Hoera, Cyprus is gered! Nu Ameland nog en de crisis is voorbij. Voordat ik boze reacties uit Ameland krijg, dit is natuurlijk een grapje. We gaan jullie helemaal niet redden.
Wat we wel gaan doen? Kosten besparen. En niet zo’n beetje ook. Zo moet staatssecretaris Fred Teeven bijvoorbeeld enkele miljoenen gaan bezuinigen op de gevangenissen. En Teeven is een slimme jongen, want hij heeft onder meer gekeken hoe er in de ict heel slim bezuinigd wordt. En Teeven heeft gedacht, dat kan ik ook. Ik ga ook de cloud gebruiken om mijn processen efficiënter te maken. Ik stop mijn gevangenen in de cloud.
Op de bank zitten
Minister Teeven wil de analoge gevangenisstraf grotendeels vervangen door een straf in de cloud, oftewel de elektronische enkelband. Dat is zeg maar ‘het nieuwe werken’, maar dan voor gevangenen. Je moet als gedetineerde dan verplicht thuis zitten en je wordt op afstand gecontroleerd of je wel thuis zit.
Het feit dat een gevangenisstraf wordt vervangen door een paar avonden thuis op de bank zitten, zegt natuurlijk veel over de thuissituatie van de heer Teeven. Blijkbaar vindt Fred het een straf om thuis op de bank te zitten. Dat is ook leuk een compliment voor mevrouw Teeven.
Roze enkelbandje met kraaltjes
Het thuis zitten vinden criminelen niet erg, maar ik kan me wel voorstellen dat bij sommige criminele groepen een enkelbandje niet echt populair is. Je bent met zo’n enkelbandje natuurlijk niet echt het alfamannetje bij de Hells Angels. Ik stel dan ook voor om er een mooi roze enkelbandje met kraaltjes van te maken. Ze zitten dan nog liever met z’n tienen op een cel.
Of de uitvoering ook goed is, weet ik niet, maar de denkwijze van Teeven is goed. Kijk hoe je met elektronische middelen efficiënter kunt werken. Hoe zit dat bij u? Durft u uw processen in de cloud te zetten of laat u uw ict lekker in de gevangenis zitten?
Beste Jacob Spoelstra
Ameland is één van die gemeenten met een financieel gezonde huishouding.
Bovendien beschikt het eiland over, na Slochteren, de rijkste reserves aan aardgas.
Misschien komt het nog eens zover dat het Waddeneiland als “redder” moet optreden voor een gemeente uit de rest van Nederland.
Met een vriendlijke groet,
Jan Spoelstra
Redactie Ameland Internet Krant
Jacob, ik begrijp dat je ook dit onderwerp weer met een knipoog wil aankaarten.
Wederom kan ik me niet echt vinden in de manier waarop je dat doet.
Los daarvan, Hoewel een aantal zeer gewaardeerde vak proberen mij van het tegendeel te bewijzen en ikzelf om practische redenen me erg verdiep in de materie ben ik toch van mening dat we met de cloud een zoveelste hype te maken hebben…vooral gebakken lucht dus.
Niet dat ik behoudens wat privacy en bedrijfspionage issues iets tegen de cloud heb maar vooral omdat zoals ik al zovaak heb aangegeven ICT uit meer bestaat dan een office pakket en een webbrowser. Op het moment dat je uit dat stramien stapt, kan de cloud best nog wel in de vorm van dataopslag en communicatie een belangrijke bijdrage leveren maar je zit dat reeds lang niet meer met standaard out of the box pakketjes te werken.
De zin:”Durft u uw processen in de cloud te zetten of laat u uw ict lekker in de gevangenis zitten?” zou eigenlijk moeten zijn:”Durft u uw kapitaal nog op een buitenlandse bank te zetten?”
Want sparen is tegenwoordig beleggen, met hogere risico’s maar een lager rendement. En betreffende het op de bank zetten van criminelen, wat is er gezien de huidige ontwikkelingen in dat opzicht eigenlijk nieuw?
Ja, het zijn de schijnbare tegenstellingen die de mooiste discussies oproepen. ICT zit altijd in een gevangenis, maar dan beschermd tegen inbreken in plaats van uitbreken.
Cloud is niet een bevrijding van ICT. Cloud kan bepaalde knelpunten oplossen die in sommige situaties niet op een andere manier kunnen worden opgelost. Ik hanteer altijd de eenvoudige definitie van Cloud: gebruik maken van de schaalgrootte van een ander. Voor de één is dat de bank thuis, voor de ander is dat de schaalbaarheid en soms zijn het simpel de lage kosten.
Ik ken een ondernemer die alleen nog maar clouddiensten gebruikt variërend van webwinkel, klantenservices, administratie, facturering, voorraadbeheer, orderpicking, kantoorapplicaties etc. Gewezen op de risico’s worden deze weggewuifd met het simpele argument dat de veiligheid en continuïteit voor zijn bedrijf gewoonweg niet door eigen mensen en apparatuur gerealiseerd kan worden. Faillissement van de cloud leverancier is geen issue omdat de maandelijkse geldstroom voor de abonnementen gewoon doorgaat en een curator dus eenvoudig een doorstart kan realiseren, eventueel tijdelijk in de vorm van een stichting waarin alle klanten zich verenigen. De veiligheid van de klantdata is in eigen huis ook nooit beter te realiseren dan bij een cloudleverancier die daar 7×24 mee bezig is. De ondernemer heeft overigens ook verstand van de onderliggende techniek en gaat bij iedere cloudleverancier persoonlijk op bezoek om een indruk van de professionaliteit van de organisatie te krijgen en live te kunnen aanschouwen hoe incidenten worden opgepakt en opgelost.
Transparantie en professionaliteit van de cloudleverancier blijken de doorslaggevende factoren te zijn voor deze ondernemer.
Oja, Zodra de leverancier een keuzemenu (toets 1 voor..) introduceert voor zijn telefonische helpdesk zal deze ondernemer een persoonlijk hotlijn opeisen voor zijn bedrijf en anders de relatie met de cloudleverancier zo spoedig mogelijk verbreken.
@Jacob
het gaat niet om durven daar zijn al zo veel projecten op misgelopen….
wat dacht je van een goede TCO berekening, adequate functionele specificatie en kennis van zaken….