Het Rijk wil bezuinigen op de jaarlijkse kosten van software. Er wordt vanaf april een speciale ambtenaar ingezet die specifiek nagaat hoe er vooral op software van Microsoft, Oracle en SAP kan worden bezuinigd. Deze aanpak past in het beleid van Rijks-CIO Maarten Hillenaar die al in 2011 aangaf afspraken te willen maken met leveranciers over het aanpassen van het intellectueel eigendom om hergebruik mogelijk te maken.
Nu.nl beweert op basis van vertrouwelijke documenten van de overheid die de online nieuwsdienst in handen heeft, dat het Rijk werk gaat maken van de softwarebezuinigingen. Volgens Nu.nl werd er in 2011 voor 327 miljoen euro uitgegeven aan de aanschaf en onderhoud van software. Die inschatting van de kosten lijkt aan de conservatieve kant. Het uitgangspunt van de bezuinigingen is ‘dat er aanzienlijke besparingen zijn bij hergebruik, het delen van contracten en licenties en applicatieplatformen binnen de rijksoverheid’. Uit de vertrouwelijke stukken zou blijken dat het rijk verwacht zeker zo’n 10 procent te kunnen besparen op softwarekosten.
Hergebruik
Deze aanpak past in het beleid van Rijks-cio Maarten Hillenaar die al in 2011 aangaf dat hergebruik van ict-middelen bij de rijksoverheid een van de speerpunten van zijn beleid zou worden. ‘Ga geen dingen bedenken die we bij de rijksoverheid al hebben,’ luidde zijn boodschap aan beleidsmakers en automatiseerders. Ook gaf hij toen al aan afspraken te maken met leveranciers over het aanpassen van het intellectueel eigendom om hergebruik mogelijk te maken.
Open source
Nu.nl verwijst ook nog naar het onderzoek dat de Algemene Rekenkamer in 2011 deed naar het invoeren van opensourcesoftware, waar geen licentiekosten voor hoeven te worden betaald. De conclusie was toen dat er nauwelijks winst was te behalen voor de overheid, omdat de softwareprogramma’s dan moeten worden vervangen. Bovendien worden er bij de invoering van opensourcesoftware natuurlijk wel advies-, implementatie- en beheerkosten in rekening gebracht.
Deze bespaar-ambtenaar wordt vast zeer succesvol, bijvoorbeeld door de inzet van moderne cloud gebaseerde software.
Met name ook op het gebied van Business Analytics”in the cloud” leidt moderne technologie tot forse en snelle besparingen en snellere resultaten.
“Een speciale ambtenaar vanaf april 2013”. Klink verdacht veel als een éénmans commissie. De historie leert dat daar nooit zo heel veel concrete resultaten van te verwachten zijn. Bovendien vraag ik me af wat er ooit met de taskforce (opgezet in april 2011) gebeurt is ? Zijn er sindsdien wezenlijke stappen gemaakt. Zijn licentiekosten bij de overheden significant gedaald ? Bovendien vraag ik mij stellig af of de overheid zich ueberhaupt wel voldoende bewust zijn van wat ze aan softwarelicenties kwijt zijn (en of de kosten van aangeschafte licenties nog wel in verhouding staat tot het daadwerkelijk gebruik van de betreffende software). Ik vrees (helaas) van niet. Gezien het nog steeds gehanteerde budgetmodel van overheden, snap ik dat ook wel. Immers, wat je dit jaar bespaart aan ICT (waaronder softwarelicenties) & inhuurkosten betekent volgend jaar minder budget.
uit het artikel: Speciale ambtenaar….
Veel is er nog vrijblijvend…. OT programma bv was niet verplicht, daarnaast veel lokaal of partieel beheer, maakt dat er geen integrale aanschaf en beheer is. Natuurlijk is dat niet eenvoudig te organiseren, maar wel het begin van een migratie met kostenefficiëntie. De conclusie van de algemene rekenkamer had moeten zijn, dar er sprake lijkt te zijn van een vendor lock-in….
Onbegonnen werk voor één ambtenaar…
Hergebruik van software is helaas nog geen common practice. Terwijl er sprake is van veel overlap van software licenties. Binnen de overheid, maar zeker in de markt. Initiatieven als https://www.redigi.com en gebruikte software specialist http://www.usedsoftware.eu zijn leidend. Nu maar afwachten of de gebruiker, zoals de overheid zijn common sense gaat gebruiken.
Bakken met geld gespendeerd aan Oracle licenties, met Postgres Plus hebben wij een aantal systemen vervangen en besparen behoorlijk op licentie kosten. Daar zou iedere Oracle gebruiker eens naar moeten kijken. Het kost je relatief weinig effort om te migreren aangezien men het Oracle compatible heeft gemaakt.
Helaas mis ik weer het stukje investeren in onze kennis economie?
Speer punt van de overheid moet zijn “wegen inslaan die onze kennis economie verbeteren”
En 2e speerpunt voor de overheid moet zijn langer termijn denken.
“werk behoud” ” en nieuwe jobs” let wel ik bedoel niet onnodige jobs maar nieuwe mogelijkheden.
Het werken aan opensourcesoftware moet juist aangemoedigd worden.
En moet naast de gesloten varianten lopen.
Het is nooit en of! Maar een combinatie van beide.
In sommige gevallen bied openSource een uitkomst en anderen weer niet.
Enigzinds uit het verband getrokken maar zie bv China dat jaren geleden voor een eigen opensource project is gegaan.. qua security zou ik zeggen open, en transparant..
Geen geheimen zaken waar ik als klant geen inzicht in heb..
Maar goed das een ander discussie.
Geld besparen op Oracle kan, maar degene die daar over gaan zijn Oracle DBA’s…. en die kunnen maar 1 ding: Oracle
Je bespaart behalve op licenties ook op salaris want mijn ervaring met bijvoorbeeld mysql is dat er niet zoveel beheerd hoeft te worden.
Er is natuurlijk wel veel bovenop Oracle ontwikkeld wat je niet zomaar vervangt.
Ik hoor iedereen praten over licenties? Misschien ligt de oplossing niet in het gebruik van Open Source per se. Is er wel eens nagedacht om meer gebruik te gaan maken van Cloud based oplossing in de vorm van PaaS? Is er (bij de Overheid) wel eens een goede business case gemaakt van de kosten voor het gebruik van PaaS versus IaaS met gebruik van eigen licenties?
Corne slaat de spijker op zijn kop, met die kantekening dat hij het heeft over Oracle, terwijl het probleem veel breder is dan dat.
Immers de gemiddelde ICT specialisten kunnen ook maar 1 ding: MicroSoft
Het is op zich best te doen om gekwalificeerde mensen te vinden die wat meer dan een enkele specialisatie hebben. Die mensen vind je echter niet volgens de reguliere cv-bingo methode.
Je kunt idd wel flink op licentie kosten besparen, en ondanks de hoger kosten van een serieuze techneut valt er ook op de salarissen te besparen, ja dat allemaal zonder meer.
Maar uiteraard gaat dat allemaal niet gebeuren, domweg omdat we het niet willen, en tegen onwil is geen enkele techniek of argument opgewassen.
@Pascal,
soms is geld en probleem ontkoppeld, en ja waar kom je dat dan tegen……