Prins Willem Alexander heeft gisteren naast AMS-IX ook een bezoek gebracht aan het Collaboratorium, een high-tech visualisatiefaciliteit bij Surfsara op Science Park Amsterdam. Het bezoek werd geïnitieerd door ECP, het platform voor de informatiesamenleving. De prins is lid van de Raad van Advies van dit platform.
Anwar Osseyran, directeur Surfsara, gaf een korte introductie over Science Park Amsterdam en de rol van Surfsara en de andere instituten op het gebied van hoogwaardige ict voor de kenniseconomie en wetenschap. In het Collaboratorium kunnen onderzoekers uit de wetenschap en het bedrijfsleven onder meer hun data analyseren en visualiseren. Door de geavanceerde mogelijkheden voor interactie kunnen onderzoekers ter plekke bijvoorbeeld in direct contact staan met vakgenoten op afstand. Dit stimuleert multidisciplinaire (internationale) samenwerking. Op een multifunctionele video wall met hd-schermen, die fungeert als een enorme tablet, demonstreerden drie jonge onderzoekers afkomstig uit de wetenschap, het bedrijfsleven en overheid hun werk. De presentaties verduidelijkten hoe simulaties en datavisualisaties inzicht helpen te vergroten in big data.
Wat-als-scenario’s
Jason Maassen, werkzaam bij het Netherlands eScience Center (NLeSC), werkt samen met het Institute for Marine and Atmospheric research Utrecht (IMAU) en de Vrije Universiteit Amsterdam aan onderzoek naar de stijging van de zeespiegel door klimaatveranderingen. Hij lichtte toe dat het zeeniveau mede bepaald wordt door allerlei grote stromingen in de oceanen, die ertoe leiden dat het water op sommige plaatsen veel hoger, en op andere plaatsen veel lager staat dan men zou verwachten. Voor de veiligheid van Nederland is het belangrijk te begrijpen wat de effecten van klimaatverandering zijn op die stromingen. Met de reken- en visualisatiefaciliteiten van Surfsara worden door middel van simulaties diverse ‘wat-als-scenario’s’ nader onderzocht.
Gilbert van den Heiligenberg zette tijdens zijn presentatie uiteen hoe het medialandschap en het televisiekijken zal veranderen wanneer live televisie via internet gedistribueerd gaat worden. Naast de ontwikkeling van nieuwe technologieën zal dit ook een explosie aan dataverkeer tot gevolg hebben. Publiek-privaat onderzoek is nodig om het beste model te ontwikkelen voor het distribueren van live televisie. Surfsara inventariseert met het bedrijf van Van den Heiligenberg, Your.TV, verdere onderzoeksmogelijkheden.
Interventiestrategieën
Ook kwam het analyseren van criminele netwerken aan bod. Deze netwerken zijn zeer complex vanwege de veelheid van sociale en criminele relaties die met elkaar verweven zijn. Onder leiding van prof. dr. Peter Sloot (Universiteit van Amsterdam) onderzoekt een team van wetenschappers en politie hoe zulke netwerken reageren op verschillende interventiestrategieën. Bij Surfsara is een rekenmodel gevisualiseerd waarmee verschillende scenario’s op die netwerken kunnen worden toegepast. Paul Duijn, onderzoeker bij de politie, demonstreerde dat dit belangrijke implicaties heeft voor het verkrijgen van inzicht in criminele netwerkstructuren.