten uit te checken. Van de stress heeft me het toetje me niet meer gesmaakt en moest ik weer terug naar het station.
En wat dacht je van de mobiele telefoon? Weliswaar hebben alle medewerkers van veel organisaties steeds meer een mobieltje. Daarbij hebben ze de mogelijkheid voor ‘chose’ of ‘bring your own device’. Leuk zo’n telefoon van de zaak, maar het grootste probleem blijft echter de bereikbaarheid. Als ik bel met een college van de provincie, voelen we ons beiden niet op ons gemak omdat we allebei met ons hoofd tegen het raam moeten staan. Raar gezicht voor de bezoekers van het stadhuis als ze al die ambtenaren met hun hoofd tegen het glas gedrukt zien staan. Steunzenders schijnen de oplossing te zijn, voorlopig zie ik die nog niet.
Prettig van die smartphones is dat je alle boodschappen overal kunt lezen. Daarmee bedoel ik dus de Facebook-berichten, tweets van meerdere accounts, smsjes, whatsappjes en mails. Dit gaat om enkele honderden berichten per dag. Als ik eens op een maandagmiddag een lange vergadering heb zonder dat ik de devices mag raadplegen duurt het weer tot het weekend voordat ik de achterstand heb ingehaald.
We mogen wel uitkijken dat hnw ons niet op alle fronten gaat tegen werken. Afgezien van mijn overwerk om alle berichten in de avonduren en het weekend bij te lezen, hoor ik steeds meer klachten over sociale media, het is bijna verworden tot a-sociale media.
Naar mijn idee heeft bovenstaand verhaal weinig te maken met ‘het nieuwe werken’. Hnw is juist een filosofie om de geschetste problematiek tegen te gaan, en om op een comfortabele manier vanaf willekeurige plaatsten te kunnen werken. Eventueel bijplaatsen van gsm access points op kritische plaatsen hoort daar een onderdeel van te zijn. Dat hnw iets te maken heeft met social media is een misvatting, net zoals de vaak veronderstelde noodzakelijke connectie met ‘de cloud’ dat is. Hnw is prima mogelijk met servers in eigen beheer op een zelfgekozen plek.
Teveel social media is iets wat je jezelf aandoet, en wat natuurlijk 100 procent niet verplicht is. Ook de noodzaak om gebruik te maken van het openbaar vervoer heeft niets met het nieuwe werken te maken. Als je vergeet om in en uit te checken met je (werkelijk walgelijke!, maar dat is een ander verhaal!) OV kaart kun je daar moeilijk hnw daarvan de schuld geven…
Als bovenstaand verhaal toch over hnw gaat, dan gaat het om een heel erg mislukt project.
Steunzenders zijn volgens de fabrikanten van de steunzenders de oplossing (wij van WC eend etc.). Maar in werkelijkheid drukken ze elkaars signaal weg, zeker als ze allemaal op hetzelfde kanaal zenden. De werkelijk bruikbare bandbreedte op een dichtbezet netwerk is daardoor soms minimaal. Het blijplaatsen van ‘steunzenders’ drukt de signalen van andere antennes alleen maar weg.
Een erg goede whitepaper hierover staat hier:http://www.cisco.com/en/US/prod/collateral/wireless/ps9391/ps9393/ps9394/prod_white_paper0900aecd807395a9_ns736_Networking_Solutions_White_Paper.html
Robert: Ik hoop dat dit een soort late 1 april grap is, of dat je je hebt laten inspireren door Jacob: Het maakt niet uit wat je schrijft als het maar grappig of controversieel is.
Want er staat een heleboel onzin in deze column:
Als je aan het nieuwe werken deed zou je het probleem met de volle 1e klas niet meer meemaken, je kunt immers later van huis gaan. Dat je tot twee keer toe vergeet uit te checken kan niets of niemand iets aan doen anders dan jijzelf. Het is hooguit een gebruiksonvriendelijk systeem maar staat volledig los van hnw.
Van byod (en zelfs cyod) is het de essentie dat je dus *niet* opgezadeld wordt met een apparaat van de zaak, maar dat je juist het apparaat wat het beste bij jou aansluit gebruikt.
Trouwens als je aan hnw gedaan had hoefde je helemaal niet met je voorhoofd tegen de ruit te drukken. Dan had je gewoon met je webcam over het internet met collega’s of klanten gesproken. Op kantoor, of vanaf thuis. Die mobiel heb je juist helemaal niet zo nodig met hnw.
Als je zoveel tijd kwijt bent aan de social media dan is dat geen information overload, maar filter failure (Clay Shirky et al) en ook dat staat los van hnw.
Je had heel veel dingen tegen hnw in kunnen brengen en die zouden wellicht nog valide zijn ook, geen van deze punten ben ik echter tegengekomen.
On the bright side: Mijn kwaliteit loopt ook wel eens terug als ik tegen een deadline zit aan te hikken en iets moet doen waar je op dat moment even geen zin in hebt 😉 Met een beetje crowdsourcen (een #DTV op je sociale media) had je zo tien goede onderwerpen gekregen…
Vergeetachtigheid wordt door hnw niet opgelost!
Daarvoor moet je ‘het nieuwe onthouden’ invoeren. Of is deze term al door de Blauwe Knoop gekaapt?
Erg grappig verhaal. Dat met die ov-chip kaart klinkt herkenbaar, vergeten in en uit te checken. Heerlijk, die digitale strompeltechniek, het is een goudmijn voor de NS. Die smartphone is ook een zegen waar alle digitale diaree van facebook, twitter en al het andere wereldleed op ieder moment tot je komt. Daar kan je zelf wat aan doen.
Ik weet niet precies wat het nieuwe werken inhoud maar ik denk dan dat je vanaf iedere plek kan werken, waar je ook bent. Je had dus ook gewoon thuis kun blijven en vanaf daar werken maar duidelijk is dat het al reizend lastig is om goed te werken. Toch maar alles uitzetten en een goed boek gaan lezen. Vraag is voor mij dan wel, als je thuiswerkt hoe kan je dan meedoen aan je daily standup meeting? Staande voor je webcam?
Beste naamgenoot, ik snap de titel van je column niet. Je zou denken dat het gaat over dingen die met hnw te maken hebben, maar ik hoor alleen (gedeeltelijk terechte) kritiek op de ov-chipkaart, de NS, de mobiele telefonie-ontvangst en je eigen onkunde om zinvol met moderne media om te gaan.
Voor de duidelijkheid: dit artikel heeft niks met hnw te maken. Hnw wil zeggen dat je je werk onafhankelijk van tijd en locatie kunt doen. En mijn ervaringen zijn op dit gebied juist ontzettend goed. Maar ik reis dan ook niet met de trein, voer geen overleg via mobiele telefoon (daar heb je andere systemen voor), en heb mijn (social en andere) media in goede banen geleid.
Hnw? Graag!
Wat hebben de volgende zaken met hnw te maken:
– Niet inchecken; daarvoor moet je bij Trans Link Systems zijn
– (On)bereikbaarheid; daarvoor met je bij je telecom provider zijn
Overigens,
– Wat heeft een ambtenaar in de business class te zoeken?
– Wat moet een ambtenaar met Facebook onder werktijd?
Je komt over als een zure oude man die moeite heeft met zijn tijd mee te gaan.
Volgens mij heeft hnw niets te maken met social media. Volgens mij heeft hnw ook niets te maken met openbaar vervoer.
En hnw heeft al helemaal niets te maken met de vergeetachtigheid die gepaard gaat met ouderdom of afstomping.
Hnw heeft alles te maken met het flexibel, in tijd en locatie, je werk kunnen doen. Doe het al jaren en ben er een groot voorstander van.
De titel van dit verhaal klopt niet. Die moet nl. zijn: ‘Het nieuwe werken werkt mij tegen’. Da’s geen probleem, hnw is (zo blijkt maar weer) niet voor iedereen weggelegd. In ieder geval heeft geen van de aangevoerde argumenten een relatie met hnw. De schrijver heeft er verder kennelijk moeite mee om ‘on the road’ zijn ‘boodschappen’ te lezen want prompt vergeet hij elementaire zaken met als ultime narigheid dat z’n toetje (!!!) niet meer smaakt. Vraag 1: hoe organiseert hij zijn werk als hij op kantoor zit? Vraag 2: beschouwd de schrijver FB berichten, tweets, WhatsAppjes nou werkelijk hetzelfde als zakelijke mail ? Vraag 3: als de social media u zoveel tijd kost, waarom doet u er dan aan mee op een manier die u kennelijk (te) veel tijd kost?
Eén ding lijkt mij duidelijk: deze meneer moet zich absoluut niet in laten met hnw, daar heeft hij de mindset, de flexibiliteit en het zelf organiserend vermogen (nog) niet voor.
En als laatste: ik had niet verwacht ooit een dergelijk stukje te mogen lezen van iemand die zich adviseur e-overheid noemt. Van een ambtenaar ‘oude stijl’ daarentegen…
@ Leen en Michel,
Ik moest toch wel even grijnzen toen ik jullie reacties zo las. Grappig maar wel terecht.
@ Henri,
Zoals altijd goede input waar voor dank. Ik vind dit ook niet 1 van zijn beste columns.