Het Team High Tech Crime (THTC) van de Nederlandse politie werft dertig nieuwe rechercheurs. Hiervoor is een speciale challenge opgezet, waarmee de beste kandidaten worden geselecteerd. Het gaat vooral om ontwikkelaars, digitaal rechercheurs, met een ict-gerichte hbo- of wo-opleiding, en tactisch rechercheurs.
Het Team High Tech Crime wordt in 2013 opnieuw fors uitgebreid. Na de uitbreiding met zestig medewerkers in 2012, volgen nog eens dertig digitale speurders. Omdat digitaal recherchewerk een unieke combinatie van motivatie en skills vereist, is het Team High Tech Crime een specialistische wervingscampagne gestart. Onderdeel hiervan is de lancering van een nieuwe Cybercrime Challenge, op 5 maart 2013 in het Paard van Troje (sic!) in Den Haag. Vanaf dat moment kunnen aspirant-rechercheurs enkele weken hun krachten meten.
Cybercrime Challenge 0x7DD – Operation High Tech Crime is een online multi-level assessment waarbij kandidaten op steeds zwaardere niveaus worden getoetst op hun vaardigheden en competenties. Zo blijkt of iemand geschikt kan zijn voor een baan bij het Team High Tech Crime. In de online challenge moeten deelnemers met minimale aanwijzingen doordringen tot het hart van een bende digitale afpersers om zodoende het meesterbrein te identificeren. De opdrachten van de challenge komen uit de praktijk en zijn in nauwe samenwerking met tactisch en digitaal rechercheurs van het Team High Tech Crime ontwikkeld door Tweakers en Certified Secure.
Waar vorig jaar in de challenge de focus lag op het toetsen van de digitale expertise van de kandidaten, is de opzet van de challenge dit jaar verbreed. Het is nu ook mogelijk om recherchevaardigheden te toetsen. ‘We zoeken naast digitaal rechercheurs, ook talentvolle tactisch rechercheurs’, aldus teamleider Pim Takkenberg van het Team High Tech Crime. ‘We hebben daarom ook enkele vaardigheden die we belangrijk vinden bij de werving van tactisch rechercheurs in het begin van de challenge verwerkt. Op deze manier kan iedereen met enige basiskennis starten met de challenge. Vanaf level 3 wordt de digitale expertise van de deelnemers op de proef gesteld.’
Doortastende aanpak
Cybercrime Challenge 0x7DD – Operation High Tech Crime is nog uitdagender dan vorig jaar. Zeker aan het einde van de challenge zit een aantal lastige vraagstukken. ‘Ik ben benieuwd hoeveel mensen het hoogste level van de challenge bereiken.’ Een hoge score is niet per se vereist voor de sollicitatieprocedure, benadrukt Takkenberg. ‘We kijken bij iedere sollicitant vooral naar de aanpak van de challenge. Zo hebben we vorig jaar een adviseur aangenomen die opviel door een intelligente, originele en doortastende aanpak, die overigens wel fout was.’
Deelnemers aan de challenge worden gaandeweg getest op onder andere kennis en vaardigheden, internet en sociale media, analytisch, logisch en creatief denkvermogen, gestructureerd werken, technische kennis en vaardigheden over ondermeer encryptie, PCAP, netwerken, authenticatie, C-programma’s en IRC. De eerste vijftien deelnemers die succesvol de challenge doorlopen, worden uitgenodigd voor een exclusieve rondleiding bij het Team High Tech Crime. Onder de winnaars wordt een laptop verloot.
Apart domein
Na het grote aantal deelnemers aan de challenge van vorig jaar op Tweakers, is besloten om de Cybercrime Challenge beschikbaar te maken via het domein https://www.cybercrimechallenge.nl.
‘Hoewel we gewend zijn om grote aantallen bezoekers te verwerken binnen een korte periode, hebben we toch het zekere voor het onzekere genomen door de challenge te hosten op een apart domein’, zegt hoofdredacteur Wilbert de Vries van Tweakers. ‘We zagen vorig jaar al dat de deelnemers, doorgaans ict’ers of in ieder geval mensen met een bovengemiddelde interesse in technologie, flink wat kennis en vaardigheden hadden en dat zal dit jaar zeker niet minder zijn. Uit het oogpunt van veiligheid en stabiliteit hebben we daarom besloten de challenge dit jaar aan te bieden via de beveiligde infrastructuur van Certified Secure.’
Directeur Joost Pol van Certified Secure: ‘Onze ervaring leert dat online challenges een goede manier zijn om vaardigheden en motivatie van deelnemers te toetsen. Door de hands-on opzet kunnen mensen op een leuke manier ervaren hoe security in de praktijk werkt. Dit jaar is de challenge nog uitdagender geworden.’
Absoluut een van de meest aansprekende wervingscampagnes die je kunt bedenken voor de doelgroep. Het gaat zeker een nieuwe groep vaardige mensen opleveren, of minimaal inzicht in nieuwe methoden om de puzzel op te lossen.
Is de doelgroep die je bedoeld de jonge nog ietwat naïeve edoch sportieve ICTer net van zijn(haar?) opleiding die het ziet zitten om naar Amsterdam te verhuizen voor een ambtenarensalaris met evenzo middelmatige secundaire voorwaarden inclusief een 0-lijn.
Bureaucratische omgeving waarbij negativiteit en tegenspraak niet gewaardeerd worden en het overtreden van privacy wetten aan de orde van de dag zijn?
Ik denk dat deze wervingsmethode past in deze tijd. Met de opkomst van gamification past ook een dergelijke competitie in het denkbeeld van potentiële kandidaten. Als het inderdaad zo is dat men patronen analyseert en niet alleen goede uitkomsten, dan kan het verrassende kandidaten opleveren volgens mij, die op basis van hun cv wellicht niet geselecteerd zouden zijn.
Persoonlijk denk ik dat de gedachtegang van @Peter wel erg negatief is. Veel kandidaten zullen dit best een leuke uitdaging vinden. Het salaris speelt wel mee natuurlijk, maar in de huidige markt is het hebben van een salaris al heel wat.
Hele mooie manier om een bepaalde doelgroep aan te spreken en te testen. Dit zal met name de jongeren uit de Y-generatie aanspreken. Je zal hiermee ook op een leuke manier het kaf van het koren gaan scheiden.
Ik vraag me alleen af of de politie (lees: ambtenarij) dit soort mensen kan behouden op de lange termijn want de beloningen en met name flexibele en moderne arbeidsvoorwaarden zullen voor dit soort kennis en kunde altijd achterblijven bij het bedrijfsleven.
Deze mensen moet je dus zien te behouden door ze een uitdaging te bieden die boven primaire- and secundaire arbeidvoorwaarden uitstijgt. Als de case overeenkomt met het echte werk dan moet dat hopelijk voor de politie en natuurlijk de bestrijding van cybercrime in het algemeen wel goedkomen.
Ik wil niet cynisch zijn, maar geef dit initiatief weinig kans. Iemand met je juiste skillset kan in de ICT security sector met een eigen bedrijf vele malen meer verdienen.
Tja dit initiatief is idd vaker geprobeerd.
Feit blijft dat je voor zulk werk geen ‘schooljongens’ zoekt maar lui die weten van de hoed en de rand, en die komen niet voor een beginners salaris
Het is zeker een goede wervingscampagne, zal zeker aanspreken. Helemaal eens met Anthony. Wel kan je je afvragen of je de juiste recherche capaciteiten werft, en sterker nog, actueel houdt.
Een juist kandidaat voor deze functie moet beschikken over minimaal twee kwaliteiten:
1) Kennis van ICT technologie;
2) Inzicht in het koppelen van de verschillende informatie;
Deze test zorgt daar voor. Ik vind het een originele manier om kandidaten te werven.
Eens kijken of ik mijn ervaring daar kan uitleven, ik hou wel van een uitdaging.