Ontwikkelaar Sping heeft een systeem ontwikkeld dat verkeersovertredingen detecteert via de mobiele telefoon en boetes incasseert via de mobiele telefoonrekening. Het systeem kan de schatkist op jaarbasis miljoenen besparen en opleveren. Na een intensief test- en pilottraject wordt het systeem komende maand in gebruik genomen door de openbare overheid.
Iedereen draagt tegenwoordig een mobiele telefoon bij zich. Het systeem lokaliseert de mobiele telefoon van verkeersdeelnemers en meet de verplaatsing op basis van gegevens uit het mobiele netwerk. Daarnaast zijn gegevens beschikbaar over bijvoorbeeld snelheidslimieten op auto- en snelwegen en de status van verkeerslichten. Door beide te combineren bepaalt het systeem of iemand een verkeersovertreding begaat. Het systeem detecteert onder andere door rood rijden of lopen, snelheidsovertredingen en parkeerverboden.
Mobile payment services
Bij een verkeersovertreding ontvangt de overtreder direct per sms welke overtreding er is begaan, inclusief de hoogte van de boete die hiermee gepaard gaat. Aansluitend op toevlucht van mobile payment services en mogelijkheden van operator billing wordt de boete geïnd via de mobiele telefoonrekening. Wel krijgen overtreders de mogelijkheid om via een website bezwaar aan te tekenen.
Het systeem is overal in Nederland toepasbaar en werkt voor alle verkeersdeelnemers die een mobiele telefoon bij zich dragen. In eerste instantie lag de nadruk op snelheidsovertredingen op snelwegen. Echter, de meest ernstige verkeersovertredingen vinden plaats binnen de bebouwde kom. Het systeem is zo ontwikkeld dat het zowel binnen- als buiten de bebouwde kom inzetbaar is en op deze manier bijdraagt aan de verkeersveiligheid.
Koppeling met buitenland
Het systeem richt zich op dit moment op Nederland(ers). Binnenkort wordt dit uitgebreid naar het buitenland. Het systeem wordt dan gekoppeld aan buitenlandse telecomproviders en maakt internationaal innen dan mogelijk. Ook bekijkt Sping nu de mogelijkheden om verzekeraars toegang te geven voor het berekenen van premies en analyse van ongevallen.
Leuke 1 april mop!!!
Geweldige 1-april grap. Alleen al het feit dat sommige denken dat het echt is, geeft al aan hoe weinig onze privacy nog maar beschermt wordt. Gewoon je telefoonnummer koppelen aan de kenteken registratie en incasseren maar, zelfs via de telefoonmaatschappij.
Was nog mooier geweest als ze gemeldt hadden dat het systeem ook gekoppeld is aan je OV-chipkaart. Op die manier kunnen ze de vele false-positives vermijden die onze OV reizigers zullen opleveren.
De mensen die denken dat dit een 1-aprilgrap is moeten volgende week maar eens te hard rijden op een willekeurige plaats in Nederland. 😉
Het spreekt in ieder geval tot de verbeelding, niet?
Stel, je zit in de trein en raast met 130 km per uur vlak langs de snelweg waar een limiet van 100 geld. Door onnauwkeurigheid wordt geconcludeerd dat je op die snelweg zit, krijgen ineens alle inzittende een sms’je. Of nog leuker, je zit in een lijnbus…
Big brother is watching us… de overheid gaat voor God… etc.
Volgens sping.nl zijn ze gevestigd aan de Nieuwe Plantage 58 in Delft.
Bij google maps wordt dit bedrijf niet genoemd onder ‘Op dit adres’.
Wèl het bedrijf Sparckl.
Sping verkoopt een aantal apps van Sparckl.
Bij Sparckl werkt ene Jan Gerard Snip.
Op LinkedIn noemt hij zich eigenaar/directeur van Sping.
Sparckl en Sping zijn beiden ingeschreven bij de KvK.
Sping is denk ik wel een echt bedrijf, maar de app is nep!
🙂
Precies als Rekeningrijden van RDW, wat ze eerst van plan waren. Je zou toen een kastje in de auto krijgen, met GPS ingebouwd. Hierdoor was het technisch mogelijk om boetes op GPS te geven. Rij je iets harder dan 120 km/h, dan kreeg je automatisch een boete thuis gestuurd.
Ik heb er zelf gewerkt en ook 1 van de redenen waarom ik mijn ontslag heb aangevraagd.
Blijf met je poten van auto en me mobiel!
@Henk, helemaal mee eens. Meeting op 1 april kon niet omdat het geen werkdag is. Ook de namen van de andere presentatoren zijn nep.Pins is anagram voor Snip de andere zijn lastiger omdat je de werkelijke namen niet kent.
Sping is een echt bedrijf. Ik heb er namelijk gewerkt.
En ze zitten in delft aan de Nieuwe Plantage 58.
Of het een echte app betreft laat ik maar in het midden :p
Mag dan om een grap gaan, de genoemde technologie bestaat in een iets andere vorm allang.
Een Britse grapjas biedt een systeem aan op basis van GNURadio en een paar USRP’s (google dat zelf maar even) waarmee in winkelcentra het beweginspatroon van klanten grofweg kan worden gevolgd. (met die verstande dan de individu wel anoniem blijft maar dat is verder een irrelevant technisch verhaal)
Het idee erachter is dat door dit bewegingspatroon te analyseren de winkeliers hun handel strategischer kunnen plaatsen.
Eenvoudig is het natuurlijk niet, de ontvangers moeten bijvoorbeeld niet alleen fase gesynchroniseerd worden, op zich al best lastig dit over een afstand van enige honderden meters goed te doen, je moet ook nog alle invloeden van het winkelcentrum op de propagatie van de radiosignalen mee verwerken.
Kijk… dit is nog eens wat anders dan de discussie over welke versie van DirectAdmin we moeten installeren.
Ben erg benieuwd of er iemand zich opgegeven heeft voor de presentatie van jl. vrijdag. Hoe was de reactie van de firma Sping en als er daadwerkelijk een presentatie is geweest, wat heb je daar dan gehoord?