Technische ontwikkelingen als virtualisatie van werkplekken, netwerken en mobile devices (smartphone en tablet) hebben het nieuwe werken (hnw) mogelijk gemaakt, zodat er plaats- en tijdsongebonden kan worden gewerkt. Werk en privé zijn daarmee door elkaar heen gaan lopen. Ook tijdens de vakantie kan worden doorgewerkt. Een bekende discussie is hoe ver moet je daarin gaan? Een goed compromis is door één keer per dag met de smartphone de werkmail te lezen.
Nieuwe it-trends als virtualisatie van werkplekken, Wi-Fi en mobile devices maken het mogelijk om ook buiten kantoor en op andere tijden te werken. Dat kan zelfs buiten op straat of in de trein. De it-technieken moeten op hun bruikbaarheid worden beoordeeld en ingezet.
Het is ook mogelijk om tijdens de vakantie in het buitenland door te werken. En dat kan heel eenvoudig. Je hoeft maar op zoek te gaan naar een plaatselijke Wi-Fi van een hotel, winkelcentrum, café of fastfoodrestaurant en je kunt met de smartphone je e-mail ophalen en beantwoorden. Daarnaast kun je met de laptop of tablet een virtuele werkplek opzetten.
Dit levert de bekende discussie op hoe ver je moet gaan met het werken tijdens de vakantie? Bezig zijn met het werk kan juist leiden tot stress. Iedereen zal voor zichzelf deze afweging moeten maken. Dit is afhankelijk van de privé-situatie maar ook van de gevoelservaring hoe gemakkelijk je kunt omschakelen tussen werk en vakantie.
Mijn eigen oplossing is even eenvoudig als effectief. Eén keer per dag maak ik met de smartphone verbinding met een plaatselijke Wi-Fi. De e-mails worden opgehaald waarbij de korte berichten meteen worden beantwoord. Voor de uitgebreidere zaken maak ik een takenlijst die na de vakantie kan worden afgehandeld. Deze handeling kost dagelijks vijftien tot dertig minuten. Doordat de Smartphone aanstaat, kan ik ook gebeld blijven worden. Dit leidt tot een paar telefoongesprekken per dag. Nog voor de vakantie had ik aan mijn contactpersonen een e-mail rondgestuurd dat ik afwezig zou zijn maar per e-mail en telefoon wel bereikbaar zou blijven. De meeste mensen worden daarmee terughoudender om me nog te bellen.
De aanpak met de smartphone heeft grote voordelen: je blijft bereikbaar, je toont betrokkenheid, de medewerkers zien dat je ook tijdens de vakantie aan ze denkt en bij terugkomst hoef je geen volle e-mailbox door te spitten. In plaats daarvan ben je van alles op de hoogte. De opgespaarde takenlijst kan meteen worden opgepakt. Er is geen stress meer van ongelezen mails of van noodgevallen die tijdens je afwezigheid zijn blijven liggen of juist verkeerd zijn gegaan.
De moderne it-ontwikkelingen maken het mogelijk dat het werk altijd en overal door kan gaan. Werk en privé gaan door elkaar heen lopen. Dit is geen verkeerde ontwikkeling zolang het beheersbare vormen blijft houden.
tja … ’t is maar wat je vakantie noemt.
Dat iets kan (overal ter wereld je zakelijke e-mail lezen) wil niet zeggen dat je dat ook moet doen.
Het idee achter vakantie is, bij mijn weten, dat je je even losmaakt van je werk en eens goed uitrust en ontspant.
Op het moment dat je ook tijdens je vakantie je mail gaat lezen (en beantwoorden) kom je helemaal nooit meer los van je werk.
Mooi artikel. Helemaal mee eens.
Laatst 3 1/3 week in het buitenland geweest. Afgesproken met huidige opdrachtgever dat ik 16 uur per week a.i. zou blijven werken. Dit t.b.v. on going processen.
– geen overdrachten
– geen extra vervangingskosten
– geen kwaliteits verlies
– geen vertragingen.
Mijn gezin was er ook blij mee. Pappa & hubbie kon 3 1/2 week mee (normaal 2 weken). 16 uur verdeeld over een week zijn wel te vinden. Deze uren zorgen dan ook voor extra vakantie geld.
Iedereen blij. Volgend jaar 4 1/2 week!
Ik kan het niet laten: Zie de foto van René (papieren archief) en leg de link naar het nieuwe werken…
Hoog Duh! gehalte.
Daarnaast een gevaarlijke ontwikkeling. Ik neem mijn laptop mee op vakantie zeker voor het geval van calamiteiten, maar ik zou zeer terughoudend zijn om van personeel hetzelfde te vragen. Binnen de kortste keren wordt het de norm en vervallen we echt tot mensen die leven om te werken. Ook loert het gevaar om als organisatie te leren geen afhankelijkheden te creëren. Doorwerken zonder tijdelijke vervanger maakt dat kennis bij het individu blijft steken en dit zie ik als een organisatie risico welke heel reëel is.
@Rob: Voor ZZP-ers is dit anders die verdienen er geld mee. Een medewerker krijgt niet doorbetaald (al zou dat besproken kunnen worden).
Ik moet mijn naamgenoot weer bijvallen…
Ik ben nooit te beroerd om te werken, colega’s kunnen mij ten alle tijden vragen om hulp.
Echter er is een reden waarom wij af en toe vakantie nemen (en ik weet wat er gebeurd als je dat niet doet).
Waneer ik met een kano op de Zweedse meren ronddwaal, dan heb ik geen behoefte om telefoon of klapkist mee te nemen.
Volgende week staat het bedrijf er ook nog, en dan ben ‘jij’ de eerste die zich aan mijn buro mag melden.
pffff grootspraak…. was ik in werkelijkheid maar zo consequent… ;).
@Henri … die eerste opmerking is wel héél sterk 🙂
Maar je haalt nog een ander zeer valide punt aan: als een organisatie zo afhankelijk van je is dat je ook tijdens je vakanties geacht wordt bereikbaar te zijn is er ook iets niet goed. Met een vakantie valt wellicht nog wat te regelen, maar wat nu als je als werknemer ziek wordt?
Of verwacht men dan ook nog dat je vanuit het ziekenhuis tussen de behandelingen door nog even voor je werk actief bent?
En inderdaad, zeker omdat de meesten tijdens hun vakantie niet betaald krijgen zou ik hier zeer terughoudend mee zijn.
Sommige mensen vinden zichzelf natuurlijk ook erg graag onmisbaar, of regelen het wel zo. Geen vervanger op de hoogte houden en instrueren en alles in eigen hand willen houden. Een beetje bedrijf pikt dit niet vanwege het risico door uitval.
De auteur vindt dit kennelijk prima, want de slotconclusie ‘Dit is geen verkeerde ontwikkeling …’ is natuurlijk een puur persoonlijke beoordeling. Sommige mensen willen nu eenmaal wel af en toe vakantie, wat gezien de frisse inspiratie en energie bij terugkomst juist gunstige effecten zal hebben.
Laten we nu alstublieft niet de illusie hebben dat we onmisbaar zijn, de zaakjes blijven echt wel doorhobbelen. Dus in mijn weekend en vakantie komt er geen bericht of mail binnen.
Diegene die wel zonodig door moeten gaan, hebben een vreemd zelfbeeld en overschatten zichzelf.
Gelet op de vele vooral kritische reacties is dit blijkbaar een belangrijk onderwerp.
Laat ik voorop stellen. Ik propageer helemaal niet om tijdens de vakantie te werken maar alleen om een keer per dag de e-mail te lezen en bereikbaar te blijven.
Dankzij de nieuwe IT-ontwikkelingen met smartphone en WiFi is dat juist heel eenvoudig geworden.
Maar iedereen moet voor zichzelf deze afweging maken.
Moderne IT-ers moeten de nieuwe IT-trends als Het Nieuwe Werken en mobile devices op hun waarde kunnen schatten.
Voor het lezen van e-mail tijdens de vakantie krijg je niet betaald.
Voor het internetten tijdens werktijd krijg je wel betaald.
Dit is niet bezwaarlijk want beiden zijn het gevolg van IT-ontwikkelingen waardoor werk en prive door elkaar heen kunnen lopen.
Het moet natuurlijk wel beheersbaar blijven.
Bereikbaar zijn tijdens de vakantie zegt ook iets over de mate waarin je je betrokken voelt bij het werk en aan de medewerkers denkt.
Als je in het ziekenhuis wordt opgenomen, kun en hoef je niet door te gaan met werken maar je vindt het wel prettig om een fruitmand van de medewerkers te krijgen.
PS
Ik heb een paar uitstekende vakantiebackups. Zij vinden het prettig dat ik niet helemaal onvindbaar word. Ook neem ik van de vakantie altijd wat voor ze mee.
De foto toont geen archiefkast maar een kast met studieboeken en lesmateriaal voor de studenten op de hogeschool.