Ict-branchevereniging Nederland ICT en elektronicabranchevereniging FIAR CE zijn blij over de uitspraak van de rechter dat importeurs en fabrikanten geen kopieerheffing hoeven af te dragen over leveringen aan zakelijke gebruikers. De Stichting de Thuiskopie had een rechtszaak aangespannen tegen dataopslagleverancier Imation voor het niet afdragen van de thuiskopievergoeding over levering van blanco data-cd’s en dvd’s. De rechter bepaalde echter dat de stichting geen recht heeft op heffingen over zakelijk aangeschafte producten.
Eerdere jurisprudentie had al duidelijk gemaakt dat op grond van de Auteurswet zakelijke producten buiten de claims van Stichting de Thuiskopie vielen. Maar Stichting de Thuiskopie heeft altijd geëist dat over alle producten een heffing moest worden betaald en dat zakelijke gebruikers vervolgens de heffing konden terugvragen. Voor het terugvragen van een heffing van vijf euro wilde Stichting de Thuiskopie 8,50 euro aan administratieve kosten in rekening brengen. Deze constructie zorgde voor een hoge drempel voor bedrijven, waardoor de Thuiskopie een oneigenlijk verkregen heffing kon behouden. De uitspraak van de rechter van vandaag maakt aan deze constructie een einde, aldus de brancheverenigingen.
Oordeel rechtbank
Stichting de Thuiskopie mag niet op álle beeld- en geluidsdragers een thuiskopievergoeding heffen. De rechtbank Den Haag heeft bepaald dat de stichting alleen een thuiskopievergoeding mag heffen op data-cd’s en dvd’s die bestemd zijn voor gebruik door natuurlijke personen voor het maken van een thuiskopie. Het huidige stelsel van thuiskopieheffing op alle data-cd’s en dvd’s, ongeacht of die voor consumenten of professionele gebruikers bestemd zijn, is in strijd met de Europese regelgeving.
Stichting de Thuiskopie is in Nederland belast met het innen van de thuiskopieheffing als vergoeding voor auteursrechten. Zij daagde Imation, importeur en verkoper van optische dragers als data-cd’s en dvd’s, voor het niet afdragen van de thuiskopievergoeding over levering van blanco data-cd’s en dvd’s. De Haagse rechtbank stelt echter dat Imation geen vergoeding verschuldigd is voor de levering van data-cd’s en dvd’s aan professionele klanten. Ook al is er in het thuiskopiestelsel, bij de bepaling van de hoogte van de heffing voor data-cd’s en dvd’s meegerekend dat er kan worden geheven over alle data-cd’s en dvd’s, maar op basis van Europese regelgeving is het alleen toegestaan een heffing te vragen voor dragers die door privépersonen worden gebruikt.
De rechtbank stelt dat voor zover Imation in het verleden thuiskopievergoeding heeft afgedragen voor leveringen aan professionele partijen, verrekening met huidige openstaande bedragen is toegestaan. Beide partijen moeten opnieuw voor de rechtbank verschijnen om vast te stellen welke bedragen over en weer gevorderd mogen worden. Het is nog niet bekend of Stichting de Thuiskopie in hoger beroep zal gaan.
Tijdelijke regeling
Nederland ICT is tevreden over de rechterlijke uitspraak. Directeur Sylvia Roelofs: ‘We zijn blij dat de rechter een eerste streep in het zand heeft getrokken tegen de veel te brede interpretatie van de heffingen. Maar er is nog steeds onduidelijkheid over de nieuwe heffingen. Welke producten wel en welke niet? Stichting de Thuiskopie wil een heffing op alle smartphones, ook als ze alleen zakelijk gebruikt worden. Onterecht en in strijd met de geest van de wet. Dat is onacceptabel.’
Het kabinet heeft sinds 1 januari 2013 voor een jaar, afhankelijk van de opslagcapaciteit, een thuiskopieheffing ingevoerd van maximaal vijf euro op smartphones, telefoons met mp-3 spelers, tablets, hdd-recorders en settopboxen. Audio-videospelers krijgen een heffing van maximaal twee euro. Voor pc’s en laptops geldt een vast bedrag van vijf euro, voor externe hdd-drives is dat een euro. Bij de aanschaf van een cd-rom of dvd geldt het laagste tarief: drie eurocent.
Er loopt nog een bodemprocedure van een aantal hardwarepartijen en FIAR CE tegen deze regeling. FIAR CE en Nederland ICT willen dat het heffingensysteem – een systeem dat het bedrijfsleven vele miljoenen meer aan extra lasten oplevert dan het uiteindelijk aan heffingen opbrengt – wordt omgezet in een systeem zoals dat momenteel in Spanje en Noorwegen wordt gebruikt. In die landen worden de heffingen uit de algemene middelen betaald, vergelijkbaar met de situatie zoals nu ook met het kijk- en luistergeld het geval is.
Thuiskomen heffingen zijn zo 1980, terecht dat daar de eerste streep door getrokken wordt. Die Fred Teeuwen, de initiator van de heffing zou eens achter zijn oor moeten krabben waar hij nou mee bezig is. Allemaal extra administratie en waarom op smartphones met een eigen eco systeem van app’s die tegen lage prijs kunnen worden aangeschaft en heel vaak gesponsord zijn? Ik zeg: gisteren afschaffen deze oude economie gedachten uit Rusland.
Het meest trieste is nog wel het feit dat van de gelden die de stichting Thuiskopie int minder dan 20% bij de artiesten zelf terecht komt. De rest gaat allemaal naar zwaar boven modaal verdienend personeel van de stichting zelf maar ook naar de grote multinationals die een wereldwijd een zeer zware stempel drukken op de oude media.
Als artiest is het gelukkig mogelijk om je verdien model aan te passen aan de tijd en gebruik te maken van de cloud. Immers iTunes, Spotify en al die andere online sites levert als artiest een veelvoud op van het oude geroemde (wurg)platencontract. Promotie via social media en door optredens bereikt veel meer het niche publiek dan door grote investeringen te doen voor promotie in de offline media.
@ Sjoerd
nog erger…
geef je een boek uit via een uitgever die er bij aangesloten is dan kan je nog iets terugzien in het kader van een kopieer vergoeding, geef je het boek zelf uit dan val je er niet onder, ( en ga zo maar door). Het is weer een instantie die opgeheven kan, moet worden, omdat ze een negatieve toegevoegde waarde hebben.