De diensten die freelancers leveren in het kader van opdrachten, worden verder onder druk gezet door de introductie van de 'doorloopkorting' bij verschillende opdrachtgevers. Dit is een tegendraadse ontwikkeling op het gebied van de flexibilisering van de arbeidsmarkt.
Meerdere opdrachtgevers introduceren in 2013 de zogenaamde ‘d oorloopkorting’. Dit is een korting die eist van de freelancer het tarief bij het verlengen van een opdracht met een additionele korting doorbelast. In de praktijk is dit een nieuwe manier om het tarief van de freelance dienstverleners verder onder druk te zetten, zeker gezien dit niet altijd vooraf gecommuniceerd wordt vanuit de leveranciers die namens de overheid tussen de freelancer en de overheid in zit. Dit is een tegendraadse ontwikkeling op het gebied van de flexibilisering van de arbeidsmarkt en het geeft een verkeerd signaal af aan de freelancers en toekomstig freelancers.
In de huidige markt zijn de tarieven al flink naar beneden afgesteld door het gebruik van mantelovereenkomsten met maximale tarieven. Als daar vervolgens bij continuering een additionele korting toegepast moet worden, dan zal de freelance-dienstverlening op de langere termijn niet houdbaar zijn.
Het is begrijpelijk dat opdrachtgevers zoeken naar kostenbesparingen, maar het is minder begrijpelijk dat men dit op deze manier introduceert. Als voorbeeld, indien een freelancer zich aanbiedt voor een tarief van rond de 55 euro (wat niet ongewoon is in de huidige markt), dan is het mogelijk dat deze freelancer in de periode van een jaar op een niveau uitkomt van een ‘goed salaris’. Echter is het geen salaris maar een tarief, waar alle heffingen nog vanaf moeten, zoals loonheffingen, pensioenreserveringen, maar ook een algemene reserve waarmee de freelancers een periode zonder opdracht mee moeten overbruggen, als ze tijdelijk geen opdracht hebben.
Je begrijpt waar ik naar toe schrijf: op de langere termijn is dit voor een freelancer niet langer overbrugbaar en zal deze gaan kiezen voor een dienstverband. Dit aangezien er te weinig voordelen overblijven om als freelancer te werken. Daarnaast is het zo dat als de freelancers (inmiddels een miljoen in Nederland) onder druk gezet blijven, economisch gezien. Zij slaan als startmotor van de markt niet aan en daardoor blijft de economische ontwikkeling in Nederland achter. Indien de opdrachtgevers op zoek zijn naar kostenbesparing, dan is het misschien tijd om in het kader van dienstverlening te kijken naar de overheadkosten die ontstaan door het introduceren van mantelovereenkomsten, en het daarbij ontstane effect van lange ‘doorleen’ ketens.
Kosten kan men besparen op de tarieven door ervoor te zorgen dat er minder partijen bij de levering betrokken worden die allemaal een steentje aan de kosten bijdragen. Misschien is het eens tijd voor een directe inhuur van de freelancers, aangezien deze professionals al jaren aantonen betrouwbaar en vakkundig de opdrachten in te vullen. En dat de afhandeling daarvan niet arbeidsintensiever is dan het inhuren van diezelfde freelancers via ketenconstructies, mantelcontracten en/of vanuit samenwerkingsverbanden.
Dit levert een ontwikkeling op in de dienstverlenende markt op dit gebied. De leveranciers die freelancers bundelen zullen zich meer moeten richten op additionele dienstverlening voor zowel de opdrachtgevers als de freelancer, wat een hogere kwaliteit zal opleveren (meerwaarde voor de opdrachtgever en freelancer is de strategie voor de leveranciers). De opdrachtgevers verkrijgen de kostenbesparingen waar ze naar op zoek zijn en de freelancer behoudt zijn bestaansreden en bestaansrecht.
alleen toch weer jammer dat de auteur zelf geen teken van leven heeft gegeven bij de hele discussie
@PaVaKe,
Ik lees mee en zie dat het onderwerp leeft, verder geloof ik in het verder flexibiliseren van de markt, en het verminderen van onnodige ketens en overheadkosten, het kan allemaal beter. Verder constateer ik dat het aantal freelancers door de huidige tariefontwikkelingen en tariefmaatregelen terug aan het lopen is…wat precies het tegenovergestelde is van de liberalisering van de werkende mens! Groet, Ferdinand
@Ferdinand:
Dus anders gezegd: als het aantal freelancers terugloopt bij de huidige tariefontwikkelingen dan neemt de liberalisering (i.e. concurrentie) verder af. Waardoor op enig moment de prijs weer toeneemt. Is dat wat je bedoelde te zeggen?
Wat zie jij als ‘het’ probleem waarvoor verder flexibiliseren de oplossing is?
@Reza:
Je schreef in een eerdere reactie het volgende:
“Ik ben inderdaad geen freelancer. Waarom ik niet hiervoor gekozen heb heeft te maken met een keuze en besluit rondom mijn carrièrepad.”
Kan en wil je daar iets meer over zeggen? Wat zijn bijvoorbeeld de afwegingen geweest? Wat voor carrierepad had je destijds voor ogen? En in hoeverre bleek dat achteraf realiseerbaar?
Ik verwacht dat die toelichting ook anderen kan helpen om een keuze te maken.
Helemaal mee eens, Ferdinand. En dan ook met name dat tussenbureaus niet veel meer doen dan afromen van het tarief. Tijd voor ZZP-ers om zich te verenigen. Door gezamenlijk op te trekken kunnen zij zonder tussenpak (?) bureau opdrachten verwerven en vervullen.
Zie ook het Instituut voor Interim-Managers (www.instim.org).
@Benno: Als ik zaken doe met freelancers en als ik me niet aan de regels van mijn opdrachtgever hoef te houden dan huur ik rechtstreeks een freelancer in! Het benoemde tarief is van freelancers zonder tussenpartijen.
@Will: Ik denk dat jullie niks aan mijn afwegingen en carrierepad hebben. Want dat heeft te maken met een onderneming buiten de ict. Ik ben geen ondernemer (lees freelancer)in ict geworden omdat ik naast mijn werk en ontwikkeling in ict, als ondernemer in een andere branche bezig ben.