Vanaf 1 april 2013 komt er een zogeheten Commissie van Aanbestedingsexperts die bemiddelt en niet-bindend advies geeft bij klachten over aanbestedingsprocedures. Henk Kamp, minister van Economische Zaken (EZ), heeft Joop Janssen, advocaat aanbestedingsrecht bij Stibbe Advocaten en Notarissen in Amsterdam, als voorzitter benoemd. Vice-voorzitter is Chris Jansen, hoogleraar privaatrecht aan de VU en hoogleraar privaatrechtelijk bouwrecht aan de UvT.
Minister Kamp van Economische Zaken (EZ) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de twee vaste leden zijn geselecteerd door vertegenwoordigers van aanbestedende diensten en ondernemers. Ze zijn benoemd voor een periode van twee jaar, en komen voor herbenoeming in aanmerking. Bij de werkzaamheden laat de commissie zich bijstaan door aanbestedingsexperts, waarvoor op dit moment een selectieprocedure loopt. Overeenkomstig de wens van de Eerste Kamer komt er brede pool van experts, zodat er bijvoorbeeld ook voldoende kennis over duurzaamheid en innovatie beschikbaar is voor de commissie.
Experts
De start van de Commissie valt samen met de inwerkingtreding van de Aanbestedingswet 2012. Door deze wet moeten ondernemers een eerlijkere kans krijgen bij aanbestedingen van overheidsopdrachten en worden de procedures vereenvoudigd. Toch blijven procedures soms ingewikkeld, wat kan leiden tot klachten of geschillen.
De Commissie van Aanbestedingsexperts bemiddelt of geeft niet-bindend advies aan ondernemers en aanbestedende diensten – zoals gemeenten en provincies – over klachten met betrekking tot de uitvoering van de Aanbestedingswet 2012. De werkwijze en de inrichting van de commissie wordt vastgelegd in een reglement. De Tweede Kamer ontving eerder van EZ het ontwerpadvies ‘klachtenafhandeling bij aanbesteden’.
Nieuwe Aanbestedingswet
Op 1 april 2013 treedt de nieuwe Aanbestedingswet in werking. Volgens branchevereniging Nederland ICT is het nieuwe aanbestedingsbeleid voor kleine (mkb) en grote it-bedrijven een flinke verbetering. Zo mogen diensten die een opdracht aanbesteden geen onredelijke eisen en voorwaarden meer stellen. Onder de oude wetgeving kon het voorkomen dat geschikte partijen werden uitgesloten van deelname op basis van criteria die niets met de feitelijke opdracht te maken hadden.
Daarnaast moet de nieuwe wet voorkomen dat overheden en overheidsdiensten onnodig verschillende kleine opdrachten clusteren en als één opdracht aanbesteden. Bedrijven die in het verleden al bij voorbaat buiten de boot vielen bij dit soort grote opdrachten, kunnen onder de nieuwe aanbestedingswet wel meedingen.
Ook nemen de administratieve lasten bij aanbestedingstrajecten af, waardoor de kosten voor geïnteresseerde bedrijven minder worden. De wet realiseert dit door bijvoorbeeld aanbestedende diensten te verplichten openbare aanbestedingen op Tenderned (www.tenderned.nl) te plaatsen, zodat ondernemers deze openbare aanbestedingen eenvoudig op een centrale plek kunnen terugvinden.