In de it- en technieksector is ongeveer 90 procent, al dan niet actief, op zoek naar een nieuwe baan. Optimistisch of dit zal lukken, is men niet. Bijna de helft geeft aan dat het de komende twee jaar lastig wordt om een andere baan te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van detacheerder Brunel en vacaturesite Monsterboard onder ruim vijfduizend respondenten.
De nieuwe baan hoeft niet per se in Nederland te zijn, bijna de helft van de it’ers geeft aan open te staan voor een avontuur in het buitenland. Bij de engineers is dit iets hoger (52 procent). ‘It’ers en technisch specialisten zijn schaars en overal is vraag naar het juiste talent’, zegt Janwillem Swart, marketingmanager bij Brunel. ‘Dus is het logisch dat ze zoeken naar wat het beste voor ze is, ook al is dat in het buitenland.’
Andere branche
Uit het onderzoek blijkt dat it’ers en technici niet zomaar op zoek zijn naar een andere baan, maar vaak ook in een andere functiecategorie of zelfs in een andere sector willen werken. Van de it’ers geeft de helft aan binnen twee jaar van functie te willen veranderen. Ook staan ze open voor een baan in een andere branche. Bij de technici is dit niet anders, hoewel hier een groter percentage in een andere branche wil werken (65 procent) dan in een andere functiecategorie (58 procent). ‘De bereidheid en de wil die it’ers en technici hebben om ergens anders te werken, geeft aan dat ze zich ervan bewust zijn dat er veel vraag naar ze is’, zegt Swart.
Uit eerder onderzoek van Brunel bleek dat bedrijven de aankomende jaren een flinke daling verwachten van het personeelsaanbod in met name softwareontwikkeling, applicatiebeheer en systeembeheer. Werkgevers in alle sectoren waar it’ers en technici werken, staan dus voor de uitdaging om de komende jaren voldoende personeel te vinden. Ze moeten hierbij rekening houden met de wensen van it’ers en technici.
Voertaal
Vooral het vinden van hooggeschoold personeel kan lastig worden. Uit het onderzoek blijkt dat hoe hoger de opleiding (hbo of wo) is, hoe groter ook de bereidwilligheid om voor een goede baan naar het buitenland te verhuizen. ‘Er liggen dus kansen voor specialisten uit het buitenland’, vervolgt Swart. ‘Om deze aan te trekken, moeten werkgevers zorgen dat ze aantrekkelijk blijven. Dat betekent dat ze een bedrijfscultuur moeten creëren die aantrekkelijk is voor buitenlandse werknemers en bijvoorbeeld moeten nadenken over wat de voertaal binnen het bedrijf moet zijn.’
Wat zijn dat ook alweer? IT’ers. Oh ja, dat zijn mensen die zich ooit als zodanig gemanifesteerd hebben bij Brunel of Monsterboard omdat ze ooit geïnteresseerd waren in een andere baan en nu voor representatieve selectie door moeten gaan.
Allereerst hartelijk dank voor de waardevolle reacties. Voor ons een duidelijke boodschap dat we een gevoelige snaar hebben geraakt. Het onderzoek dat Brunel samen met Monsterboard heeft uitgevoerd is uiteraard een steekproef waarbij we voornamelijk hebben gekeken naar de arbeidsmobiliteit binnen de Techniek & IT.
We wilden een duidelijk statement maken. De 90% bestaat uit actief werkzoekenden en latent werkzoekenden. We hebben de respondenten gevraagd naar hun verwachtingen over hun kansen op de arbeidsmarkt en bij hun huidige werkgever. Hun intentie om van werkgever of branche te wisselen of zelfs hun interesse in een buitenlands avontuur geeft aan dat een groot gedeelte niet op hun plek zit. Een voorzichtige conclusie is dat werkgevers ook vooral naar binnen moeten kijken en aantrekkelijk moeten blijven voor de juiste IT’er.
De nuance ligt in het soort IT’er, daar zijn we ons van bewust. Waar grote vraag is naar gekwalificeerde IT’ers is het aanbod gering en andersom. Om deze discrepantie te verkleinen moeten IT’ers en werkgevers naar een oplossing zoeken. Ik realiseer me dat dit geen gemakkelijke opgave is.
Ben ik nu gek of klinkt dit als:
Op een dating site hebben we gevraagd wie er allemaal op zoek is naar een partner. 90% was op zoek naar een partner!
90% is wel erg hoog, dat geloof ik niet. Hoe is dit getal berekend?
Vraag me inderdaad af wat die 10% dan op Monsterboard doet. Zeker vergeten af te melden nadat ze wel op hun plek waren.
@Henri, ik begrijp het ook niet helemaal, maar daarom ben ik ook niet geschikt als Manager.
@Jan-Willem, of je een gevoelige snaar hebt geraakt is betwistbaar.
In essentie is dat gezien de reacties natuurlijk wel het geval.
Soort gelijke discussies zijn er in de afgelopen maanden echter bijna wekelijks.
Bekijk er eens een paar !
Overigens, er is geen grote vraag naar gekwalificeerde ITers.
Er is grote vraag naar ITers met een waslijst certificaties die voor de betreffende vacatures totaal niet relevant zijn, maar er is absoluut geen enkel bedrijf dat durft te vragen naar iemand die gewoon ongevraagd de shit oplost nog voordat deze ontstaan is, Iemand die gewoon op de werkvloer rondloopt en zijn colega’s voorziet van of helpt met die zaken die er voor zorgen dat het werk een stuk gemakkelijker en efficienter gedaan kan worden.
Monsterboard lijkt me overigens geen goede plek om je bekend te maken.
Voor je het weet puilt je mailbox uit van berichtjes van cv schuivers die geen flauw idee hebben wat de opdrachtgever nu eigenlijk wil.
Wellicht dat die 10% de vinger aan de pols houdt en kijkt hoe de markt zich ontwikkeld. Het kan immers nooit kwaad om bij te blijven met de ontwikkelingen ook al zit je op een fijne plek.
De tijd dat je met liefde 40+ jaar bij één baas aan het werk was is iig voor de meesten niet meer realiteit. Sterker nog, voor velen is tegenwoordig het verwisselen van baan vaak nog de enige manier om er nog in loon op vooruit te gaan.
Het zou veel interessanter zijn om te weten hoeveel op de tien aktie onderneemt en een andere baan vindt dezer dagen.
Helemaals eens Andre!
En leuke reactie Henri. Zo kan ik ook nog wel 10 onderzoekjes verzinnen…..