Managementadviesbureau Aranea en Hogeschool Inholland gaan de komende vier jaar een database aan onderzoeksresultaten opbouwen met behulp van steeds weer andere organisaties om daarmee een benchmark te kunnen doen, maar ook om daarmee trends te signaleren. De samenwerking is onderdeel van een overeenkomst die beide bedrijven eerder met elkaar sloten. Hierin is de eerste onderzoekscyclus afgerond, waarmee de basis aan resultaten is gezet. Inmiddels is een tweede groep studenten begonnen met het doen van hetzelfde onderzoek bij andere organisaties.
Het eerste concrete resultaat van de samenwerking tussen Hogeschool Inholland en Aranea uit Den Bosch is een gezamenlijk symposium, dat onlangs werd gehouden. De titel van dit symposium was ‘Is informatievoorziening randvoorwaardelijk voor een goede Business-IT Alignment’.
Studenten van de afstudeerrichting Business IT & Management en hun begeleiders gingen in op het onderzoek. Op basis van een gemeenschappelijke onderzoeksvraag hadden de diverse groepen van studenten deelonderzoeken opgesteld op basis waarvan bij individuele bedrijven enquêtes en interviews zijn gehouden. Naast een algemeen benchmarkrapport zijn er specifieke bedrijfsrapporten opgesteld door de projectgroepen. Bovendien heeft iedere student op basis hiervan een individueel advies geschreven voor de opdrachtgever.
Voorgoed afscheid van sla’s
Tijdens het symposium in Diemen werd de aanwezigen een programma voorgeschoteld dat werd ingeleid door Doekle Terpstra, bestuursvoorzitter van Inholland. Hij onderstreepte het belang dat de hogeschool hecht aan een nauwere samenwerking tussen het onderwijs en het werkveld. ‘Samenwerken is het nieuwe concurreren’, predikte hij. De kersverse samenwerking tussen Inholland en Aranea noemde hij een schoolvoorbeeld van hoe deze vorm te geven.
Daarna volgde de enigszins provocatieve lezing van Arjen Droog, partner bij Aranea, over strategie en service. Zijn verhaal leidde tot enig rumoer in de zaal, vooral toen hij stilstond bij het voorgoed afscheid nemen van service level agreements (sla’s). Na de break was het de beurt aan Toon Abcouwer, lecturer aan de Universiteit van Amsterdam en medeontwikkelaar van het 9-vlaksmodel. Abcouwer gaf de aanwezigen een aantal handvatten waarmee de toepassing van het 9-vlaksmodel ineens heel erg binnen handbereik komt.