De werkgelegenheid in de Nederlandse it- industrie staat onder druk. Maar hoe komt het dan dat ik laatst op het congres Productsoftware alleen maar bedrijven hoor klagen over een tekort aan goede mensen om het bedrijf te laten groeien?
Het gaat hier om bedrijven die voor eigen rekening en risico nieuwe software in de markt zetten. In toenemende mate wordt die software overigens als clouddienst uitgeleverd. Bij veel van deze bedrijven, zelfs als ze honderd procent in Nederland zijn gevestigd, is de voertaal bij de ontwikkelaars Engels. Niet omdat dat interessant klinkt, maar omdat ze niet genoeg Nederlanders kunnen vinden die het willen of kunnen doen.
Het is niet zo dat deze bedrijven niet willen outsourcen naar de Oekraïne of India of zo, dat doen ze al, maar je kan niet alles outsourcen.
De werkgelegenheid in de it-sector staat vooral onder druk in de detachering. Die markt is afgelopen jaar met meer dan een kwart ingezakt! Dat zijn dramatische Zuid-Europese cijfers!
Het probleem is dus niet de werkgelegenheid in de it-sector. Het probleem is dat de vaardigheden van veel it’ers niet aansluiten op de werkelijke mogelijkheden.
Detachering maakt lui. Bodyshoppen is een tamelijk risicoloze vorm van ondernemen. Aanvragen van de klant doorzetten naar een stel freelancers heeft nauwelijks risico, en nauwelijks toegevoegde waarde. En als gedetacheerde van een grotere club hoef je alleen nog maar aan je facturabiliteit te denken, niet aan je waarde voor het project van de klant. De klanten zijn trouwens ook vaak lui. In plaats van een project te definiëren, dat als project in de markt te zetten en als project goed te besturen, is een blik inhuur opentrekken erg gemakkelijk.
Wat nodig is, is om te investeren in mensen. Bedrijven investeren in mensen, mensen investeren in zichzelf. Is dat nu zo moeilijk? Lees een boek! Ga op cursus! Probeer iets! Faal! Heb succes!
Toch is ondanks alle beperkingen Nederland een succesvol softwareland, dus hoe zou het zijn als we onze schouders er nog wat steviger onder zouden zetten?
Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur op het gebied van digitale infrastructuren (www.peterhjvaneijk.nl).
Dat de it-industrie onder druk staat is waar. De vraag is alleen waar komt dat nu door.
In tegenstelling tot wat de schrijver beweert heeft het niet veel met de kwaliteit van de it’ers te maken. Een Nederlandse junior it’er presteert vaak nog beter dan een senior uit India.
De kern waarom het slecht gaat in de it- industrie, is omdat it nog altijd als kostenpost wordt gezien. Het kopen van een vrachtwagen voor een ton is een investering. Het kopen van software voor een ton zijn kosten. terwijl je met allebei geld kunt verdienen (of besparen).
Het wordt tijd dat software als bedrijfsmiddel gezien wordt, dat het werkelijk op waarde geschat wordt. Dan komt het vanzelf goed met de it-industrie; talent genoeg in Nederland, dat is het probleem niet. Je moet er alleen wel op een goede manier mee om willen gaan.
Interessant datapunt:
De salarissen van datacentermedewerkers in Nederland zijn in het afgelopen jaar met gemiddeld 8,9 procent gestegen. Gemiddeld wordt er in Nederland 89.500 dollar (68.600 euro) per jaar verdiend. Dat blijkt uit de Global Data Center Salary White Paper die deze week is gepubliceerd.
http://www.ispam.nl/archives/32845/schaarste-gekwalificeerd-personeel-drijft-datacentersalarissen-op/