De gemeente Utrecht en Eurofiber zijn een contract met elkaar aangegaan voor de aanleg van een nieuw datanetwerk op basis van glasvezelverbindingen. Het netwerk vormt de fundering van een centrale ict-infrastructuur waarmee de gemeente de overstap maakt naar een nieuw werkplekconcept en digitale archieven.
Met deze infrastructuur beoogt de gemeente te voldoen aan nieuwe eisen op het gebied van de flexibiliteit, beschikbaarheid en continuïteit van zijn ict. De verandering moet de gemeente in staat stellen meer klantgericht en meer digitaal en efficiënter (samen) te werken. Aan de aanbesteding voor het datanetwerk deden vier bedrijven mee. Eurofiber kwam als beste uit de bus vanwege de prijs/kwaliteit-verhouding. De uitrol van het glasvezelnetwerk zal in de loop van 2013 plaatsvinden.
Tweede datacenter
Utrecht neemt in 2014 een nieuw Stadskantoor in gebruik. Op deze locatie komt een datacenter waar alle netwerk-, telefonie-, desktop-, storage- en hostingtoepassingen draaien. Het datacenter zal via een dark fiber-verbinding van Eurofiber verbonden zijn met een tweede datacenter op een andere locatie, met exact dezelfde omgeving. Synchrone datareplicatie zorgt ervoor dat gegevens op ieder moment op beide locaties up-to-date zullen zijn. Met deze back-upfaciliteit zal de continuïteit van de gemeentelijke processen gewaarborgd zijn.
De gemeente zal de dark fiber-verbinding tussen de twee datacenters zelf belichten met een snelheid van 10 Gbps. In de toekomst is het mogelijk om deze bandbreedte eenvoudig en zonder grote investeringen uit te breiden, bijvoorbeeld door met dense wavelength division multiplexing-technologie meerdere 10 Gbps-verbindingen te creëren. Circa zeventig andere locaties van de gemeente zullen via op glasvezel gebaseerde Ethernet-verbindingen van Eurofiber met de twee datacenters verbonden worden. De bandbreedte van deze verbindingen zal maximaal 1 Gbps zijn, maar variëren naar gelang de behoefte van elke locatie. Dit zal voor een hoge mate van kostenefficiency zorgen: de gemeente betaalt alleen voor de capaciteit die nodig is.
Digitale archieven
Met de glasvezelverbindingen van Eurofiber kan de gemeente Utrecht het nieuwe werken gaan doorvoeren. Door de hoge bandbreedte van het datanetwerk zal de gemeente ook in staat zijn om gebruik te gaan maken van centrale digitale archieven. In het komende jaar zal het zijn papieren archieven, die al sinds 1851 worden bijgehouden, digitaliseren. De digitale archieven zullen worden opgeslagen in de datacenters en toegankelijk zijn vanaf de verschillende locaties binnen het netwerk.
Met het nieuwe glasvezeldatanetwerk van Eurofiber en de nieuwe ict-infrastructuur die hierop is gebaseerd, kan de gemeente Utrecht meer digitaal gaan werken. Het verwacht zo zijn processen te versnellen en de dienstverlening naar de burger te optimaliseren. Op deze manier kan de gemeente burgers en ondernemers beter van dienst zijn.