De cyberoorlog is al lang begonnen en de escalatie daarvan laat zich moeilijk beteugelen. Dat is de centrale boodschap van het boek Cyberoorlog van internetsocioloog dr. Albert Benschop van de Universiteit van Amsterdam.
Benschop beschrijft de rol van internet in ons alledaagse leven en onze afhankelijkheid ervan. Hij maakt duidelijk hoe kwetsbaar we daardoor zijn. Burgers en bedrijven worden reeds getroffen door een groeiend aantal incidenten van cybercriminaliteit en cyberterrorisme. Maar nu beginnen nationale staten via internet elkaars vitale infrastructuren te ontregelen of zelfs fysiek te vernietigen. Militairen wereldwijd leiden cyberdivisies op en ontwikkelen steeds gevaarlijkere offensieve cyberwapens. De cyberoorlog is begonnen.
Burgers, bedrijfsleven, wetenschap en overheid moeten volgens Benschop hierop een antwoord te vinden. Maar dat is moeilijk. Deze oorlogsvoering nieuwe stijl is complex, moeilijk aan te pakken en roept veel vragen op. Nederland moet zich hierop bezinnen. Dit boek geeft een duidelijk beeld van cyberoorlog en is de start voor een debat over hoe met cyberoorlog om te gaan en hoe de vrede in cyberspace bevorderd kan worden.
Het boek bevat een cyberrampscenario. Directeur en mede-oprichter Ronald Prins van Fox-IT schreef het voorwoord.
Albert Benschop
Dr. Albert Benschop is socioloog aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is wereldwijd een van de eerste internetsociologen. In opdracht van overheden en particuliere instellingen voert hij regelmatig studies uit over internetgerelateerde sociale en politieke problemen. Als internetdeskundige geeft hij regelmatig commentaar op actuele ontwikkelingen voor pers, radio en tv.
Cyberoorlog. Slagveld internet
Albert Benschop
ISBN 978-90-79051-06-9
182 pagina’s
€14,95
NUR-code: 740
ISBN: 978-90-79051-06-9
Dat er zaken gebeuren op Internet die in de categorie cyberwar kunnen vallen lijkt ondertussen wel evident. Niet alleen grootschalige aanvallen (zie bijvoorbeeld vandaag weer: http://www.nu.nl/internet/3374646/zuid-korea-mogelijk-slachtoffer-cyberaanval.html), maar ook veel dat voorzichtig en haast onzichtbaar gebeurt. Denk aan de hacks bij grote bedrijven in Amerika (zogezegd door China) in het kader van bedrijfsspionage. Het verbaast eigenlijk dat er nog zo veel goed gaat…
Of cyberwar moeilijk te beteugelen is, wil ik nog wel een vraagteken bij zetten. Er is vast een natuurlijk evenwicht tussen bruikbaarheid van Internet en de dreigingen daarop. Als de dreigingen te groot worden, stoppen we met Internet gebruik (onwaarschijnlijk) of komen er tegenbewegingen.
Voor dat laatste kan je bijvoorbeeld kunnen zien dat (1) bewustwording grootschalig toeslaat en security wel een standaard plek krijgt bij de ontwikkeling en realisatie van online omgevingen en/of (2) de overheden het te spannend vinden worden en cyber-politie achtige instanties gaan oprichten.
Misschien toch maar eens dat boek lezen om te zien of dr. Benschop er ook zo over denkt.