Microsoft heeft in de ogen van de Europese Commissie de voorgeschreven regels inzake de keuzevrijheid van browsers in Windows aan zijn laars gelapt. Dat is voor de EC reden om de softwareontwikkelaar een boete op te leggen van 561 miljoen euro.
Microsoft had bij de introductie van Windows 7 in overleg met de Europese Commissie toegezegd dat het besturingssyteem zou worden voorzien van diverse internetbrowsers, zodat gebruikers zelf een keuze konden maken. Aan deze afspraak heeft de softwareontwikkelaar ook voldaan, maar met de introductie van de zogeheten servicepacks was dat alweer verleden tijd. Daarin was alleen Internet Explorer opgenomen en hadden gebruikers geen directe keuzevrijheid meer.
De Europese Commissie is daarover verbolgen en vindt dat de softwaregigant maar weer eens flink moet boeten. Microsoft heeft nog wel excuses aangeboden en gezegd dat er een ‘foutje’was gemaakt bij het op- en samenstellen van de updates, maar de EC neemt daar geen genoegen mee.
Microsoft en de Europese Commissie zijn duidelijk geen vrienden. De softwarebouwer is al diverse keren door de EC beboet. Het begon in 2003, toen Microsoft werd gestraft voor het standaard integreren van de mediaspeler in Windows. Daarna zijn en nog flink wat meer boetes uitgedeeld. Inmiddels ligt het totaal aan boetes ruim boven de twee miljard euro.
Ik heb de optie die de EU Microsoft heeft opgedragen inzake het de browser ook nooit gezien in IOS of welke Android versie dan ook. Gezien de dominatie van deze partijen/OS lijkt me hier dan ook geen gelijkheidsbeginsel toegepast.
Ik begrijp het beleid van Microsoft eigenlijk niet zo goed. Laten we wel zijn, zeven op de tien laptops zijn voorzien van een windows versie. Toegegeven, het is nu eenmaal ook mijn boterham natuurlijk, is ook windows soms niet zo zalig makend maar soit.
Je zou toch denken, kijkend naar de verandering in de wereld de voorbije tien jaar, dat ook Microsoft eens goed om zich heen zou hebben gekeken, ook wat de commerciele kant betreft. Met regelmaat heb ik opmerkingen gemaakt en kanttekeningen omtrent de interne processen bij Microsoft. Met name dan het vaak zo haperende test before sales moment.
Dat moet en kan veel beter want ik kan me bijna niet voorstellen dat Microsoft in al die tijd niet een manier heeft weten te bedenken om de uit te brengen windowsversies niet eens goed te hebben laten testen. Er zijn tenslotte lage lonen landen genoeg met zeer goede en goedkope betatesters.
Ik begrijp nog steeds niet waarom ze nog niet tot een soort module stelsel zijn gekomen dat er voor ieder wat wils een module zou kunnen worden gekocht.
Ik denk hierbij aan een gewone solide light XP versie met losse aan te kopen componenten zoals Light XP, light Win7 of 8. Gewoon ene plat platform die inderdaad binnen enkele secoden kan zijn opgestart. Koppel hier aan module verkoop van Word, Powerpoint, Excell, Access, Silverlight en allerlei andere MS producten en je maakt hele volksstammen ongetwijfeld een stuk blijer en je lost een groot aantal problemen op.
Willen mensen een zwaarder platform? Prima, hebben we. Gebruik je alleen een simpele wordprocessor? Prima, hebben we. Wil je alleen Excel of Acces, prima, hebben we. De mogelijkheden voor de consument worden ruimer en perikelen zoals deze behoren dan meteen tot het verleden.
Zo moeilijk hoeft het allemaal toch niet te zijn me dunkt.
Als een gebruiker geen clue heeft wat een browser is, laat hem dan alsjeblieft geen vragen voorschotelen! Wat wordt daarmee opgeschoten? Kustmatige onzin. De gebruiker weet toch niet waar hij dan voor kiest en gaat dan maar gokken met alle mogelijke gevolgen van dien.
Als een gebruiker WEL een clue heeft is “Chrome” intikken voldoende om op een pagina te komen waar deze gebruiker met 1 klik Chrome installeert. Als je nu kijkt naar het gebruik van browsers zie je ook dat IE wel de grootste is, maar dat het zeker geen monopolie meer is. Aan browsers zelf wordt volgens mij uberhaupt niets verdiend. Ze zijn in alle gevallen gratis en bevatten geen verdien model in zichzelf.
browsers zijn commodity en de boete kunnen geven stond blijkbaar hoger op het lijstje dan daadwerkelijke iets zinvols toevoegen.
Chrome is het eerste wat ik installeer op een nieuwe computer en met nog een klik is dit meteen de standaard browser wat Windows ook respecteert.
@Henri
misschien is een keuzeklik: windows, osx of linux beter om de markt wat te herverdelen, maar ja dat past weer niet met alle hardware (helaas).
Is dit nieuws, ja en nee. De Microsoft vos is nog steeds niet zijn streken verloren. Dit keer was er een “technisch” probleem waardoor er zogenaamd geen browserkeuze mogelijk was bij de Windows installatie. Daardoor werden de andere browsers opeens minder vaak gedownload en dat betekent schade voor derden. Bovendien hadden sommige leveranciers – helaas voor MS – resources om voldoende informatie over deze praktijken te verzamelen. Ik vraag me af of MS de 561 miljoen euro uiteindelijk kan terugverdienen.
@Henri Quote:”De gebruiker weet toch niet waar hij dan voor kiest en gaat dan maar gokken met alle mogelijke gevolgen van dien.”
Het gevolg? Een grote diversiteit aan browsers dat de taak van malware schrijvers bemoeilijkt? 🙂