Atos voegt de gemeentelijke producten- en dienstencatalogus VIND van Sdu Information Solutions toe aan zijn e-Suite. Deze front- en midoffice-softwareoplossing is ondermeer bedoeld voor de gemeenten die lid zijn van de coöperatieve verenging Dimpact. De geselecteerde VIND-oplossing bestaat naast een catalogus van vierhonderd producten en diensten uit een kennisbank met ruim tweeduizend gemeentelijke vraag/antwoordcombinaties voor klantcontactcenters.
Aan Dimpact nemen 31 gemeenten deel, die samen 1,3 miljoen inwoners vertegenwoordigen. Vorig jaar koos Dimpact na een aanbestedingstraject voor de Atos e-Suite. Deze oplossing voor frontoffice- en midofficefunctionaliteit is opgebouwd uit tal van deeloplossingen. Atos heeft er voor gekozen om met VIND de producten- en dienstencatalogus en de kennisbank in te vullen. Niet-Dimpact-gemeenten kunnen de e-Suite van Atos overigens ook afnemen.
De keuze voor VIND is mede gebaseerd op de positieve ervaringen van enkele Dimpact-gemeenten die VIND al gebruiken. Tevens is belangrijk dat de content vanuit het VIND-beheerportaal via ieder gemeentelijk cms kan worden gepubliceerd. Bovendien beschouwt Atos Sdu Information Solutions als partner voor de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor e-dienstverlening.
Klantcontactcenter
Gemeenten kunnen straks de implementatie van VIND zelf ter hand nemen of kiezen voor een beperkte of volledige uitbesteding van implementatie en beheer. VIND Antwoord bevat ruim tweeduizend gemeentelijke vraag/antwoordcombinaties. VIND Producten en Diensten bevat de actuele teksten van zo’n vierhonderd producten en diensten. Medewerkers van een klantcontactcenter bij een gemeente kunnen de content uit VIND raadplegen. Ook kunnen zij via de VIND-redactiemodule de content aanvullen of eigen informatie toevoegen.
Oorsprong
De VIND-catalogus gaat terug tot 2000. Eind dat jaar lanceerde het toenmalige programmabureau Overheidsloket 2000 (OL2000) de Vraaggerichte INteractieve Dienstencatalogus (VIND), met zo’n driehonderd beschrijvingen van gemeentelijke producten en diensten (denk aan grof vuil, geboorteaangifte, bouw- en kapvergunningen en aanvragen paspoort). Deze gratis verkrijgbare software voor een online producten- en dienstencatalogus moest gemeenten aanzetten om websites te bouwen. Het project kreeg veel kritiek omdat het marktverstorend zou werken. Ook commerciële partijen waren op dat moment bezig met online catalogi.
VIND vond zijn weg in gemeenteland, waarop OL2000 in juni 2001 op zoek ging naar een partij die het technisch en inhoudelijk onderhoud zou uitvoeren. In 2002 wonnen VNG Uitgeverij en Sdu Uitgevers de aanbesteding hiervoor. Begin 2006 nam Sdu VNG Uitgeverij over. Uiteindelijk heeft Sdu de catalogus doorontwikkeld tot een commerciële productlijn.