SAP-dienstverlener Superp gaat de leeftijdsopbouw in de organisatie omlaag brengen. Het bedrijf gaat dat doen door openstaande vacatures met dertigers in te vullen. In de roerige periode die twee jaar geleden werd afgesloten heeft Superp geprobeerd zoveel mogelijk personeel vast te houden. Dit heeft ervoor gezorgd dat de gemiddelde leeftijd nu is opgelopen naar 43.
Directeur Ruud Hoogendorp benadrukt dat Superp absoluut niet afscheid gaat nemen van oudere medewerkers, maar dat er bewuster gekozen gaat worden voor het aannemen van dertigers. ‘Dat zijn mensen die toch al een behoorlijke dosis ervaring hebben opgedaan om de kwaliteit die wij nastreven te kunnen leveren. Dit jaar willen we in omvang wat gaan groeien, al doen we rustig aan. Ik denk aan een netto groei van vijf man.’
Moeilijker contracten binnenhalen
Op dit moment werken er 63 mensen bij Superp. De geplande uitbreiding zal niet gerealiseerd worden met schoolverlaters. ‘Kwaliteit staat voorop, daarom zoeken we dertigers’, vervolgt Hoogendorp. ‘De markt is nog steeds grillig en daarom doen we voorzichtig. Per 1 februari zijn er drie nieuwe mensen bijgekomen, maar gezien de economische omstandigheden stellen we maandelijks onze doelen vast. Het is moeilijker om contracten binnen te halen en daarom kijken we niet te ver vooruit.’
Op dit moment heeft Superp zeven vacatures open staan. Het gaat dan om SAP-consultants op het gebied van business intelligence, crm, financial accounting en controlling, NetWeaver, procesintegratie en Exchange Infrastructure, testing en industriespecifieke oplossingen voor de nutssector.
Capgemini en CGI
Hoogendorp stoort zich aan andere dienstverleners die van hun oudere personeel af proberen te komen. ‘Kijk naar een partij als Capgemini dat zijn oudere en duurdere medewerkers een verlaagd loonaanbod doet. Of CGI die mogelijk ook een loonoffer aan zijn oudere werknemers gaat vragen. Dat doen wij dus niet, wij gaan gewoon iets verjongen. Elk jaar worden we met z’n allen een jaartje ouder en daarom gaan wij aan de onderkant groei realiseren met jongere mensen.’
Lood om oud ijzer. Oudere medewerkers ontslaan of weren bij solicitatie is allebei leeftijdsdiscriminatie.
Zeg dan dat je het personeelsbeleid zoveel mogelijk een afspiegeling van de maatschappij wil laten zijn. PR technisch klinkt dat fantastisch en is een mooie kapstok voor smoesjes om mensen af te wimpelen.
“Kwaliteit staat voorop en daarom zoeken we dertigers”. Dus blijkbaar zijn de huidige werknemers niet goed die zijn namelijk gemiddeld ouder dan 40???
En waarom moet de gemiddelde leeftijd omlaag? Is dat beter? Of zijn de salarissen lager?
Ik vind het verhaal juist heel doordacht klinken. Een gemiddelde leeftijd van 43 in de IT is best hoog. Als werkgever heb je belang bij een goede spreiding in je personeelsbestand. En inderdaad heeft dat ook met de kosten per werknemer te maken. Als werkgever moet je daar wel op letten. Iha stijgen bijvoorbeeld de pensioenlasten erg hard als werknemers ouder worden en door een spreiding in je personeelsopbouw is dat beheersbaar te houden. Voor werknemers is het soms wel makkelijk te denken dat het geld bij een bedrijf vanzelf binnen komt stromen.
En superp zegt in hun verhaal helemaal niet dat de oudere werknemers onvoldoende kwaliteit hebben. Ze geven aan niet nog jongere mensen aan te nemen omdat deze nog onvoldoende ervaring hebben. Daar zit dan wel een kritiek puntje want het opleiden van de dertigers wordt dus door andere partijen gedaan.
Waarom nemen ze geen SAP contracters aan? Door lange stabiele contracten aan te bieden hoeft de uurprijs niet zo hoog te liggen en blijft er een winstmarge bestaan. Je hebt dan automatisch capabele ervaren en gemotiveerde medewerkers, geen ziekteverzuim, geen opleidingskosten en geen autolease contracten meer.
Slecht verhaal. Leeftijdsdiscriminatie in optima forma.
En de regering maar roepen dat je tot 67 door moet werken.
Waar dan?