81 procent van de bedrijven kan beter omgaan met verandering en 82 procent ervaart meer teammotivatie en werkplezier dankzij de iteratieve ontwikkelmethode Agile. Dit blijkt uit de jaarlijkse Agile Survey van Xebia naar de adoptiegraad van Agile in Nederland. In het derde opeenvolgende jaar blijkt dat het beter en sneller omgaan met verandering en een verhoogd werkplezier belangrijke effecten zijn van Agile werken.
De jaarlijkse Agile Survey van Xebia laat zien dat Agile ‘common practise’ is geworden: 99 procent van het bedrijfsleven is er inmiddels bekend mee. Daarvan heeft twee derde ruime ervaring met Agile, terwijl dat in 2010 nog iets meer dan de helft was. Ook een verkorte time-to-market (74 procent) en een betere samenwerking tussen business en it (68 procent) blijken elk jaar weer hoog te scoren. Daarnaast zegt 70 procent van de respondenten op Agile projecten (sterk) verbeterde resultaten te realiseren ten opzichte van niet-Agile projecten.
‘De crisis heeft ertoe geleid dat bedrijven efficiënter en anders om moeten gaan met hun it’, zegt Marcel van Benthem, manager agile consulting & training bij Xebia. ‘Er komt steeds meer druk van buiten om met lagere budgetten hetzelfde werk te verrichten. Uit het onderzoek blijkt dat organisaties dankzij Agile beter met verandering om kunnen gaan en dat is op dit moment cruciaal.’
Agile buiten it-domein
Ook de verkorte time-to-market die organisaties die met Agile werken realiseren is volgens Van Benthem onmisbaar. ‘Ontwikkelingen in de markt en een hevige concurrentiestrijd zorgen ervoor dat organisaties sneller moeten reageren en inspelen op klantbehoeften en dichter op hun klanten moeten zitten. Voor de toekomst verwacht ik dat Agile ook steeds meer buiten de it-afdeling zal worden gebruikt. Nu al zien wij bij een van onze klanten dat daar binnen marketing- en salesafdelingen de combinatie van Agile en Lean voor zeer positieve resultaten zorgt. De uitrol van marketingcampagnes wordt dan in slechts vier dagen afgerond in plaats van bijvoorbeeld zes weken. Dat soort verschuivingen buiten het voor Agile traditionele it-domein zullen we in de toekomst steeds vaker gaan zien.’
Mooie resultaten! Verhoogd werkplezier is iets wat niet onderschat mag worden. Ik heb in diverse projecten gezien hoe de motivatie van de medewerkers impact had op het resultaat. Bv betere samenwerking en risico’s sneller zichtbaar en pro-actiever opgepakt!
Het is maar net hoe je het oppakt natuurlijk. Je kan ook Agile op de ‘ITIL’ manier benaderen en juist meer burocratisch gaan werken. Maar het is geen wondermiddel waardoor alles ineens sneller gaat.
Het werkt wat moet gebeuren, moet nog steeds gebeuren. De tijd die je kan besparen is door de klant incrementeel te laten zien hoe de oplossing zich ontwikkeld.
Ook wij zien dat voor onze klanten Agile geen keuze meer is, maar een must. Budgetten zijn kleiner en market windows steeds compacter dus dat vereist een werkwijze die sneller oplevert.
Daarbij zie je dat door DevOps nu Agile ook in de beheerorganisaties binnenkomt. Veelal wordt er begonnen met technologische integratie, en al snel volgt dan procesmatige samenwerking.
Overigens is ook net sinds deze week een internationale Agile Survey uitgekomen, voor de 7e keer (!) uitgevoerd door VersionOne. Je kunt deze hier downloaden:
http://www.versionone.com/pdf/7th-Annual-State-of-Agile-Development-Survey.pdf
Dank voor jullie reactie op ons onderzoek! Verhoogd werkplezier en teammotivatie zijn zeker belangrijk Ben, dat zien wij ook dagelijks bij onze klanten en binnen ons eigen werk natuurlijk. En Sjoerd, het klopt dat het werk nog steeds het werk blijft. Echter bij een juiste manier van Agile werken leg je meer verantwoordelijkheid en ruimte bij het team die ook gegeven kan worden door een betere samenwerking met en begrip van de (wensen van) de Product Owner (=Scrum term voor opdrachtgever). Anko, dank voor de link naar de internationale survey, dat biedt een interessante aanvulling op ons onderzoek.