Natuurlijk is de infrastructuur belangrijk en uiteraard wil je weten hoeveel werkgeheugen je nodig hebt om de SAP Hana-appliance optimaal te laten functioneren. Maar niet minder belangrijk is te weten welke bedrijfsvoordelen je kunt halen met een razendsnelle verwerking van grote hoeveelheden data. Daarom is een dergelijk project alleen goed uit te voeren binnen de driehoek van hardwareleverancier, systeem integrator en de softwarefabrikant.
De conclusie dat die partijen nodig zijn om de vruchten te kunnen plukken van het werken met een in-memory database, is de boodschap die SAP, HP en T-Systems overbrengen tijdens hun gezamenlijke seminar over dit fenomeen. Om met Stefan Haertelt, in-memory expert bij systeem integrator T-Systems, te spreken: ‘Wat heb je nodig voor een zinvolle SAP Hana-implementatie? Businessexpertise, Hana-kennis, datainterface, projectmanagement, netwerkverbindingen, snelle proefopstelling, business intelligence-expertise, Hana-software, en voorgeconfigureerde hardware.’
Beheertools
SAP Hana is een appliance: een in-memory database in een doos. Een snelle machine voor de verwerking van grote hoeveelheden data. Maar wel een met een afwijkend formaat, een die je niet in een 19-inch rack schuift. Beheerders van datacentra hebben het niet zo op ‘anders dan anders’. En zeker niet iets dat nauwelijks is te vangen met de gebruikelijke beheertools. Maar in die paar jaar dat Hana nu bestaat, zijn er inmiddels wel degelijk beheertools (bijvoorbeeld Studio van SAP) ontwikkeld. Dit is volgens Haertelt dan ook geen argument meer om de oplossing niet toe te passen.
Hij spreekt zelfs van ‘plug and play’ als het om het technische aspect van de oplossing gaat. ‘Hoewel je natuurlijk wel goed moet nadenken over de juiste configuratie, over hoeveel RAM-geheugen je nodig hebt. Daar komt de expertise van de hardwareleverancier van pas.’
Andere bedrijfsprocessen
Maar dan nog, je hebt het technisch voor elkaar en alle rapporten komen er tientallen malen sneller uit. Wat heb je eraan? De bedrijfsmatige invoering van in-memory computing is volgens Haertelt allerminst ‘plug and play’. ‘Want als je alleen maar veel geld uitgeeft om snelheid te bereiken, dan span je het paard achter de wagen. Maak een plan, vertrekkend vanuit de bedrijfsbehoefte, hoe je die snelheid gaat gebruiken. Let wel, we hebben het hier niet over Volkswagen, maar over Porsche. Doordat je heel snel gegevens kunt analyseren, zijn er zelfs andere bedrijfsprocessen mogelijk. Als de business eenmaal beseft wat de mogelijkheden zijn, dan zie je in de praktijk dat vanzelf de ideeën opkomen; dat bedrijfsprocessen mogelijk zijn die eerder voor onmogelijk werden gehouden.’
In dit licht haalt Jerry Boezel, managing director T-Systems Nederland, de Britse wiskundige Clive Hymby aan: ‘Data is the new oil.’ ‘Aan ruwe olie heb je op zichzelf niet zoveel, maar als je eenmaal gaat kraken, raffineren, dan heb je materiaal om medicijnen te maken, om brandstof te produceren, om plastics te fabriceren. Een onnoemelijke hoeveelheid mogelijkheden om producten te maken. Dat geldt ook voor ruwe data. Op zichzelf heb je er niet veel aan, maar als je ze realtime kunt analyseren, dan heb je de mogelijkheid in handen om bedrijfsprocessen in te voeren die je voorheen voor onmogelijk hield.’
Snellere rapportages
Tal van voorbeelden passeren de revu. Zoals het verhaal van Anastasya Pavlovskaya, managing director van Ozone Consulting. Zij vertelt over de invoering van SAP Hana, in samenwerking met HP, T-Systems en Equinix, bij het Russische modehuis Gloria Jeans. Een bedrijf met 33 fabrieken in Rusland en Oekraïne en in totaal 435 winkels. Volgens Pavlovskaya is de directeur van het modehuis, Vladimir Melnikov, een ongeduldig man. ‘Hij wil heel snel weten hoe de zaak ervoor staat om op tijd besluiten te kunnen nemen. Met Hana hebben we de rapportages om de juiste prijs te kunnen vaststellen teruggebracht van 65 minuten naar 1 minuut en 31 seconden. Rapporten over tekorten in winkels hebben we van 28 minuten naar 1 minuut en 11 seconden weten te brengen.’
Het punt is, zo zegt zij, dat als het erg lang duurt om een analyse op het bureau te krijgen, die actie meestal achterwege blijft. ‘Maar nu kan de onderneming tijdig reageren en zijn er bedrijfsprocessen mogelijk die eerder niet bestonden. Dit is echt ‘game changing’. De inbreng van de business is even noodzakelijk als die van de techniek.’
Suiker Unie
In Nederland is de Suiker Unie een van de gebruikers van SAP Hana. ‘Als je eenmaal tijdig kunt beschikken over zinvolle gegevens’, vertelt Ad Kop, global account executive bij HP, ‘dan ga je vanzelf nadenken over de kansen die dat biedt.’ Als voorbeeld volgt het feit dat de vrachtwagens met suikerbieten ruwweg voor de helft met grond (tarra) zijn gevuld. Dat is zonde van de transportkosten. Het bijhouden van dit soort gegevens en analyseren, kan ertoe leiden dat boeren beter af zijn om zelf de bieten af te spoelen om boetes te vermijden. Dat is nu niet het geval, maar de mogelijkheid bestaat. SAP Hana doet bij het bedrijf nu wel dienst om het onderhoud aan de machines en fabrieken efficiënter te maken.
Al brainstormend kwam een medewerker van een slachterij op de wens om tijdig te zien of bepaalde producten te lang in een winkel of magazijn liggen. Het vlees blijft zelfs in de schappen van de supermarkt eigendom van de slachterij. Pas als een klant ermee naar de kassa gaat, is het eigendom overgedragen. Het zou handig zijn te weten wat de voorraden zijn in de winkels en de omloopsnelheden om te voorkomen dat producten moeten worden teruggenomen en doorgezet naar een andere winkelketen tegen een lagere prijs.
Investering laten renderen
Of neem de medewerker van een zuivelcoöperatie. Hij wil graag tijdig weten wanneer een tekort aan bepaalde kazen dreigt door verminderde melkaanvoer, welke afspraken er gemaakt zijn met afnemers en welke afnemers het belangrijkst zijn voor de onderneming. ‘Dan kunnen we daar een rationeel besluit over nemen. Ik denk dat in-memory computing daarbij kan helpen’, aldus de medewerker. De voorbeelden laten duidelijk zien dat een combinatie van bedrijfskennis, software- en hardware-expertise nodig is om de investering in deze technologie te laten renderen.
“Wat heb je nodig voor een zinvolle SAP Hana-implementatie? Businessexpertise, Hana-kennis, datainterface, projectmanagement, netwerkverbindingen, snelle proefopstelling, business intelligence-expertise, Hana-software, en voorgeconfigureerde hardware.”
Ik mis: een business probleem dat opgelost moet worden !! Of is HANA een doel op zich?
Ik ben vorig jaar bij een SAP HANA Proof of Concept betrokken geweest en ik denk dat dit een erg belangrijke ontwikkeling is voor SAP klanten. Even qua naamgeving, die zoals gebruikelijk bij SAP erg dynamisch is: SAP HANA is de naam voor zowel de in-memory database als de ‘appliance’ software. Onderdeel van die appliance software bundel vormt de genoemde Studio waarmee de database, datamodellen en autorisaties beheerd kunnen worden. Andere belangrijke appliances zijn bv de Information Composer en de datareplicatiemechanismes.
SAP Hana is een in-memory database. Het levert dezelfde BI-resultaten, maar alleen sneller. Hier zitten niet de grote voordelen. De echte voordelen zitten er in dat je de resultaten weer terug zou moeten kunnen koppelen naar je bedrijfsprocessen. Dan krijg je echte waarde. Daarnaast blijven SAP HANA resultaten leveren op basis van gedane transacties, dus oude info. Het zou toch veel beter zijn als we deze transacties op het moment dat ze uitgevoerd worden kunnen analyseren. Dat is pas realtime decission making. SPA HANA is oude wijn uit oude zakken, alleen iets sneller.
@Paul:
Ik ben erg benieuwd naar jouw real time decision making. Die analyse die jij wil uitvoeren op het moment waarop ze uitgevoerd worden, hoe zie je dat voor je zonder ‘oude’, historische gegevens? Wat zou je referentiekader zijn voor je analyse als je geen historische gegevens hebt? Met HANA kun je prima analyses uitvoeren op transacties terwijl ze uitgevoerd worden. Wij doen dat zelf bijvoorbeeld, met een aantal jaren historische gegevens als basis voor de analyse en de nodige statistiek om transacties te ijken op het moment dat ze ingevoerd worden.
Zonder HANA hadden we dat niet real time kunnen doen (jouw ‘iets sneller’ is bij ons ‘veel sneller’). En zonder historische gegevens om onze analyses op te baseren, hadden we dit ook niet kunnen doen. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten.
Oude wijn in oude zakken vind ik echt niet van toepassing, de snelheid en flexibiliteit van HANA geeft je veel meer mogelijkheden. Het is aan jou/ons om daar gebruik van te maken en niet te stoppen bij een vastgeroest idee van wat BI is.