De diensten die freelancers leveren in het kader van opdrachten, worden verder onder druk gezet door de introductie van de 'doorloopkorting' bij verschillende opdrachtgevers. Dit is een tegendraadse ontwikkeling op het gebied van de flexibilisering van de arbeidsmarkt.
Meerdere opdrachtgevers introduceren in 2013 de zogenaamde ‘d oorloopkorting’. Dit is een korting die eist van de freelancer het tarief bij het verlengen van een opdracht met een additionele korting doorbelast. In de praktijk is dit een nieuwe manier om het tarief van de freelance dienstverleners verder onder druk te zetten, zeker gezien dit niet altijd vooraf gecommuniceerd wordt vanuit de leveranciers die namens de overheid tussen de freelancer en de overheid in zit. Dit is een tegendraadse ontwikkeling op het gebied van de flexibilisering van de arbeidsmarkt en het geeft een verkeerd signaal af aan de freelancers en toekomstig freelancers.
In de huidige markt zijn de tarieven al flink naar beneden afgesteld door het gebruik van mantelovereenkomsten met maximale tarieven. Als daar vervolgens bij continuering een additionele korting toegepast moet worden, dan zal de freelance-dienstverlening op de langere termijn niet houdbaar zijn.
Het is begrijpelijk dat opdrachtgevers zoeken naar kostenbesparingen, maar het is minder begrijpelijk dat men dit op deze manier introduceert. Als voorbeeld, indien een freelancer zich aanbiedt voor een tarief van rond de 55 euro (wat niet ongewoon is in de huidige markt), dan is het mogelijk dat deze freelancer in de periode van een jaar op een niveau uitkomt van een ‘goed salaris’. Echter is het geen salaris maar een tarief, waar alle heffingen nog vanaf moeten, zoals loonheffingen, pensioenreserveringen, maar ook een algemene reserve waarmee de freelancers een periode zonder opdracht mee moeten overbruggen, als ze tijdelijk geen opdracht hebben.
Je begrijpt waar ik naar toe schrijf: op de langere termijn is dit voor een freelancer niet langer overbrugbaar en zal deze gaan kiezen voor een dienstverband. Dit aangezien er te weinig voordelen overblijven om als freelancer te werken. Daarnaast is het zo dat als de freelancers (inmiddels een miljoen in Nederland) onder druk gezet blijven, economisch gezien. Zij slaan als startmotor van de markt niet aan en daardoor blijft de economische ontwikkeling in Nederland achter. Indien de opdrachtgevers op zoek zijn naar kostenbesparing, dan is het misschien tijd om in het kader van dienstverlening te kijken naar de overheadkosten die ontstaan door het introduceren van mantelovereenkomsten, en het daarbij ontstane effect van lange ‘doorleen’ ketens.
Kosten kan men besparen op de tarieven door ervoor te zorgen dat er minder partijen bij de levering betrokken worden die allemaal een steentje aan de kosten bijdragen. Misschien is het eens tijd voor een directe inhuur van de freelancers, aangezien deze professionals al jaren aantonen betrouwbaar en vakkundig de opdrachten in te vullen. En dat de afhandeling daarvan niet arbeidsintensiever is dan het inhuren van diezelfde freelancers via ketenconstructies, mantelcontracten en/of vanuit samenwerkingsverbanden.
Dit levert een ontwikkeling op in de dienstverlenende markt op dit gebied. De leveranciers die freelancers bundelen zullen zich meer moeten richten op additionele dienstverlening voor zowel de opdrachtgevers als de freelancer, wat een hogere kwaliteit zal opleveren (meerwaarde voor de opdrachtgever en freelancer is de strategie voor de leveranciers). De opdrachtgevers verkrijgen de kostenbesparingen waar ze naar op zoek zijn en de freelancer behoudt zijn bestaansreden en bestaansrecht.
@IT’er ik doe zoals aangeveven wel af en toe wat freelance werk.
Ik ben welicht een goede techneut maar een lousy ondernemer, ondernemen is n.l. ook een vak !
Ik werk daarom toch maar liever voor een prettige werkgever die wel weet wat ondernemen is.
Dat de meeste colega’s zelf niet het Freelance pad bewandelen zegt weinig over hun vakinhoudelijke kwaliteiten.
Ondank dat ik erg blij ben dat Ferdinand dit hekele onderwerp aansnijd en mijn issues bovenaan nog steeds open staan, hoop ik dat (welicht met hulp van Ferdinand) dit onderwerp wat dieper onder de ogen van ICT afnemers wordt gebracht.
Nogmaals ik hoop dat Ferdinand dit onderwerp in welke vorm dan ook nog vaker ter sprake brengt.
Ik word daar dan zelf niet beter van, maar ik zie wel graag dat onze colega’s ook financieel met respect behandeld worden.
@Konings, ik kan mij permiteren af te haken als de eindklant mijn tarief te hoog vind of zelfs als ik de klus niet interesant vind, maar dat is omdat ik er niet van afhankelijk ben.
Ik blijf erbij, als je gemakkelijk vervangbaar bent, dat richt je jezelf op de verkeerde specialisatie.
Ook ik heb nooit tussenpersoon gehad maar zonder vaste werkgever zou ook mij dat nauwelijks lukken.
Ik heb het niet zo op die koppelbazen om de zelfde reden als ik het niet zo heb op de grote detacheerders.
Ik heb gewoon geen zin om voor een bescheiden salaris edoch een absurd tarief te werken voor de lease auto van de secretaresse van de bedrijfskantine.
Een bestaan als zelfstandige moet inderdaad wel interessant blijven. Je bent ondernemer en loopt behoorlijke risico’s. Daar moet wat tegenover staan. Dit heb ik ook betoogd in het Computable artikel “ZZP’er kent in crisistijd minimumtarief”.
Zoals Konings in een reactie aangeeft, is het buitenland inderdaad interessant. Mijn huidige klanten zitten niet in Nederland. In 95% van de gevallen ook inkomensbelastingtechnisch nog eens bijzonder interessant, als je er langer dan een jaar zit dan (afhankelijk van het belastingverdrag)!
@Reza,
ik geloof meteen dat jij die tarieven hebt moeten betalen als inhurende partij. Maar zaten daar dan niet ook nog een aantal partijen tussen?
Ben benieuwd of je de directe tarieven van die freelancers ook kent.
Overigens zijn specialisten in dienst van een bedrijf natuurlijk ook duur, helemaal als ze (tijdelijk) op de bank belanden.
We zouden ons eigenlijk als freelancers eens moeten verenigen, maar ja dit is Nederland dus er zullen vast weer regels zijn waardoor dat niet mag ….
Interessant altijd, die discussie over wat een freelance ICT-er mag kosten. Maar geef me eens aan waarom een advocaat zonder blikken of blozen 200++ per uur (ex kantoorkosten 7%) mag vragen voor zijn ‘specialisme’, terwijl een high-end ICT-er met een specialisme voor 130 eigenlijk te duur is ? Idem voor een interim directeur (250++) enz.
Het ICT-vak heeft een enorme varkenscyclus, erg korte houdbaarheid en met 50 ben je iha uitgerangeerd, langdurige ervaring telt nauwelijks.
In de eerder genoemde vakgebieden telt dat veel meer.
Tenslotte: de (erg goede) zzp-stukadoor die ik kort geleden voor een klusje langs had vroeg ook al 52 exBTW. En dan moet een HBO/WO ICT-er het met 60 doen ? Kom nou.
@John, je bent hopeloos ouderwets! Een vakman is een vakman, of dat nu en stukadoor is of een ict’er. Dat jij denkwerk verkiest boven handwerk betekent nog niet dat je dat handwerk maar kan degraderen tot een soort derderangswerk.
@Hans Kroon, Laat John dan maar samen met mij ouderwets zijn,
je gaat voorbij aan zijn onderbouwing.
De advocaat, accountant, CIO doet weinig dat de timmerman met studiewerk niet ook kan.
ICT is echter een heel breed vak.
Waneer je standaard systeembeheer werk doet, is het begrijpelijk dat niemand de hoofdprijs wil betalen, maar waneer je zeer specialistisch werk doet dan mag daar best voor betaald worden.
Om die zelfde reden immers verdiend een hartchirurg ook iets meer dan de tegelzetter, die verder overigens uitstekend werk levert.
@Hans,
Ik verkies niks en degradeer ook niks, dat maak jij ervan. Het gaat er gewoon om dat de ontwikkelingen in het stukadoors vakgebied wat minder snel gaan dan die in de ICT. Je hebt gewoon veel meer kosten als FL ICTer: opleiding, resikosten, als het tegenzit mag je een tijd van huis overnachten door de week. Voor minder dan 70 euro per uur kun je gewoon niet serieus in het ICT vakgebied werkzaam zijn als FLer.
@John. Ik maak nergens wat van, als je er anders over denkt moet je dat wat genuanceerder opschrijven. Jouw laatste zin impliceert dat je een hbo/wo ict’er hoger inschat dan een vakvolwassen stukadoor.
Maar wellicht bedoelde je dat je eigenlijk vindt dat die stukadoor ook minstens zeventig euro per uur moet verdienen? Hij maakt tenslotte ook flinke kosten aan materiaal, een bedrijfsauto, kleding en andere zaken. En ook hij moet maar afwachten of hij de agenda door het jaar heen vol genoeg krijgt. In dat geval neem ik mijn woorden terug.
60 euro/uur is altijd nog beter dan thuis zitten voor 0 euro/uur. Dit is de realiteit. Verder zie je dat organisaties bij de inkoop eerst kijken naar prijs. Voor 80 euro/uur kom je niet door de eerste selectie.
@Hans: Van mij mag een stukadoor 70 euro/uur vragen. Laten we ook direct de glazenwasser en werkster 70 euro/uur betalen. Betaal de hartchirurg met zijn maatschap ook gewoon 70 euro/uur.
Joost snapt hem.
Overigens als de selectie zo eenvoudig is, zit je gewoon in de verkeerde specialisatie.