Fraude is een spel met de werkelijkheid. De oplichter wekt de illusie van een werkelijkheid waarin hij te vertrouwen is, en waarin het slachtoffer bijvoorbeeld zomaar geld uit Nigeria krijgt voor verleende diensten. Fictie is ook een spel met de werkelijkheid. Maar soms komen fraude, fictie en werkelijkheid wel erg dicht bij elkaar. Op tv loopt momenteel de thrillerserie 'Bellicher: Cel' naar een boek van Charles den Tex.
Het is bijna eng om te zien hoeveel die fictie gemeen heeft met mijn werkelijkheid.
Michael Bellicher, de hoofdpersoon, wordt slachtoffer van identiteitsdiefstal. Iemand reed, net als in mijn geval, onder zijn naam rond in een auto, terwijl hij, net als ik, helemaal geen auto heeft. In mijn geval werden met die auto alleen maar wat snelheidsovertredingen in Italië begaan, maar in zijn geval wordt er een kind mee doodgereden.
Net als ik gaat Michael op zoek naar wat er aan de hand is.
Nadat zijn bankrekening is geplunderd en iemand een huis op zijn naam heeft gekocht wil hij weten waar dat huis is. De bankmedewerker wil hem dat niet vertellen. Immers: misschien is hij Michael wel niet, en als hij wel Michael was zou hij toch zeker wel weten waar zijn eigen huis is?
Het Italiaanse autoverhuurbedrijf beweert ook dat ze me mijn eigen gegevens niet mogen verstrekken. Uit ‘privacy overwegingen’ mogen ze die alleen aan de politie geven of voor autoverhuur gebruiken. Ik dacht toch echt dat Europese regels ze verplichten om mij inzage te geven in de gegevens die ze over mij bewaren. En hoe moet ik aantonen wie ik ben? Met de identiteitsgegevens die ze van mij hebben? Volgens mij hebben ze mijn rijbewijsgegevens al.
Trouwens in Italië houdt iedereen elkaar voor de gek. De staat doet alsof ze voor de burgers zorgt, en de burgers doen alsof ze braaf belasting betalen.
Leuker wordt het als Michael zijn computer door een beveiligingsbedrijf laat nakijken. In dat bedrijf loopt hacker Eva rond in een T-shirt van het ‘Hacking at Random’-congres, dat vier jaar geleden werd gehouden. Ik heb daar toen nog een presentatie gehouden (zoek maar op), en misschien zat ze wel in mijn publiek.
En dat publiek werkt tegenwoordig allemaal bij grote it-bedrijven, waar ze doen alsof ze hard werken, terwijl het bedrijf doet alsof ze een loopbaan aanbieden.
Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur op het gebied van digitale infrastructuren (www.peterhjvaneijk.nl).
Ik moest mijn lachen even inhouden bij de teneur van dit artikel. Als halve Italiaan zie ik meteen wat Peter hier aan snijd en als IT professional en Talent expert weet ik precies wat hij in het staartje van zijn column neerzet.
IT als materie, en zo zou de professional die er mee omgaat en onderhoud, moeten weten dat IT een vehicle moet zijn steeds minder te doen en de productie te laten toenemen. Niet iedere IT professional was of is dat met mij eens maar steeds mee executives stellen mij wel steeds meer vragen op dat vlak.
IT als materie is volkomen volspelbaar, moet dat ook zijn, volkomen verklaarbaar en de IT professional moet dat ook zijn naar de klant toe. Dan heb ik het ook over het verkopende contingent, waarvan ik weet dat meer dan 75% niet eens weet wat IT is, hoe tegen die materie aan te kijken, hoe er mee om te gaan en, last but not least, ze weten het je niet eens uit te leggen en dus…. doe je maar alsof.
Als we nu even kijken naar de vele pretentieuze artikelen en publicaties dan blijkt meer dan 80% van de HR professionals en Recruiters plots ‘Talent managers’ te zijn en als je ze de vraag stelt leg mij dan maar eens uit wat jij denkt dat talent is. Het word dan een standaard opsomming waar je alle kanten mee uit kunt, behalve de goeie dan.
Dus dan doe je maar wat iedereen momenteel aan het doen lijkt te zijn ….
Dan doe je alsof.
Zie ook de volkskrant van vandaag.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/3399409/2013/02/25/Criminelen-hebben-het-steeds-vaker-op-onze-identiteit-gemunt.dhtml (helaas alleen voor abonnees)
De werkelijkheid is een leugen die we allemaal geloven.
Ik doe mee! en doe net alsof ik dit lees
Dan doe ik alsof ik alles weet van cloud computing. Leuk stuk!
Overigens is in mijn ogen phishing nog veruit de nummer 1 als het gaat om identiteitsdiefstal. Bijna wekelijks is er wel iemand van mijn vrienden de sjaak om één of ander.
Goed artikel! Op http://www.bellichercel.nl kan men zelf ervaren hoe het is wanneer je identiteit wordt gestolen. Een echte aanrader!
Vanavond in de Balie een debatavond over dit onderwerp.
Ik ben er bij.
http://www.debalie.nl/artikel.jsp?articleid=473164