IBM gaat zijn clouddiensten baseren op open standaarden. Dat moet voorkomen dat innovaties in cloud computing gehinderd worden door geïsoleerde, onveilige en slecht beheersbare oplossingen. Bovendien kunnen bedrijven dan niet volledig gebruikmaken van de mogelijkheden van mobile computing en big data.
IBM maakte zijn besluit bekend tijdens het zogeheten Pulse-evenement in Las Vegas. Als eerste stap biedt IBM een nieuwe clouddienst aan op basis van open cloudstandaarden, waaronder OpenStack, die het beheer van een zakelijke cloudomgeving vereenvoudigt. Daarmee krijgen bedrijven toegang tot opensourcetechnologie waarmee zakelijke cloudomgevingen kunnen worden gebouwd.
‘Open standaarden en open source software vormen een belangrijke katalysator voor innovatie’ stelt senior vice-president Robert LeBlanc van IBM. ‘We verwachten dat open standaarden en open source dezelfde revolutie teweegbrengen voor cloud computing als het destijds deed bij de ontwikkeling van het internet en Linux. De voordelen voor de klant zijn legio: hij zit niet vast aan één leverancier en hij kan kiezen uit de beste platformen die naadloos aansluiten op zijn behoeftes.’
Met IBM SmartCloud Orchestrator kunnen klanten via een interface clouddiensten integreren en uitrollen binnen hun infrastructuur. Via de interface hebben zij de beschikking over de benodigde reken-, opslag- en netwerkcapaciteit. De software is inmiddels beschikbaar als bètaversie, later in 2013 volgt de volledige versie.
Keerpunt
De ontwikkeling van open industriestandaarden is een belangrijk keerpunt gebleken in het succes van veel technologieën zoals het internet en computerbesturingssystemen, stelt IBM. Leveranciers moeten volgens de onderneming stoppen met het ontwikkelen van nieuwe clouddiensten die niet op elkaar aansluiten.
Beter ten halve gekeerd, als ten hele gedwaald. De HP Cloud oplossing was van het begin al gebaseerd op open standaarden. Het voordeel daarvan is evident. Integratie is hierdoor veel beter mogelijk. Het lijkt wel of IBM een inhaalslag wil gaan maken?
Standaarden op het gebied van Cloud zijn hartelijk welkom. Open (industrie) standaarden maakt het mogelijk dat zowel kleine als grote partijen kunnen aansluiten. In die zin wakkert het inderdaad innovatie aan.
De toekomst van Cloud zit mijn inziens echter aan de software kant. Cloud integratie van software systemen wordt veel belangrijker dan de infrastructurele kant van de Cloud.
Wat wordt de volgende stap van IBM en dan met name gericht op de SaaS en de koppeling van data uit verschillende SaaS-omgevingen?
Wordt ze ook mede-oprichter van een OpenSaaS o.i.d.? Ik denk dat juist IBM als relatief onafhankelijke op het gebied van business applications (mijn perspectief als buitenstaander) daarin zal worden vertrouwd.
Voor mij is dit een bevestiging dat alle pijlen op cloud computing gericht zijn (public/private).
IBM SmartCloud Orchestrator lijkt erg op Cordys en Mendix en poogt een belofte in te willigen die 25 jaar geleden gemaakt is: Programmeren zonder code. Gewoon apps maken door forms te tekenen. Iets wat ik in 2005 al een keer gemaakt heb, maar toen was ik te vroeg…
Overigens zie ik niet goed hoe de SmartCloud Orchestration zich verhoud tot het Cloud OS OpenStack. Maar door in OpenStack te participeren doen ze inderdaad een beweging naar Open standaarden, op strategisch niveau is het natuurlijk verschrikkelijk interessant waarom ze zo sterk hierop inzetten.
IBM heb ik altijd al als een sterke “cloud” speler gezien al was hun focus in mijn ogen altijd op een private owned cloud. Dus wel de functionaliteit van cloud, maar niet de eigenschappen zoals Opex vs Capex, betalen naar gebruik en volledige zelfservice.
Ik ben benieuwd en dat is meteen een vraag voor Vincent Visser: Hoe positioneert IBM zich met dit initiatief tegenover Amazon Webservices, Windows Azure en bijvoorbeeld Oracle Cloud?
Zullen zij zich richten op integratie met deze diensten of juist concurreren door vooral integratie mogelijk te maken tussen andere aanbieders van OpenStack?
Het lijkt er in mijn ogen op dat steeds meer bedrijven Amazon Webservices als voorbeeld zien. Interessante tijden!
Henri je haalt dingen door elkaar. Cordys en Mendix hebben niets te maken met SmartCloud orchestrator. De eerste twee zijn meer voor dev en integratie en IBM’s offering voor beheer. Je zou het kunnen zien als je systeembeheerder in de Cloud
Cloud services die zijn gebaseerd op open standaarden in het algemeen en OpenStack-architectuur in het bijzonder dragen uiteraard bij aan de flexibiliteit en de mate van integratie, maar in de praktijk blijkt dat toch tegen te vallen.
Verschillende ‘open’ oplossingen vergen veel maatwerk om te kunnen integreren met de – al dan niet open – interne IT-systemen of tussen de services onderling in de cloud. Bijvoorbeeld de open standaarden die onder meer voor identity & access management worden gebruikt zoals SAML, XACML en SPML kennen vaak hun eigen dialecten/interpretaties die onderling incompatibel zijn. Bovendien zijn deze protocollen nog volop in ontwikkeling en kennen derhalve tal van verbeterpunten.
Het gaat langzaam de goede kant op, maar van naadloze integratie is nog geen sprake.
@Jan Aleman: Ik kende IBM SmartCloud Orchestrator niet en heb het even geplakt in Google en als eerste kwam een PDF boven die ik doorgenomen heb, die spreekt al snel van een process designer en als ik al die plaatjes zie deed me dat sterk aan Mendix en Cordys denken, dus wellicht bleef ik “plakken” bij een klein onderdeel wat alleen maar de werking aan moest tonen. Dat was mij niet duidelijk 🙂
De vendor lock-in van een aantal Infrastructure-as-a-Service (IaaS) leveranciers bezorgt veel klanten nog de nodige schroom om vol voor de cloud te gaan. Ik zie deze aankondiging als stap richting mijn ideaal om zonder veel inspanning van de ene naar de andere IaaS leverancier over te stappen.
Verder hoop ik dankzij OpenStack wat makkelijker combinaties te kunnen maken met clouddiensten van verschillende leveranciers. Het lijkt er tot nu toe sterk op dat combinaties maken een boel hoofdpijn geeft.
Cloud is vandaag weer een beetje volwassener geworden.
Ik heb die PDF ook gevonden, wat ik van Pulse zou verwachten is een focus op IAAS en het voordeel dat open standaarden kunnen bieden bij in- en uitstappen van een dergelijke dienst.
De orchestrator lijkt meer op een combinatie van CastIron en ProcesServer en is daarom interessant als het om integratie vraagstukken gaat die om data/processen in de cloud draaien.
Ik heb nog niet kunnen vinden hoe deze aankondiging samenhangt met open standaarden die dichter bij mensen staat, zoals OAuth, Open Social, Widgets/Gadgets.
Dat zou dus een aardige vraag geweest zijn, als ik niet te laat met reageren was geweest.
“Het aardige van standaards is dat er zoveel zijn om uit te kiezen” zei 1 van mijn docenten in de 80-er jaren. Een standaard wordt pas een standaard na adoptie door de markt, of door dominantie van een marktleider.
In dat licht gezien is dit een verstandige keuze van IBM. Met openstack als uitgangspunt is de optie om het ecosysteem rond deze technologie verder te mobiliseren, wat de kans op succes groter maakt dan de introductie van een eigen technologie.
Vraag is nu hoe de commerciele adoptie gaat verlopen. En ook hoe IBM de verdere cloud automation van service providers ziet. Denk aan provisioning en andere interfaces naar de PaaS en SaaS lagen, monitoring, billing, etcetera. Kunnen we een boost verwachten van service provider versies van Tivoli, met business- en implementatiemodellen die aansluiten bij de service provider markt?
Openstack kan heel relevant worden voor de adoptie van cloudstacks, of het nu gaat om private cloud of zoals hier bij IBM gaat om public cloud. Ik schrijf bewust ‘kan worden’ want het is nog niet ‘is’. De meeste bedrijven die ik hierover spreek geven aan dat Openstack nog niet klaar is voor prime time. Overigens worden deze bedrijven in deze mening gesteund onder andere door Gartner.
Openstack kan belangrijk worden, met name omdat we gebaat zijn bij standaarden, zodat bedrijven niet vast komen te zitten in een proprietary invulling (de realiteit op dit moment), maar keuze blijven houden. Om te komen van ‘kan belangrijk worden’ naar ‘is belangrijk’ hebben we nog een aantal stappen te maken met openstack. Mijn lijstje hiervoor: 1. mogelijkheden met openstack. Openstack biedt op dit moment een zeer gelimiteerde services catalogus en karakteristieken 2. Support voor openstack. Bedrijven willen kunnen terugvallen op support als ze problemen tegenkomen 3. Adoptie in projecten
De aankondiging van IBM is met name belangrijk voor het derde punt, en daarom toe te juichen. Maar er moet zoals ik heb geprobeerd aan te geven nog veel gebeuren om openstack klaar te laten zijn voor prime time.