Ontwikkelaar Sping heeft een systeem ontwikkeld dat verkeersovertredingen detecteert via de mobiele telefoon en boetes incasseert via de mobiele telefoonrekening. Het systeem kan de schatkist op jaarbasis miljoenen besparen en opleveren. Na een intensief test- en pilottraject wordt het systeem komende maand in gebruik genomen door de openbare overheid.
Iedereen draagt tegenwoordig een mobiele telefoon bij zich. Het systeem lokaliseert de mobiele telefoon van verkeersdeelnemers en meet de verplaatsing op basis van gegevens uit het mobiele netwerk. Daarnaast zijn gegevens beschikbaar over bijvoorbeeld snelheidslimieten op auto- en snelwegen en de status van verkeerslichten. Door beide te combineren bepaalt het systeem of iemand een verkeersovertreding begaat. Het systeem detecteert onder andere door rood rijden of lopen, snelheidsovertredingen en parkeerverboden.
Mobile payment services
Bij een verkeersovertreding ontvangt de overtreder direct per sms welke overtreding er is begaan, inclusief de hoogte van de boete die hiermee gepaard gaat. Aansluitend op toevlucht van mobile payment services en mogelijkheden van operator billing wordt de boete geïnd via de mobiele telefoonrekening. Wel krijgen overtreders de mogelijkheid om via een website bezwaar aan te tekenen.
Het systeem is overal in Nederland toepasbaar en werkt voor alle verkeersdeelnemers die een mobiele telefoon bij zich dragen. In eerste instantie lag de nadruk op snelheidsovertredingen op snelwegen. Echter, de meest ernstige verkeersovertredingen vinden plaats binnen de bebouwde kom. Het systeem is zo ontwikkeld dat het zowel binnen- als buiten de bebouwde kom inzetbaar is en op deze manier bijdraagt aan de verkeersveiligheid.
Koppeling met buitenland
Het systeem richt zich op dit moment op Nederland(ers). Binnenkort wordt dit uitgebreid naar het buitenland. Het systeem wordt dan gekoppeld aan buitenlandse telecomproviders en maakt internationaal innen dan mogelijk. Ook bekijkt Sping nu de mogelijkheden om verzekeraars toegang te geven voor het berekenen van premies en analyse van ongevallen.
Dan laat ik mijn iPhone in het vervolg wel thuis 🙂
Dit biedt leuke mogelijkheden, zoals de telefoon van je baas “lenen” en even een autoritje gaan maken (en uiteraard je eigen telefoon thuislaten dan)
Volgende week maandag eens gaan proberen
Dat klinkt als “Minority Report”….. Oftewel massaal overstappen naar Prepaid zonder eigenaar registratie… Wat een broodje Aap verhaal zeg!
Uiteraard is dit een publiciteitsstunt of alvast een 1 April grap. Leuk gedaan. Juist op 1 April zou dit niet werken, maar nu hebben ze alvast de aandacht.
De schrijver vergeet nog te vermelden dat iedereen verplicht gaat worden een smartphone bij zich te dragen met GPS mogelijkheid. Degenen die dat niet willen krijgen een chip ingeplant die een GPS ontvanger bevat met een zender om de positie door te geven (een z.g. BBIW module). De mensen met een BBIW module kunnen geen sms ontvangen, dus bij een bekeuring zullen zij een licht elektrisch schokje krijgen. De zwaarte van de stroomstoot is afhankelijk van de ernst van de overtreding. Schokken die tot tijdelijke bewusteloosheid leiden zijn nog niet mogelijk omdat de batterij capaciteit van het BBIW module onvoldoende is. De regering heeft de universiteit van Twente verzocht een dergelijke batterij te ontwikkelen.
@allen,
Uiteraard heb ik als schrijver van het artikel ook gedacht dat het om een 1 april-grap ging, maar heb toch besloten om te publiceren. De website http://www.sping.nl ziet er toch wel heel professioneel uit. Daarnaast is er op 29 maart een bijeenkomst over dit onderwerp in Delft (http://www.sping.nl/events/2013-03-29-mobiel-bekeuren.php), en dat zou toch echt wat dagen te vroeg zijn. Of het serieus is moeten we afwachten, het onderwerp en en de gebruikte technieken zetten in ieder geval aan tot nadenken.
Groet,
Sander Hulsman
Nou Sander, je bent dus in het ootje genomen en er gebeurt precies wat de bedoeling was: Publiciteit.
Als je navraag had gedaan of iets dan had je direct gehoord dat het niet waar *kan* zijn 🙂
Zels de naam Sping, ofwel SPAM Ping, is precies de verwijziging die dus een grap tussen de regels door is, geestig!
Dan me telefoon maar uitzetten tijdens het ryden
@Sander,
In hoeverre je wel/geen onderdeel bent van het complot weet ik even niet. Maar het lijkt verdacht veel op een aanloop naar een 1 april grap.
Even chronologisch het beoogde ‘usage’ scenario:
Op 29 maart een event (de laatste werkdag voor het paasweekend!).
Het event is van 10 tot 11 => de verzamelde pers heeft nog tijd om in de middag persberichten op te stellen. Die worden dan vrijdag EOB en zaterdag wereldkundig gemaakt.
Vervolgens komt dinsdag 2 april de spreekwoordelijke aap uit de mouw.
Dan het event. De eerste twee agenda punten worden verzorgt door ene drs. Pins van Sping. Met Google kan ik daar niks van terug vinden. Wel vindt ik ene drs. Snip van Sping… heeft ’toevallig’ dezelfde letters in de naam zitten?
De andere twee heb ik voor nu maar even laten zitten… 🙂
“De website ziet er professioneel uit dus…”
Euh… Serieus??? XD