Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland is genoodzaakt om alle opgebouwde pensioenen met 6,4 procent te verlagen. Dat komt doordat de financiële situatie van het fonds niet genoeg herstelt door de lage rente en door de vergrijzing van de gepensioneerden. Het personeel van Capgemini is hierover onlangs per brief geïnformeerd. In 2014 volgt mogelijk nog een verlaging. Net als in 2012, bouwt het Capgemini-personeel in 2013 minder pensioen op dan in het pensioenreglement is opgenomen.
Het pensioen dat Capgemini-medewerkers tot en met 31 december 2011 hebben opgebouwd bij het pensioenfonds, wordt per 1 april 2013 verlaagd met 6,4 procent. In 2012 en 2013 bouwen werknemers minder pensioen op dan eerder afgesproken. In plaats van 1,75 procent is de pensioenopbouw in 2012 en 2013 1,4 procent.
Pensioenplanner
Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland heeft nog niet precies voor ogen wat de gevolgen voor iedereen individueel zijn. Het fonds denkt dit uiterlijk in september 2013 duidelijk te hebben. Dan wordt inzichtelijk hoeveel pensioen er per individu overblijft na de verlaging.
Vanaf begin mei 2013 kunnen medewerkers inzage krijgen in hun pensioen via de pensioenplanner op de website van het pensioenfonds. Vanaf september 2013 geeft ook www.mijnpensioenoverzicht.nl een beeld van de aangepaste pensioenen.
Waarschijnlijk ook verlaging in 2014
Met deze maatregelen verbetert de financiële situatie van Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland waarschijnlijk nog niet genoeg. Als de financiële situatie in de loop van 2013 niet verbetert, bestaat de kans dat het fonds de pensioenen in 2014 nogmaals moet verlagen.
De dekkingsgraad van Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland was eind 2012 94,8 procent. Dit terwijl het fonds minimaal een dekkingsgraad van 104,5 procent moet hebben. Het pensioenfonds wijt de huidige financiële situatie aan een lage rente en een gestegen levensverwachting. Door dit laatste moet er ook langer pensioen worden uitbetaald. Dat betekent dat het fonds dezelfde hoeveelheid geld moet verdelen over een langere periode.
Lage rente
De rente waarmee het fonds zijn verplichtingen moet berekenen, is al lange tijd erg laag. Hierdoor moet het pensioenfonds meer geld opzij zetten om alle pensioenen nu en in de toekomst te kunnen betalen. Het pensioenfonds rekent sinds september 2012 met een andere rente. Daardoor is de dekkingsgraad gestegen, maar niet genoeg.
Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland is een relatief jong pensioenfonds. Het gevolg is dat de verplichtingen een langere looptijd hebben dan die van oudere fondsen. Dit betekent dat het pensioenfonds extra hard wordt geraakt door de lage rente waarmee de verplichtingen moeten worden berekend.
Ook Capgemini heeft het moeilijk
Capgemini Nederland heeft het net als zijn pensioenfonds moeilijk. De ict-dienstverlener heeft moeite om de kosten in lijn te brengen met de inkomsten uit en waarde in de markt. Hierdoor was Capgemini als genoodzaakt om zijn duurdere werknemers om salarisverlaging te vragen. Deze week bleek dat dit loonoffer kan oplopen tot 30 procent. Medewerkers van de ict-dienstverlener tonen begrip voor de problemen waarmee hun werkgever kampt, maar wijzen dit offer af.
Vanavond, 20 februari 2013, houden de vakbonden een informatiebijeenkomst voor leden en niet-leden van Capgemini over de salarisreducties. Voor deze avond zijn inmiddels ruim honderd aanmeldingen waardoor de bijeenkomst in het FNV-hoofdkantoor verplaatst moest worden naar een grotere locatie in Utrecht.
Eén ding moet je Capgemini nageven: ze weten wél bijna elke dag in het nieuws te komen.
Net als in de showbusiness? Het geeft niet hóe je in het nieuws komt, áls je maar in het nieuws komt.
Dat komt doordat ….en door de vergrijzing van het personeelsbestand.
Doe maar nog een schepje er bovenop! Wat gaat er morgen komen? Oh ja ik weet m al: “Capgemeni moest pensioenen verlagen omdat de jonge garde geen… salaris meer krijgt” … en daarom de pot niet meer vult …
Kunnen we onderhand bij de bookmakers gaan wedden hoelang ze het nog volhouden. Ik zie alleen maar negatief nieuws langskomen.
De insteek van Cap en soortgelijke bedrijven heeft een hele tijd heel erg goed gewerkt. Dat is nu over en daarom gaan ze over naar andere businessmodellen zoals Dunit ( de zzp detacheringsunit van Capgemini/Sogeti). Het aantal medewerkers daalt nu heel snel, door sanering en verstandige mensen die het bedrijf verlaten. Daardoor wordt er geen extra geld in de pensioenpot gestopt, met dit als resultaat! Versteeg gaat het tij echt niet keren, dat lukte bij Sogeti ook al niet.
@Brian
dat wedden kan misschien op de beurs al met put opties…..
En voor het gemak vergeten we er even bij te vermelden dat Capgemini enkele jaren geleden een flinke som geld vanuit het bedrijfspensioen fonds terug heeft gestort omdat het fonds er toen juist zeer goed voor stond… (zoals overigens vele bedrijven hebben gedaan). Waarom nu dan niet bijstorten??? Zonder de terugvordering uit het verleden had het fonds er vast en zeker een stuk beter voor gestaan… We mogen dus concluderen dat de terugstorting destijds te voorbarig was.
Of ben ik nu gek? Nouja, laat ook maar…..