Neelie Kroes, eurocommissaris van de Digitale Agenda, en de Duitse bedrijfssoftwareleverancier SAP hebben een vacaturebank geopend waar hoogopgeleide, technische jongeren kunnen worden gekoppeld aan bedrijven die naar ict'ers zoeken. Dit e-learning-platform, Academic Cube, moet helpen de wanverhouding tussen moeilijk vervulbare ict-vacatures en beschikbare vaardigheden op de markt recht te trekken. Ook beogen de initiatiefnemers hiermee iets te doen aan de hoge jeugdwerkloosheid, met name in Zuid-Europa.
Eurocommissaris Kroes en Jim Hagemann Snabe, co-ceo van het Duitse softwarehuis, gaven op 5 maart 2013 tijdens de CeBIT het startsein voor de Academic Cube. Op dit internetplatform kunnen afgestudeerden in bètawetenschappen zich inschrijven, een overzicht van openstaande ict-vacatures bij bedrijven opvragen en achterhalen welke aanvullende trainingen ze via e-learning moeten volgen om te kunnen solliciteren op een functie. Via het platform kunnen bedrijven, die er aan meedoen, en jonge afgestudeerden met elkaar in contact komen om verdere afspraken te maken. De jonge academici kunnen ook tips krijgen over hoe ze zelf een ict-entrepreneur kunnen worden.
Succesfactors
Het platform is gebaseerd op cloudgebaseerde e-learningtechnologie van Successfactors, een leverancier van software voor personeelszaken en door SAP in 2011 overgenomen. Volgens Snabe heeft zijn bedrijf er een paar miljoen euro ingestoken om het cloudplatform draaiende te krijgen. De bedoeling is dat partners, zoals andere bedrijven, brancheorganisaties, academische instellingen, onderzoeksinstituten en overheden, gaan bijdragen in de kosten. ‘Voorlopig is deelname gratis. We willen zo snel mogelijk opschalen. Het platform is niet opgezet om er winst mee te behalen, maar om iets te doen aan de groeiende jeugdwerkloosheid en de grote hoeveelheid openstaande ict-vacatures in Europa.’
Commissaris Kroes verklaarde bij de opening van de Academic Cube dat er in 2015 in Europa naar verwachting zo’n 700.000 tot één miljoen vacatures zijn op ict-gebied. ‘Er is een grote mismatch tussen gevraagde en beschikbare skills. Dat komt de concurrentiekracht van Europa niet te goede en daar moet dringend iets aan worden gedaan.’
Daarnaast maakt Kroes zich grote zorgen over de groeiende jeugdwerkloosheid in Europa, met name in de Zuid-Europese landen. ‘Dit grote probleem moeten we snel te lijf gaan. Anders ontstaat er een verloren generatie en dat kunnen we niet toelaten.’ Verder stelt zij dat Europa veel meer aandacht moet besteden, onder andere in het onderwijs, aan digitale vaardigheden om straks de boot met Industry 4.0 (the internet of things) niet te missen.
Kinderziekten
Kroes is blij met deze publiek-private samenwerking die past in haar streven om Europa sterker te waren op ict-gebied. Zij complimenteerde SAP met het getoonde leiderschap door de Cube te bouwen. Voor de Europese concurrentiekracht zijn dit soort door het bedrijfsleven genomen initiatieven belangrijk, benadrukte zij. Inmiddels is er een twaalftal partners dat meedoet aan de Academic Cube. Het zijn vooralsnog vooral Duitse bedrijven en instituten maar Kroes en Snabe benadrukken dat de Cube moet uitgroeien tot een Europees initiatief. Het tweetal zegt de komende maanden het project op allerlei mogelijke manieren onder de aandacht te willen brengen.
De ambitie is om in 2015 honderdduizend jonge talenten aan het werk te hebben gebracht. In eerste instantie richt de Academic Cube zich op Zuid-Europa; in Spanje loopt er voor het e-learningplatform nu een pilot om de eerste kinderziekten er uit te halen. Volgens Snabe tonen Ierland en Denemarken al interesse en zitten er inmiddels tien partijen in de pijplijn die mee willen doen aan de vacaturesite.
Zoals zo vaak zijn oude talenten niet interessant meer.
Oude talenten zijn wel degelijk interessant. Ik vraag me alleen af of ze bereid zijn om naar een ander land te verhuizen voor een goede baan, zoals de jonge talenten uit Spanje, Griekenland of andere landen met een jeugdwerkeloosheid van 50%. Ik zeg: laat oude talenten jonge talenten opleiden.
Als er door Kamp, Asscher en werkgevers niets wordt gedaan aan deze vorm van discriminatie, dan zijn zij hoofdelijk verantwoordelijk voor het in stand houden van een groot economisch probleem.
In de eerste plaats maakt Nelie zich hier schuldig aan discriminatie en in tweede plaats heb je de komende twintig jaar, voor R&D en onderhoud, nog steeds heel veel mensen nodig.
Ik ben werkelijk benieuwd hoe dit toch al impotente en incompetente kabinet met dit gegeven om zal gaan. Als hier namelijk op zeer korte termijn niets aan wordt gedaan, dan is er sprake van een nog groter geval van mismanagement van de overheid, dan we tot nu toe van Rutte & co hebben mogen ervaren tot nu toe.
Ik citeer maar weer eens:
Dit e-learning-platform, Academic Cube, moet helpen de wanverhouding tussen moeilijk vervulbare ict-vacatures en beschikbare vaardigheden op de markt recht te trekken.
En verwijs vervolgens naar het uitstekende artikel van Peter Ambachtsheer:
https://www.computable.nl/artikel/opinie/loopbaan/4685427/1458016/noem-man-en-paard-bij-tekort-aan-icters.html
Mevrouw Kroes kan iets doen aan de jeugdwerkloosheid door zelf eens met pensioen te gaan,
en haar baan te laten invullen door een geschikte kandidaat van onder de dertig (en dat is niet eens eens jeugd)