Informatieconcern Wolters Kluwer realiseerde in 2012 een omzet van 3,60 miljard euro, tegenover 3,35 miljard euro in 2011. Dat is een stijging van 7 procent. De nettowinst groeide fors: met 170 procent van 118 miljoen naar 312 miljoen in 2012. In 2011 moest het concern echter veel afschrijven op de winst. Het bedrijf is door de talloze overnames van de afgelopen jaren inmiddels uitgegroeid tot de grootste softwareleverancier van Nederlandse bodem.
Wolters Kluwer is wereldwijd actief in de divisies Legal & Regulatory (omzet 2012: 1,4 miljard euro, +3 procent), Tax & Accounting (981 miljoen; +5 procent), Health (745 miljoen, +17 procent) en Financial & Compliance Services (386 miljoen, +16 procent).
Ondanks de moeilijke economische omstandigheden in Europa is Wolters Kluwer er in geslaagd te groeien, de marges te verbeteren en de kasstroom te vergroten, zegt topvrouw Nancy McKinstry. Het informatieconcern behaalde met name goede resultaten in Noord-Amerika.
In Europa blijft het kwakkelen, ook in 2013, met name bij activiteiten die gevoelig zijn voor conjuncturele schommelingen, zoals vakbladen en advertenties. Wel is McKinstry optimistisch dat ook hier de inkomsten uit de digitale activiteiten zullen toenemen. In 2012 haalde Wolters Kluwer 74 procent (2011: 71 procent) van de omzet uit online diensten, softwareproducten en elektronische abonnementen. De resterende 26 procent komt uit papier (boeken en vakbladen), trainingen, advisering en advertenties.
Overnames
Wolters Kluwer heeft de afgelopen jaren talloze softwareovernames gedaan. In 2011 waren dat bijvoorbeeld in Nederland Twinfield en Legal Intelligence. In de laatste editie van de Truffle 100, een overzicht van grootste Europese softwarebedrijven, stond het bedrijf op een negende plek, de hoogst genoteerde Nederlandse notering en nog voor Unit4, Centric en Exact.
Ook in 2012 was Wolters Kluwer actief op het overnamefront. Het nam onder andere Acclipse Limited over voor 18 miljoen euro, een leverancier van online accounting software, actief in Australië, Nieuw Zeeland en delen van Azië, en FinArch, een Belgische leverancier van software voor financieel management. Daarvoor legde Wolters Kluwer 75 miljoen euro op tafel, blijkt uit de jaarcijfers.