De nieuwe baas van Imtech, Gerard van de Aast, heeft voor de komende twee jaar een overnamestop aangekondigd. De technisch dienstverlener met een ict-divisie moet minimaal driehonderd miljoen afschrijven door Poolse fraudezaken en Duitse projectproblemen. Van de Aast maakt verder bekend dat Imtech een aantal maatregelen neemt om beter grip te krijgen op de interne bedrijfsvoering. Ook bereidt Imtech een extra aandelenemissie voor en heeft het een overbruggingskrediet geregeld om financieel meer lucht te krijgen.
Imtech moet door de te verwachte afschrijving van driehonderd miljoen euro zijn balans versterken. In de komende twee jaar zal het bedrijf dan ook geen acquisities meer plegen. Imtech was de afgelopen jaren zeer actief in Europa met het overnemen van technische diensverleners en ict-bedrijven. Ceo Van de Aast meldt dat zijn bedrijf vanaf 2015 weer gaat acquireren. De nog steeds gefragmenteerde groeimarkten waarin Imtech actief is, bieden – naast organische groei – aantrekkelijke groeimogelijkheden door acquisities, aldus de kersverse bestuursvoorzitter.
Afwaarderen
Imtech liet begin februari weten dat bij het aanleggen van het attractiepark Adventure World Warsaw en biocentrales in Polen sprake is van fraude. In eerste instantie zou het gaan om een strop van honderd miljoen euro; nader onderzoek wijst uit dat het gaat om zeker honderdvijftig miljoen euro. Daarnaast blijken er in Duitsland een aantal zaken mis te lopen.
In Polen loopt momenteel een forensisch onderzoek en is het management van Imtech Polen uit zijn functie ontheven. Eerder al trad de top van Imtech Duitsland af vanwege de situatie in Polen dat onder haar verantwoordelijkheid viel. Het nieuw benoemde management is geconfronteerd met waarderingsproblemen op projecten en debiteuren in Duitsland, meldt Imtech nu. Waarschijnlijk is er een afwaardering van circa honderdvijftig miljoen euro (voor belastingen) noodzakelijk. Die heeft betrekking op een afboeking op de post oude debiteuren, een lagere inschatting van de post onderhanden werk en op ten onrechte naar de toekomst doorgeschoven verliezen. Ook liggen de winstmarges lager dan werd aangenomen.
Aanscherpen
De 55-jarige Van de Aast is sinds begin dit jaar lid van de raad van bestuur van Imtech. Hij werkte daarvoor een aantal jaren als bestuursvoorzitter van bouwbedrijf VolkerWessels. Van de Aast verklaarde in het Radio 1 Journaal dat de problemen bij Imtech niet zijn veroorzaakt doordat het bedrijf de laatste jaren via overnames in Europa te snel zou zijn gegroeid. In Polen bijvoorbeeld, waar de fraudezaak rond de aanleg van een attractiepark en een biocentraleproject, Imtech zo’n honderdvijftig miljoen euro kost, heeft het bedrijf geen overnames gepleegd. Hij zei op de radio wel dat het bouwen van een attractiepark geen activiteit is waar Imtech zich mee bezig moet houden.
Van de Aast, die de per 3 april 2013 officieel met pensioen gaande René van der Bruggen per direct als bestuursvoorzitter opvolgt, stelde wel dat Imtech intern strakker aangestuurd moet worden. De raad van bestuur moet bijvoorbeeld zich meer met de dagelijkse bedrijfsvoering gaan bezighouden en wordt uitgebreid. Verder blijft de decentrale organisatieopzet van het bedrijf intact maar wel met aangescherpte autorisatie- en bevoegdhedenschema’s, strakkere sturing en controle op grotere projecten en het versterken van de financiële functie en rapportage. Ook laat Van de Aast de beloningsystematiek aanpassen in de lijn met de nieuwe strategie waarbij niet de behaalde omzetten, maar marges en cashgeneratie meer bepalend zijn.
Extra geld
De ceo kondigt verder aan dat Imtech zijn eigen vermogen wil versterken met een claimemissie van 500 miljoen euro. De opbrengst van de extra aandelen wordt geheel gebruikt voor schuldreductie als gevolg waarvan de balans van het bedrijf wordt versterkt. Van de Aast: ‘De recente ontwikkelingen in Polen en Duitsland en de daarmee samenhangende afwaarderingen nopen tot een aanscherping van de kwaliteit en effectiviteit van onze business controls. Ook is onze financieringsstructuur onvoldoende robuust gebleken. Door de voorgenomen versterking van ons eigen vermogen en de in gang gezette maatregelen leggen we een stevig fundament voor de toekomst.’
In dat kader is Imtech met ING en Rabobank een brugfaciliteit van vijfhonderd miljoen euro overeengekomen. Hiervan is 300 miljoen euro direct beschikbaar en komt een verdere 200 miljoen euro beschikbaar na het bereiken van overeenstemming met de belangrijkste kredietverstrekkers. Deze faciliteit dient als aanvulling op bestaande kredietlijnen en zal, indien nodig, worden aangewend voor het financieren van de normale seizoensgebonden fluctuaties in het werkkapitaal, aldus het bedrijf.
Beware, zal topje van ijsberg zijn ! Nu de CEO weg gaat en de CFO al gedwongen afgetreden is komt de verdere narigheid vast nog wel boven. Lekker ongebreitelde expansie zonder goede financiële controles. Misschien dat Jelle Brandt Cortsius een aktie op kan starten om een claim neer te leggen bij de CEO en CFO om hun bonussen van de afgelopen 5 jaar terug te storten. Hopelijk zijn hun opties nu ook niks meer waard, net als de investeerders in de aandelen die ruim de helft van hun geld kwijt zijn.
Wel jammer dat er dan weer genuanceerd door Computable geplaatst wordt:”De technisch dienstverlener met een ict-divisie moet minimaal driehonderd miljoen afschrijven door Poolse fraudezaken en Duitse projectproblemen”.
Royal Imtech N.V. is een Europese technische dienstverlener op het gebied van elektrotechniek, ICT en werktuigbouw. Dit staat in het persbericht dat ook Computable heeft mogen ontvangen. De ICT tak van Imtech heeft geen expliciet aandeel in de genoemde zaken. De door Computable gebruikte nuance is daarom in mijn optiek onnodig.
Behalve het feit dat een financiele strop vd holding ook financiele gevolgen heeft voor een divisie lees ik eigenlijk nauwelijks in het artikel in hoeverre dit iets met Imtech-ICT te maken heeft of met ICT in het geheel.
Dit artikel lijkt me interessanter voor economen dan voor IT-ers.