De keuze van IBM voor clouddiensten gebaseerd op open standaarden werd 5 maart 2013 aangekondigd tijdens het jaarlijkse Pulse-evenement in Las Vegas. Tivoli Brand Leader Benelux Vincent Visser is er met een groot aantal Nederlandse klanten bij. Hij beantwoordt vragen van Computable-lezers over deze strategische stap.
Wat betekent deze aankondiging precies?
IBM levert verschillende clouddiensten in de vorm van infrastructuur, software en platform. Het gebruik van open standaarden zal de efficiency vergroten en biedt klanten meer zekerheid naar de toekomst toe, specifiek op het vlak van integratie.
De IBM SmartCloud Orchestrator-software die is aangekondigd gaat hierbij een belangrijke rol spelen. Ik ben heel benieuwd naar de reacties uit de markt, ben benieuwd wat klanten eruit zullen pikken. Wij zullen het ook in gesprekken met klanten verder moeten toelichten. Is het een dienst, is het software, wat biedt IBM nu precies? Die gesprekken gaan de komende weken bij klanten meer duidelijkheid bieden.
Waarom is dit vooral belangrijk voor mobile computing en big data?
Juist op het gebied van mobile computing en big data zien wij een hele grote push bij klanten. Er is een duidelijke verschuiving ten opzichte van vorig jaar. Nieuwe processen binnen bedrijven zijn de stuwende kracht achter het uitrollen van een compleet nieuwe ict die bedrijven nodig hebben om dichter bij hun klanten te staan. Mobility en big data spelen daar een grote rol in.
Uit ons jaarlijkse cio-onderzoek blijkt dat 70 procent van de organisaties mobility ziet als een essentieel onderdeel van de toekomst. Mobiele devices zijn een standaard onderdeel van het netwerk geworden. Klanten verwachten dat wij op die nieuwe ontwikkelingen inspringen. Bijvoorbeeld door het beheer van mobiele devices te bieden vanuit de cloud. Mobility is een belangrijke drijfveer voor organisaties om te kijken naar de mogelijkheden van de cloud.
Maakt IBM met de keuze voor open standaarden nu een inhaalslag?
Ik wil niet praten over onze concurrenten. Het platform van IBM bestaat uit software, diensten en hardware. Wij hebben zeker geen achterstand goed te maken. Wij zetten nu een stabiel platform neer dat toekomst biedt. Uniek in ons aanbod is dat wij de volledige stack baseren op open standaarden. Daarmee onderscheiden wij ons van onze concurrenten. IBM is altijd een belangrijke voorvechter van open standaarden geweest, daar zijn zij al twintig jaar mee bezig.
Zit de toekomst van de cloud aan de softwarekant?
Ja, die visie deel ik. Het beheer van een cloudomgeving is lastig. Wanneer gaat een server omvallen? Wanneer heb je meer capaciteit nodig? Dat is met behulp van software te voorspellen en te regelen. Ook business analytics gaat voor bedrijven grote kansen creëren. Software gaat de grote show maken. Dat is wel duidelijk.
Wordt de volgende stap het koppelen van verschillende SaaS-omgevingen?
Ja, in een volgende stap gaan wij kijken hoe wij data uit verschillende omgevingen kunnen koppelen, om daar acties voor onze klanten uit te halen.
Hoe positioneert IBM zich tegenover aanbieders als Amazon Webservices, Windows Azure en Oracle Cloud?
Die partijen bieden vooral een platform als dienst. IBM kiest ervoor verschillende cloudvormen aan te bieden: software, diensten en een platform, als private of hybride cloud. Wij hebben daarmee een bredere aanpak. Op deelgebieden concurreren we met diensten van andere aanbieders, maar voegen een software- en servicescomponent toe.
Richt IBM zich op integratie met deze diensten of juist met andere aanbieders van OpenStack?
Dat laatste is waar. IBM is altijd voorstander van open standaarden en integratie. Met een aantal partijen integreren wij. Binnen OpenStack integreren wij met verschillende partijen. Maar wij sluiten geen partijen uit. Integratie is altijd mogelijk. Maar wij gaan vooral uit van onze eigen kracht.
Maken open standaarden het makkelijker om van cloud-leverancier te wisselen?
Ik weet niet of het een overstap makkelijker maakt. Open standaarden geven de klant wel meer zekerheid voor de toekomst, over support, betrouwbaarheid. Het is een strategische keuze waarmee klanten rekening moeten houden. Het maakt je minder afhankelijk van één leverancier, dat is zeker.
Wordt het mogelijk diensten van verschillende leveranciers te koppelen?
Dat klopt, door het feit dat alles open is. Alles kan worden gekoppeld. Wat wij nu al doen is het leveren van een private cloud met onze software, maar op de hardware van een andere leverancier. Dat is juist wat IBM wil stimuleren. Geen vendor lock in.
Is cloud met deze aankondiging weer wat volwassener geworden?
Ik weet niet precies hoe je volwassener moet zien. IBM heeft nu een duidelijke strategie neergezet. Het is een duidelijke stap voorwaarts. Maar vooral met de veranderingen die nog op komst zijn, wordt cloud volwassener. Cloud wordt vooral vorm gegeven door de wensen van de klanten. Wij gaan daar in mee.
Experts ondervragen IBM
De vragen voor dit interview zijn gesteld door Computable-experts uit het topic cloud computing, naar aanleiding van een artikel over de aankondiging van clouddiensten op basis van open standaarden door IBM in Las Vegas. Enkele vragen kon Vincent Visser niet direct beantwoorden, daarop volgen de antwoorden nog.