In de it- en technieksector is ongeveer 90 procent, al dan niet actief, op zoek naar een nieuwe baan. Optimistisch of dit zal lukken, is men niet. Bijna de helft geeft aan dat het de komende twee jaar lastig wordt om een andere baan te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van detacheerder Brunel en vacaturesite Monsterboard onder ruim vijfduizend respondenten.
De nieuwe baan hoeft niet per se in Nederland te zijn, bijna de helft van de it’ers geeft aan open te staan voor een avontuur in het buitenland. Bij de engineers is dit iets hoger (52 procent). ‘It’ers en technisch specialisten zijn schaars en overal is vraag naar het juiste talent’, zegt Janwillem Swart, marketingmanager bij Brunel. ‘Dus is het logisch dat ze zoeken naar wat het beste voor ze is, ook al is dat in het buitenland.’
Andere branche
Uit het onderzoek blijkt dat it’ers en technici niet zomaar op zoek zijn naar een andere baan, maar vaak ook in een andere functiecategorie of zelfs in een andere sector willen werken. Van de it’ers geeft de helft aan binnen twee jaar van functie te willen veranderen. Ook staan ze open voor een baan in een andere branche. Bij de technici is dit niet anders, hoewel hier een groter percentage in een andere branche wil werken (65 procent) dan in een andere functiecategorie (58 procent). ‘De bereidheid en de wil die it’ers en technici hebben om ergens anders te werken, geeft aan dat ze zich ervan bewust zijn dat er veel vraag naar ze is’, zegt Swart.
Uit eerder onderzoek van Brunel bleek dat bedrijven de aankomende jaren een flinke daling verwachten van het personeelsaanbod in met name softwareontwikkeling, applicatiebeheer en systeembeheer. Werkgevers in alle sectoren waar it’ers en technici werken, staan dus voor de uitdaging om de komende jaren voldoende personeel te vinden. Ze moeten hierbij rekening houden met de wensen van it’ers en technici.
Voertaal
Vooral het vinden van hooggeschoold personeel kan lastig worden. Uit het onderzoek blijkt dat hoe hoger de opleiding (hbo of wo) is, hoe groter ook de bereidwilligheid om voor een goede baan naar het buitenland te verhuizen. ‘Er liggen dus kansen voor specialisten uit het buitenland’, vervolgt Swart. ‘Om deze aan te trekken, moeten werkgevers zorgen dat ze aantrekkelijk blijven. Dat betekent dat ze een bedrijfscultuur moeten creëren die aantrekkelijk is voor buitenlandse werknemers en bijvoorbeeld moeten nadenken over wat de voertaal binnen het bedrijf moet zijn.’
Ik vind deze cijfers wel heel negatief.
Er lopen volgens mij ( waar onder ik zelf ) genoeg ICT’ers rond die wel happy zijn.
@Ruud, ik verwacht dat niet alle ICT’ers die bereid zijn om te switchen per definitie ontevreden zijn. Ik merk wel vaker dat ICT’ers over het algemeen vrij mobiel zijn en altijd in de gaten houden of het gras bij de buren niet groener is.
Wat is negatief? Een op zichzelf staand onderzoek met specifieke vragen kan leiden naar deze resultaten. Wat is de score bij gelijke vraagstelling in andere branches? Werkzaam in de ICT vereist een grote mate van veranderingsbereidheid en het toepassen van nieuwigheden. niet iedereen is daar tegen bestand. Daarnaast zijn veel ICT mensen opportunistisch en zien altijd kansen voor verbetering. Als je een tructje kent en er een bij leert dan is een en een meer dan twee en kun je hogerop…of naar het buitenland, want waarom zou je in Nederland blijven?
‘It’ers en technisch specialisten zijn schaars en overal is vraag naar het juiste talent’, zegt Janwillem Swart, marketingmanager bij Brunel. ‘Dus is het logisch dat ze zoeken naar wat het beste voor ze is, ook al is dat in het buitenland.’
zo lezen we in het artikel.
Mij ontgaat de logica dat deze groep mensen eerder naar het buitenland wil. Als er overal vraag naar je is, waarom dan naar buitenland ?
Eigenlijk zowiezo een ongeloofwaardig artikel, zonder bronvermelding en onderbouwing. 9 op 10 zoekt ander baan in crisistijd, yeah right.
uit het artikel: al dan niet actief,
kijk niet actief is passief, dus het had wel 100% kunnen staan, de actieven en de passieven… Brunel…. wat was hun business ook alweer….
In het buitenland…..dat wordt dan adviseren in een andere taal, dat geeft een extra “handicap”, wordt er een mop in die taal verteld, dan lachen we pas 5 minuten later….
@Mauwerd, ook ik ken inderdaad wel een aantal technisch specialisten die thuis zitten omdat geen enkel bedrijf zit te wachten op gekwalificeerde lieden maar juist op jaknikkers wienst vakinhoudelijke kennis (vooral het gebrek eraan) totaal niet relevant is.
Brunel ? is dat niet de zoveelste detacheerder die bejaarden (35+) wil vervangen door scholieren ?
Bullshit verhaal, Monsterboard,….Yuck een recruters site vol met fake vacatures.
Je hebt leugens.
Je hebt vuige leugens.
Je hebt statistieken.
Dat er veel mensen zijn die er beter op willen worden wil ik wel geloven. Maar als er zoveel vraag naar personeel zou zijn in een crisis tijd lijkt mij wat aan de naieve kant. Zo lang ze niet uit wanhoop ouderen willen aannemen of tegemoed te komen qua loon mag je dit bericht met een blok zout nemen.
Allereerst, elke uitkomst van een onderzoek valt en staat met de wijze waarop de vraagstelling is opgesteld. In dit geval wil ik best kijken naar de ‘onafhankelijke’ insteek van het artikel.
Ik heb wat moeite met de beterming ‘al dan niet’… Of je bent op zoek, of je bent niet op zoek. Zo eenvoudig is dat want een IT-er die nu nog niet begrijpt dat je wel in de IT bezig bent maar dan jezelf nog bedient van ‘uhhhhh’ … ‘ja maar….’ ‘het zou zo maar kunnen dat’… of uitspraken van een zelfde strekking, die moet gewoon in de spiegel kijken en zichzelf afvragen,’Ben ik een IT-er of ben ik het niet….?’ De wetmatigheden van IT als materie is I/O en niet geneuzel of gebrabbel.
Je kent ergens waarde aan toe en is het de verkeerde waarde dan kan er ook niets uit komen. Zo eenvoudig is dat. ‘Wake up!’
Wat veel ‘IT’ professionals maar niet blijken te willen beseffen, en de meest recentelijke artikelen over Capgemini, staven mijn standpunt maar weer eens, is dat je per definitie als IT-er constant bezig bent jezelf overbodig te maken. Ik zie vaak nog IT-ers de wenkbrauwen fronsen. ‘Huh?!?’ Dan is de aanvullende vraag voor mij al doodeenvoudig. Waarom zou je anders automatiseren?
Heel veel onderzoekers, in het vervolg van deze retoriek, hebben dan ook weinig tot geen enkele affiniteit met IT, niet als materie, en niet hoe IT-ers zich doorgaans gedragen en ook dat we nog steeds veel IT-ers hebben die eigenlijk niet echt IT-er zijn. Deze mening is zeer persoonlijk, ik weet het. Ik blijf er nog steeds onverkort achter staan.
Werkgevers
Voor de werkgever zit er doorgaans een andere entiteit. Die heet HR professional of Recruiter. Beiden blijken, gegeven de stand van zaken in de praktijk, nauwelijks tot niet in staat ‘Talent’ te vinden of op te sporen. Ze zouden er dus domweg niet zijn(??)
Even kijken naar de gehanteerde zoekcriteria…..
If kandidaat = Mohamed, Ismet, Aisja, Souad = 0
If Leeftijd is >35 dan CV = 0
If steekwoord in CV =
NumoQuest,
Goede toevoeging. Als we de vraagstelling niet weten kunnen we er eigenlijk niet over oordelen.
@ Redactie,
Komt dit onderzoek ook nog online te staan?