Ruim 90 procent van de it-verantwoordelijken binnen woningcorporaties is van mening dat het regeerakkoord invloed heeft op hun bedrijfsvoering. De ontsluiting van informatie wordt daarbij, net als vorig jaar, gezien als het belangrijkste vraagstuk voor nu en de nabije toekomst. Dit blijkt uit marktonderzoek onder 36 it-verantwoordelijken van de grootste woningcorporaties in Nederland door Right, in opdracht van Info Support.
Thema’s als efficiënter werken en kostenreductie staan ook hoog op de agenda bij corporaties. De onderwerpen beveiliging en mobility hebben duidelijk veel minder prioriteit. Ontsluiting van informatie wordt door 26 procent van de ondervraagden gezien als belangrijkste ontwikkeling binnen woningcorporaties, op de voet gevolgd door kostenreductie en systeem- en data-integratie met beiden 21 procent. Slechts 6 procent noemt het nieuwe werken als belangrijkste thema. Ook het gebruik van tablets scoort laag: slechts 3 procent van de ondervraagden noemt dit thema. Daarnaast is de inzet van cloudoplossingen steeds meer gemeengoed geworden. In 2012 gaf nog 23 procent van de ondervraagden aan dit een belangrijk onderwerp te vinden, in 2013 is dit nog maar 12 procent. Cloud wordt dus niet langer als een uitdaging gezien, maar is er gewoon.
Bezuinigingen en kansen
Vrijwel alle it-verantwoordelijken geven aan dat het regeerakkoord duidelijke financiële gevolgen zal hebben voor de corporaties. De wijze waarop dit naar verwachting effect heeft op de it-bedrijfsvoering verschilt echter sterk. Daar waar de meerderheid van de it-verantwoordelijken duidelijk bezuinigingen voorziet binnen alle geledingen van de corporaties, zien andere it-verantwoordelijken hier juist kansen.
‘Uit de onderzoeksresultaten blijkt, dat er duidelijk nog wat bruggen te slaan zijn tussen it-management en het hoger management binnen corporaties’, zegt Marco Hout, business development adviseur bij Info Support. ‘Een focus op informatiehuishouding is nu van essentieel belang. Organisaties die, binnen alle geledingen, met de juiste risicoafwegingen beslissingen nemen, zullen de minste moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Daarnaast wordt samenwerking tussen corporaties steeds belangrijker. Om één gezicht naar buiten te geven, is het noodzakelijk dat gegevens onderling uitwisselbaar zijn.’
Het zou me eigenlijk niet mogen verbazen dat bedrijven anno 2013 nog steeds niet naar elkaar kijken en kritische vragen stellen omtrent bedrijfsvoering en gemaakte keuzes.
Het draait al jaren om “efficiënter werken en kostenreductie” meer doen met minder.
Natuurlijk is het altijd goed eens in de zoveel tijd naar je zelf te kijken in dat kader.
Echter het lijkt wel of sommige vast zitten in hun efficiëntie cirkel hahaha.!
Zaken als beveiliging en mobility minder prio? ze weten echt niet waar ze het over hebben he’.
De move naar de cloud loopt wel door , echter beveiliging minder belangrijk hmmm.
Buiten dit om , hoorde ik vanochtend een bewindvoerder op de radio zeggen dat hij het betreffende voorstel voor heeft gelegd. En dat de Wooncorporaties meer dan genoeg geld in kas zouden hebben..Het lijkt me zaak dat ze werken aan hun communicatie mocht dit niet het geval zijn dan heerst er toch een ander beeld In Den Haag! hahahah oeps!!
Dit laatste speelt ook intern. Het it management en het hoger management zitten niet op een lijn zo te horen. tja communicatie dat kun je gedeeltelijk leren , maar groot en deels moet het in je zitten.. 😉
Mobility kan mits de juiste keuzes gemaakt worden en goed geïmplementeerd ook geld opleveren.
Plato werken, plaats en tijd onafhankelijk, draagt bij aan een betere efficiency, bottom line is wederom veiligheid…
De meeste corporaties hebben een oerwoud gemaakt van hun applicatielandschap, DWH, ontsluiting van informatie etc.
In een outsourcingtraject heb ik geprobeerd om de verwevenheid van verschillende (data)objecten in kaart te brengen. Dit was zeker niet makkelijk en daarna was het zichtbaar geworden hoe inefficiënt de omgeving functioneerde.
De legacy in de ict-omgeving van corporaties is vrij groot, de flexibiliteit is zeker beperkt en er wordt vaak het wiel opnieuw uitgevonden.
Op de kosten van ict bezuinigen is zeker geen oplossing. Door ict-mogelijkheden kun je meer efficiëntie in je bedrijfsvoering realiseren.
In een adviesraport van circa een maand geleden is aangeraden om de ict uit te besteden om beter op de kosten te kunnen bezuinigen. Dit vind ik zeer kortzichtig. Mijn (tegen)advies zijn o.a.:
– Creer een visie die niet gebaseerd is op de resultaten op korte termijn,
– zoek slimme samenwerkingsverbanden op (Joint Venture)
– besteedt aandacht aan het moderniseren van je ict-omgeving, haal de legacy weg, bouw efficiëntie in je beheeromgeving, vernieuw je bedrijfsprocessen.