De beursgenoteerde ict-dienstverlener Ordina in Nieuwgein heeft het jaar 2012 afgesloten met een bescheiden winst van een half miljoen euro. Een jaar eerder werd nog een verliesgeboekt van 15,6 miljoen. De omzet daalde met 5,6 procent naar 400,7 miljoen euro.
‘Het vertrouwen in Ordina is hersteld’, zegt ceo Stépan Breedveld. ‘We hebben deze ommekeer weten te maken door te investeren in de regio’s en in innovatie en door strak te sturen op kosten. De eerste stap is in 2012 gezet, wij hebben nog een weg te gaan naar een betere winstgevendheid en groei.’
De schulden van het bedrijf daalden van 12,4 miljoen eind 2011 naar 9,8 miljoen euro eind 2012. Het gemiddeld aantal medewerkers daalde met 6,6 procent van 3147 naar 2938 voltijdseenheden. In het vierde kwartaal liep het aantal medewerkers weer iets op.
Het vierde kwartaal van 2012 sloot Ordina af met een omzet van 103,5 miljoen euro. Dit is een daling van 1,9 procent ten opzichte van het vierde kwartaal een jaar eerder. Wordt er gecompenseerd voor het grotere aantal werkdagen in 2012, dan daalde de omzet met circa 4 procent ten opzichte van 2011.
Professional Services en Projects
De omzet van de divisie Professional Services en Projects daalde met 5,5 procent naar 281,0 miljoen euro. Gedurende het jaar steeg de productiviteit ten opzichte van 2011, in het tweede halfjaar lag hoger dan in 2011. Inclusief de lagere indirecte kosten en minder externe inhuur leidde dat tot een verbetering van het rendement naar 5,5 procent, tegen 4,4 procent in 2011.
De divisie Business Solutions levert oplossingen op het gebied van business intelligence, digitale klantinteractie, regelgebaseerde zaaksystemen in de overheidsmarkt en vermogensopbouw en hypotheken in de financiële markt. De omzet ten opzichte van 2011 daalde met 2,7 procent naar 30,5 miljoen euro. In 2012 lag de focus van deze divisie op rendementsverbetering. De lagere omzet wordt veroorzaakt door minder medewerkers en het stopzetten van slecht renderende activiteiten. Dit leidde, in combinatie met lagere kosten, tot een verbetering van het rendement naar 0,5 procent. In 2011 was nog sprake van een negatief rendement van 7,3 procent.
Overheidsmarkt
De omzet bij de divisie Consulting daalde met 19,4 procent naar 35,0 miljoen euro. Deze omzetdaling is vooral terug te voeren op de verdere daling van de vraag bij de overheid. Ordina verwacht dat de overheidsmarkt op termijn weer zal herstellen, maar ziet de markt ook veranderen. Vooruitlopend op het herstel heeft Ordina de bestaande capaciteit sterk verminderd en investeert nu in andersoortige kennois en en profielen van medewerkers.
Binnen de divisie is een nieuw besturingsmodel geïmplementeerd, waarbij alle managers en medewerkers op klantprojecten werken. Dit model draagt zorg voor een hogere productiviteit en lagere indirecte kosten. De brutomargedaling die samenhangt met de sterke omzetdaling is niet geheel goed gemaakt door lagere kosten: het rendement is gedaald naar 1,9 procent (2011: 3,5 procent).
België en Luxemburg
De omzet bij de divisie België en Luxemburg daalde met 4,6 procent naar 71,4 miljoen. Alleen in het overheidssegment was er sprake van groei; deze groei is geheel te danken aan een grote opdracht van de Europese Unie.
De lagere indirecte kosten konden het negatieve effect op de brutomarge van minder medewerkers, meer externe inhuur en een lichte tariefsdaling in combinatie met een wettelijke loonstijging niet goedmaken. De winstgevendheid daalde naar 1,7 procent (2011: 5,1 procent). In het tweede halfjaar startte een rendementsverbeteringsprogramma om de winstgevendheid weer op peil te brengen.
Trots op dit resultaat!
@Anko, helemaal mee eens! Een mooi resultaat, zeker ook in de markt. Ook merk ik dat het binnen het bedrijf gevoeld en gemerkt wordt! Trots om hier te werken en trots op het resultaat. Vertrouwen in een mooi en uitdagend 2013.