De eerste etappe van de Technology Tour door India voert naar New Delhi. Een stad die in verschillende opzichten helemaal niet zo ver weg is van Nederland als wellicht aangenomen. Dit artikel geeft een eerste impressie van de stad en van de it-scene. Wat zijn de dromen en verwachtingen, ambities en instelling van it-professionals in de hoofdstad van India?
De afgelopen dagen in New Delhi heb ik geconstateerd dat New Delhi vlakbij Nederland is. De reistijd met een directe vlucht uit Amsterdam is pakweg acht uur. Reizigers uit Noord Amerika reizen tot drie keer zo lang – niet zelden met Amsterdam als hun overstappunt. Het tijdverschil tussen India en Nederland is 4,5 uur. Zonder kunstgrepen is er flink wat overlap tussen onze werkdagen. Vergelijk dat opnieuw met Noord Amerika – dat rond de twaalf uur achterloopt op India. Dat maakt samenwerking aanzienlijk complexer.
Vergelijkbaar
Maar meer nog dan deze fysieke kentallen: de wereld die ik in New Delhi aantrof is heel erg te vergelijken met Nederland – en nog meer met de Verenigde Staten. Om twee uur ’s nachts stapte ik in mijn taxi naar het hotel. De kwaliteit van de wegen en de rijstijl van de chauffeur waren de enige elementen die iets van India prijsgaven. De reclame langs de wegen, de gebouwen die ik kon zien, het hotel zelf en het winkelcentrum om de hoek hadden allemaal ook bijvoorbeeld buiten San Francisco of in de buurt van Boston kunnen staan. De angst die ik had dat ik als niet-exotische buitenlander aanpassingsproblemen zou krijgen, zijn deze eerste paar dagen bepaald niet uitgekomen.
De Indira Gandhi International Airport waar ik aankwam is volgens de vele borden rond de gates het op een na beste vliegveld in de wereld. Wie dat vindt en wat de criteria zijn weet ik niet, maar ik geloof het direct. Mijn twee ervaringen nu met dit vliegveld zijn erg positief. Ruim, licht, overzichtelijk en zeer efficiënt. Gebouwd door de onderneming die het vliegveld van Singapore bestiert is dit vliegveld modern en voldoet het aan – of misschien zelfs zet het – de internationale standaarden.
Tot op zekere hoogte was ik wat teleurgesteld: de couleur locale waar ik een tikje nerveus over was, was toch ook een belangrijke ervaring die ik tijdens deze reis hoopte op te doen, bleef nog wat beperkt. Vooralsnog zit hem dat meer in de verhalen van de mensen die ik ontmoet dan in hoe het deel van Delhi dat ik heb gezien in elkaar zit en functioneert.
Conferentie
De eerste conferentie van de tour vond plaats op zaterdag, in een gebouw dat normaalgesproken dienst doet als landbouwuniversiteit voor studenten uit India en diverse landen in Zuid-Oost Azië, zoals Thailand en de Philipijnen. De sprekers werden verwelkomd als eregasten en mochten het ontbijtbuffet openen. Een kleine honderd deelnemers waren op de conferentie afgekomen, uit de wijde omgeving van New Delhi. Een groepje studenten was aanwezig onder aanvoering van hun professor. Zij hadden daarvoor de hele nacht moeten doorrijden – afkomstig uit een stad op vierhonderd kilometer afstand van New Dehli. Omdat ze onderweg in een ongeluk waren betrokken wisten ze nog niet hoe ze na afloop weer terug zouden komen – hun taxi-busje was niet meer beschikbaar voor de terugtocht.
Het begintijdstip – half acht opende de registratie – bleek erg vroeg voor het publiek uit Delhi – naar verluidt gewend aan een werkdag die in verband met de internationale contacten veel later begint en eindigt dan de onze. Al met al startten we een half uur te laat en eindigden bijna anderhalf uur te laat.
In tegenstelling tot wat Nederlandse ervaringsdeskundigen mij hadden verteld, was het publiek aangenaam betrokken en interactief. Gretig, nieuwsgierig en van plan het maximale te halen uit de gelegenheid. Tijdens en na de presentaties werden de sprekers veelvuldig benaderd voor extra adviezen – zowel over concrete technische uitdagingen als over carrièreplanning. En om samen met de sprekers gefotografeerd te worden. Van de verlegenheid en passiviteit die mij voorspeld waren bleek niet veel. Vragen werden soms licht verontschuldigend gesteld – maar ze werden gesteld. Gedurende één van de presentaties werd vanuit het publiek aan de spreker gevraagd om een compleet ander verhaal te vertellen (een introductie) dan de presentatie die hij had voorbereid (een geavanceerde uitleg) – niet passief en ook niet bepaald verlegen. De spreker moest twee keer slikken en voldeed vervolgens aan het verzoek.
Jonge industrie
De it-industrie is jong in India en nog jonger in de omgeving van New Delhi. It-professionals zijn gemiddeld zelf ook jong en hebben nog betrekkelijk weinig ervaring. Daar zijn ze zich ook zeer van bewust. Ze willen graag vooruit in hun ontwikkeling en ze zijn enthousiast op zoek naar begeleiding, adviezen en voorbeelden (rol modellen). Welke dingen moeten ze leren? Welke keuzes voor welke technologie en rol zijn garantie voor een verdere stap. En hoe kunnen ze dat het beste aanpakken? Allemaal vragen overigens die ook in Nederland regelmatig aan mij worden gesteld. Adviezen werden dankbaar ontvangen en de uitnodiging om via email de conversatie te vervolgen al helemaal.
Natuurlijk zijn de levens van Indiase it-professionals ook in andere opzichten vergelijkbaar met de Nederlandse. Ze werken aan hun relatie, denken over kinderen of zijn al druk bezig om ze op te voeden, en dromen over hun toekomst. De vrijheid om keuzes te maken en initiatief te ontplooien lijkt kleiner dan in Nederland – denk alleen al aan het nog veel voorkomende gearrangeerde huwelijk. De moeite die ze hebben moeten doen om te komen waar ze zijn is groter: strenge selecties bij universiteiten en IT-werkgevers – concurrerend met grote aantallen peers. De droom voor veel van hen: naar Amerika gaan!
Onderweg naar het vliegveld voor de binnenlandse vlucht naar Mumbai waar morgen de tweede conferentie plaatsvindt benadrukte het verkeer weer dat er toch ook wel degelijk verschillen zijn tussen Nederland en India. De lijnen die op de vaak zeer brede straten de banen aangeven worden door de meeste weggebruikers beschouwd als hooguit een suggestie aangaande de plek op de weg van het voertuig. Ik neem me voor de Nederlandse spits met meer waardering en flexibiliteit te ondergaan in de toekomst.
Deel 1
Lees hier het eerste reisverslag:
IT-tour door India: 6 steden bezoeken (1)
In twee weken door India
Computable-expert Lucas Jellema van Oracle-dienstverlener Amis reist de komende weken door India om kennis te maken met de laatste stand van de ict-industrie in het land. Hij reist op uitnodiging van de All India Oracle User Group. Als tegenprestatie houdt hij presentaties. Jellema doet hier verslag van zijn belevenissen.
Wat mij vooral opgevallen is op het vliegveld van Delhi is het aantal keer dat je je paspoort/instapkaart moet laten zien voordat je overal doorheen bent.
Als ik me niet vergis heb ik het de laatste keer, bij een overstap van een binnenlandse naar een internationale vlucht, 14 keer moeten laten zien.
Delhi heeft inderdaad een mooi vliegveld. Ook Bangalore heeft vandaag de dag een mooi en modern vliegveld, maar als je kijkt naar een stad als Pune, dan hebben die een vliegveld wat vergelijkbaar is met Eindhoven Airport.
Echter, er is een klein verschil tussen Eindhoven en Pune:
Eindhoven heeft iets meer dan 200.000 inwoners, Pune maar liefst 5 miljoen ….