Ambulance Amsterdam streeft er naar mobiele zorg te realiseren die opvalt door kwaliteit. Om ook de kwaliteit van de meldprocessen goed te kunnen borgen heeft Ambulance Amsterdam gekozen voor het meldsysteem iTask van Infoland. Het systeem vormt de basis voor de procedure veilig incident melden (vim), zorgt voor transparantie bij de opvolging van incidenten en vormt de basis voor het continue verbeterproces.
Ambulance Amsterdam gaat iTask inzetten voor het registreren en analyseren van incidenten. Bij incidenten kan gedacht worden aan bedrijfsongevallen, medicatiefouten, agressie en geweld, fouten in de samenwerking met derden (ketensamenwerking) en fouten in de informatieoverdracht, maar ook aan zaken als materiaalschade. Er wordt gebruik gemaakt van de minimale dataset vim, opgesteld door AZN (Ambulance Zorg Nederland). Het registreren en analyseren van incidenten vormt de basis voor de wettelijk verplichte vim-procedure veilig incident melden.
Bij veel Regionale Ambulance Voorzieningen (RAV’s) in Nederland is de software om incidenten te melden ooit gegroeid vanuit een roosterprogramma waar later een intranetomgeving aan werd toegevoegd. Een soortgelijk meldsysteem werkt echter nooit zo goed als een systeem dat speciaal voor het melden en opvolgen van incidenten is opgezet. De Ambulancedienst is daarom op zoek gegaan naar een geavanceerder systeem en heeft na een afweging tussen meerdere leveranciers voor Infoland gekozen. De laagdrempeligheid van het nieuwe meldsysteem gaf daarbij de doorslag.
Erik Jan van Lieshout, medisch directeur van Ambulance Amsterdam en tevens internist-intensivist op het AMC: ‘iTask helpt ons als triple-A status organisatie om de beste in het veld te worden.’ Door de inzet van iTask van Infoland verwacht Ambulance Amsterdam meer grip te krijgen op de registratie en afhandeling van diverse meldingen en incidenten die direct gerelateerd zijn aan mobiele zorg. Vanuit de analyses kunnen bovendien gedegen risicoberekeningen worden gemaakt. Ambulance Amsterdam bewijst hiermee dat het denken vanuit een integrale kwaliteitsgedachte een sterke basis vormt voor veiligheids- en risicomanagement.