Het mag duidelijk zijn: Steeds vaker gebruiken medewerkers hun eigen smartphone, tablet of laptop ook zakelijk. Een beetje organisatie heeft daarom een ‘bring your own device’ beleid opgesteld of is daar mee bezig. Maar is dan iedereen tevreden? Nou, zeker niet ….
Omdat een it-afdeling niet zit te wachten op een grote diversiteit aan apparatuur en besturingssystemen wordt steeds vaker gekozen voor ‘choose your own device’. Cyod gaat ervan uit dat medewerkers kunnen kiezen uit een beperkte set van apparaten, bijvoorbeeld een eenvoudige, een uitgebreide, of een extra stevig apparaat. De apparatuur die aan de richtlijnen voldoet wordt door de it-afdeling ondersteund en garandeert een goede samenwerking met de bedrijfssystemen.
Een tweede ontwikkeling is dat steeds meer mensen zo vergroeid zijn met hun smartphone of tablet dat zij het onwenselijk vinden dat hun werkgever controle heeft over hun device met zoveel persoonlijke informatie (door de inzet van ‘mobile device management‘). Dit zal een striktere scheiding tussen werk- en privé-apparatuur tot gevolg hebben; medewerkers gaan twee apparaten gebruiken en byod is dan overbodig.
Een derde ontwikkeling die ik meemaak tijdens de workshops rond dit onderwerp is dat veel medewerkers het liefst een regeling zien waarbij zij hun zakelijke apparatuur ook privé mogen gebruiken. Privé is een smartphone of laptop dan niet meer nodig. De zakelijke apparatuur moet dan natuurlijk wel van ‘enig niveau’ zijn. Wil je medewerkers echt blij maken, dan geef je iedereen een iPhone of S4 die ook privé gebruikt mag worden, waarvoor privé dan ook wordt bijgedragen, en waarbij apparatuur wordt beheerd en (goedkoop) wordt ingekocht door de werkgever.
Kortom, byod is mooi, maar cyod is mogelijk aantrekkelijker en zap nog beter. Zap? Zakelijke apparatuur privé gebruiken….. En denkt u dan nog wel even aan de belastingregels?
“Dit zal een striktere scheiding tussen werk- en privé-apparatuur tot gevolg hebben; medewerkers gaan twee apparaten gebruiken en byod is dan overbodig.”
Nee. Dit is het probleem waarom er uberhaupt behoefte is aan BYOD. De hele driver achter BYOD voor een gebruikersstandpunt is dat ze geen zin hebben in twee apparaten mee te zeulen.
Wat je wellicht in de toekomst gaat krijgen is bijtelling op je zakelijke laptop/telefoon die je ook privé gebruikt. Net als nu met de auto het geval is.
Een betere verwoording van BYOD is Bring Any Device en dat staat nu net weer voor B.A.D en dat is het ook. Los daarvan is het essentieel om een goede keuze te doen voor enduser devices, waar de werkprocessen en de gebruikers mee gediend zijn. Helaas zijn de meeste devices nog niet echt geschikt voor een multi- (duo) tennant vorm. De problematiek gaat namelijk verder dan werk en prive gebruik. In het vakgebied zijn er nog al wat mensen die ook voor verschillende werkgevers werken….
CYOD zie ik niet als alternatief voor BYOD, omdat het weer – als vanouds – devices van de zaak betreft. ZAK en BYOD gaan beide over het combineren van privé en zakelijk gebruik op een of meerdere devices en dat is wat de gebruiker zoekt.
Het grote veschil tussen ZAK en BYOD is het beheer: een BYOD device is prive en wordt dus ook niet beheerd door de zaak en is per definitie ‘untrusted’. Dat laatste is wel even wennen en het vereist een andere insteek van de beheerorganisatie. De beveiliging wordt dan ook meer gericht op netwerkzonering. Om toch veilig toegang te verschaffen tot centrale data en systemen via een BYOD, zijn desktopvirtualisatie technieken (bijvoorbeeld VDI) bijna onontkoombaar.
Al met al heeft BYOD nogal wat voeten in aarde, afhankeljk hoe ver je er als organisatie in wilt gaan. Naast de genoemde fiscale consequenties is ook nog de vraag rond bedrijfscontinuiteit: wat doe je als de privé laptop het begeven heeft? En hoe ga je om met arbo-wetgeving als de werknemer swipend op de privé tablet strak van de RSI is komen te staan?
BYOD en CYOD en ZAK zijn allemaal tijdelijke termen, nodig om de technische onmogelijkheden en de behoeften van gebruikers op de één of andere manier te matchen.
Op het moment dat zakelijk apps en privé gebruik gescheiden kunnen worden op 1 apparaat, vervalt deze hele discussie.
Het gaat om het onderscheid kunnen maken tussen identiteiten. Mensen hebben in toenemende mate meer loyaliteiten, neem een ICT-ZZP-er met meer dan 1 klant tegelijkertijd.
Gaat goedkomen en dan praten we er niet langer over…
@Joost,
Als je de laatste ontwikkelingen op het gebied van xYOD gevolgd hebt dan zou je zien dat de afstand tussen B en C steeds kleiner wordt. Sterker nog, binnenkort hebben we alleen maar “B”!
Als je workshop geeft misschien is het ook handig om met deze ontwikkelingen kennis te maken, tot zover het nog niet voor je bekend is.
Bring Your Own dringt steeds verder door tot ons prive leven en onze maatschappij! Zover dat je dit ook in de horeca tegenkomt! Ik las een artikel over een aantal horecaondernemers in A`dam die met het Bring Your Own concept hun restaurant weer winstgevend hebben gemaakt.
Wat ze slim gedaan hebben was: Bring Your Own Wine!
Sorry, iets anders dan dit artikel maar wel innovatief (voor in Nederland!)
COYD gaat helemaal voorbij aan de voordelen die BYOD juist heeft. CYOD gaat over indammen en inperken, terwijl BOYD juist een stuk zelfstandigheid, vrijheid en verantwoording aan de medewerker teruggeeft. Bijna per definitie is het apparaat van de baas minder aantrekkelijk, want het doet ‘net’ niet wat gebruikers juist wensen. Probleem wat veel organisaties hebben is het niet in de hand kunnen houden van bedrijfsdata op een privé apparaat of andersom, wie is verantwoordelijk en wie mag wat…
Een Mobile Device Management of MDM lijkt dan de oplossing te zijn, maar je baas beheert je hele smart device en wipped in het slechtste geval ook je privé data bij verlies of uitdiensttreding.
De nieuwe generatie MDM, BYOD 2.0, staat voor Mobile Application Management en levert op dat alleen die bedrijfsapplicaties op je mobiel worden geladen die nodig zijn voor het uitvoeren van je taken. Geen beheer van ‘hele’ devices, maar alleen apps en bij uitdiensttreding worden alleen de bedrijfsapps verwijderd en niet je privé data.
Mobile Application Manager maakt dat CYOD niet eens meer een overweging hoeft te zijn.
BYOD kan een prima strategie zijn en ook goed worden toegepast als de randvoorwaarden goed worden ingevuld. Randvoorwaarden zijn:
– Apparatuur is eenvoudig en veilig te koppelen aan het (draadloze) netwerk;
– Elementaire functies zoals agenda, email en internet zijn generiek beschikbaar te maken;
– Er zijn voorwaarden bekend over de condities van het gebruik van eigen apparatuur
CYOD is niets minder dan een variant van een beheerd apparaat dat centraal wordt ondersteund, net als de PC. Keuze uit 1-2 merken en 1-2 modellen. CYOD en BYOD zijn compleet verschillende concepten.
In de praktijk zal CYOD altijd wel op een manier aanwezig zijn en BYOD wel of niet in combinatie daarmee.
Vervolgens komen leveranciers met de mogelijkheid om centraal apparatuur te gaan beheren die wel en niet in eigendom zijn van de beherende partij. MDM in de volksmond. Als organisatie moet je hier heel goed over nadenken voordat je dit implementeert. De variëteit aan apparatuur, snelle wisselingen, updates kunnen er wel eens voor zorgen dat de MDM afdeling de snelst groeiende afdeling binnen de organisatie zou kunnen worden.
De nieuwe ontwikkelingen zijn op het gebied van Virtual Mobile Application Provisioning, applicaties worden binnen een APP ter beschikking gesteld en kunnen centraal worden beheerd. Medewerkers beheren nog steeds hun eigen device en de organisatie claimt op het apparaat een eigen virtuele ruimte voor centraal beheerde applicaties, die geheel los staat van de settings in het apparaat.
Alvorens iets te gaan doen op dit gebied is het raadzaam om eens te kijken en vragen naar organisaties die een succesvolle BYOD strategie werkend hebben. Meestal zie je 80% CYOD en 20% BYOD en in heel veel gevallen TTD, Take The Device. Gewoon een mobieltje ophalen bij de servicedesk, geen keuze; verder niet zeuren en aan het werk.
Misschien kraam ik onzin uit – maar wat als je de app een onderdeel maakt van de data? En afhankelijk van het device type dat deel krijgt toegestuurd wat op dat moment relevant is – dus data + relevante deel van de app?
De suggestie dat ik prive een device zou gaan gebruiken dat door mijn werkgever beheerd of gekozen wordt, roept enige weerzin in me op. En dan die keuze beperken tot een I5 of S4, vreselijk.
Laat de IT van mijn werkgever zorgen voor een bedrijfsIT op basis van open standaarden en voorzien van adequate beveiliging, zodat ik met een zelfgekozen device veilig aam de slag kan. Als mijn werkgever dat niet wil/kan, dan is er ook geen enkele behoefte aan byod of cyod . Wel zijn keuze uit door de werkgever geselecteerde devices een verbetering zijn.