De werknemers van ict-dienstverlener Capgemini die zijn gevraagd loon in te leveren, beraden zich op acties. Het bedrijf liet op vrijdag 8 maart 2013 weten niet terug te komen op de loonoffers. ‘We gaan nu in overleg met de klankbordgroep van de betrokken medewerkers. Ik kan daar verder niet op vooruitlopen’, zegt bestuurder Afshin Towhidi van CNV Dienstenbond.
Dat Capgemini niet terugkomt op de gesprekken over loonoffers lag in de lijn der verwachting, vertelt Towhidi. ‘Eerder deze week is er een interne bijeenkomst geweest waar dezelfde boodschap werd verkondigd: het kalibratieproces wordt doorgezet. We wisten de uitkomst dus eigenlijk al.’
Aan wat voor acties wordt gedacht, kan Towhidi niet zeggen. ‘Daarover gaan wij nu met de klankbordgroep van de betrokken medewerkers in gesprek. Het begrip acties is overigens wel breder dan staken.’ Bij het overleg schuiven ook vertegenwoordigers van FNV Bondgenoten en De Unie aan.
Het steekt Towhidi dat Capgemini in de reactie op de open brief van de werknemers omstandig uitlegt dat het eigen HR-beleid goed heeft gefunctioneerd. ‘Als je vervolgens tegen zo’n grote groep moet zeggen dat er salaris moet worden ingeleverd, dan zeg je eigenlijk dat het beleid heeft gefaald. Dit is struisvogelpolitiek.’
Marktwaarde
Dat medewerkers van wie de competenties niet meer aansluiten op de vraag uit de markt een verbetertraject moeten volgen, begrijpt de vakbondsbestuurder. ‘Dat is prima, logisch. Maar van het inleveren van een vijfde van je loon, gaat niemand beter presteren.’
Bestuurder Huug Brinkers van De Unie verbaast zich dat de brief van Capgemini volledig is gericht aan de vakbonden, niet aan de medewerkers die de brief hebben geschreven. ‘Daarmee gaat het bedrijf volledig voorbij aan de emoties die bij de individuele werknemers leven’. De bonden zullen de betrokken medewerkers juridische bijstand verlenen. ‘Dit kan wettelijk gezien helemaal niet.’
Vrijwilligheid
Volgens Brinkers heeft de ondernemingsraad van Capgemini weliswaar ingestemd met het kalibratieproces, maar hebben de personeelsvertegenwoordigers zich nooit uitgesproken over een loonoffer als uiteindelijke consequentie. ‘Daarom is het loonoffer op basis van vrijwilligheid. Maar hoe vrijwillig is vrijwillig? Dit kan helemaal niet. Daar is jurisprudentie over. Ook internationaal is dit een duidelijke zaak.’
Ik denk dat het allerbeste argument is dat loonoffers niet kunnen en wettelijk verboden zijn. Dus niet alleen slecht werkgeverschap, maar het kan gewoon niet. Ik kan me niet voorstellen dat er een medewerker is die akkoord gaat. Kom maar op met de metaforen: struisvogel, kip, rund of ezel? En even niet vergeten dat er gewoon voldoende winst wordt gemaakt…
Succes Cappers!!
Nou, de directie van Cap heeft het klaargekregen dat er mogelijk de eerste staking in de IT sector in Nederland uitbreekt. Een zeer duidelijk brevet van onvermogen voor de directie die het conflict zo heeft weten te escaleren dat ook hun klanten het kunnen gaan voelen. Dat zal de omzet van Cap (en de bonus voor de directie) geen goed doen. Ik zou als ik mensen zocht voorlopig wel even elders kijken.
Een schoolvoorbeeld van een organisatie die vastzit in haar eigen virtuele werkelijkheid.
@Johan
Een staking gaat het niet worden, denk ik. Formeel biedt Cap namelijk een andere uitweg dan het loonoffer; het verbetertraject. Ik heb er mijn twijfels bij waar dat uiteindelijk toe leidt… maar het is op zichzelf een alternatief waar je niet tegen kunt zijn. Staken lijkt mij link in dit geval… maar ik ben geen jurist.
Staken is gewoon mogelijk hoor, zelfs voor de IT.
Zal Cap doorgaan met bluffen of laten ze het voor de rechter komen?
Niet dat ik Cap ervan verdenk dit spelletje te spelen, maar toch maar even als waarschuwing gemeld:
Een oud-collega van me was jaren geleden bij Pink Roccade ook niet ‘flexibel inzetbaar’. Dus de vraag of hij als programmeur ook bereid was verder te kijken en een cursus Oracle databasebeheer te volgen.
Hij was de beroerdste niet en wilde dat wel. Dat was net voor de zomervakantie.
Tijdens zijn vakantie kreeg hij een brief met de mededeling dat het bedrijf gezien de economisch zware tijden helaas genoodzaakt was maatregelen te nemen. O.a. alle junior database beheerders moesten afvloeien.
1 keer raden wat zijn functie op dat moment was….
Zie onder Comments (joko):
http://www.pvda.nl/berichten/2013/03/Partij+van+de+Arbeid+organiseert+politieke+ledenraad
Het zal niet de eerste staking in ICT-land worden, u bent de staking onder ATOS Origin van 22 april 2008 toch niet vergeten?
http://www.fnvbondgenoten.nl/mijnbranche/bedrijven/atos_origin/nieuws/39778_813460/
@Johan: Hoezo een staking??
Bij Capgemini NL zijn zo’n 4500 mensen werkzaam, 150 hebben een probleem, dus 3,3% van het totaal.
Het is mijns inziens dan ook totaal onterecht dat de media & vakbonden suggereren dat het personeel van Capgemini in opstand is tegen de directie.
Uiteraard is het erg vervelend voor de betreffende 150 personen, maar ik kan me niet voorstellen dat ze niet al lang wisten/aanvoelden dat ze overbetaald werden voor het werk dat ze uitvoerden.
Als het waar is wat ik steeds lees dat deze medewerkers zijn binnengekomen via ousourcingsdeals dan is nu ook duidelijk waarom de oorspronkelijke organisatie de boel wilde outsourcen. Ja, dat klinkt hard, maar de werkelijkheid is dat vaak ook.
@Joop, wat je niet weet is dat dit de 1e 150 medewerkers zijn die worden getroffen (2 of meer niveaus’s te hoog). De volgende zijn eind dit jaar aan de beurt (1 niveau te hoog). En daarna n.a.w. de andere organisatie onderdelen (Apps1, Consultancy, IM)….
En m.b.t. “Uiteraard is het erg vervelend voor de betreffende 150 personen, maar ik kan me niet voorstellen dat ze niet al lang wisten/aanvoelden dat ze overbetaald werden voor het werk dat ze uitvoerden”.
Antwoord is: Nee, dan konden de meesten zich niet voorstellen. Zeker niet als je altijd hebt gehoord dat je salaris op niveau is, altijd goede beoordelingen hebt gehad, hoge uurtarieven hebt gehad, kortom genoeg marge hebt gehaald voor het bedrijf. Geen aanleiding om dit aan te voelen komen lijkt me. En we worden zeker niet overbetaald! Heb gewoon een marktconform salaris (zijn genoeg sites voor om dit na te gaan). Probleem is dat de autotochtone Cappers (die niet via een outsourcingsdeal zijn binnen gekomen) onderbetaald worden. Daardoor ontstaat de scheefgroei.