De Radboud Universiteit Nijmegen neemt vanaf september 2013 in de bacheloropleiding Informatica de track Cybersecurity op. Hiermee is Radoud de eerste universiteit in Nederland die op bachelorniveau in cybersecurity onderwijst. Professor Bart Jacobs geeft in het eerste semester van de opleiding colleges. Op masterniveau houden op dit moment twee universiteiten zich met cyberscurity bezig.
In deze opleiding komt een breed scala aan onderwerpen aan bod die in het cybersecurityvakgebied vallen. Deze lopen uiteen van privacyrecht tot cryptografie en van de beveiliging van netwerken tot de beveiliging van smartcards. Ook voor sociale aspecten zal aandacht zijn: de manier waarop organisaties omgaan met beveiliging draagt in belangrijke mate bij aan de effectiviteit ervan, en vaak blijkt de mens de zwakste schakel te zijn in een beveiligingssysteem. Om goed te begrijpen hoe cybersecurity werkt, leren studenten om te denken en te werken als een hacker, maar leren ze tegelijk wat de wettelijke grenzen zijn aan wat er online mag.
Breder in vakgebied ontwikkelen
Cybersecurity-experts behoren tot de meest gevraagde specialisten van dit moment. Bedrijven en overheden hebben zich gerealiseerd dat hun werk afhankelijk is van computersecurity en privacybescherming. Tot nu was er in Nijmegen alleen een masteropleiding op dit gebied, samen met de Technische Universiteit van Eindhoven en Twente. Alle afgestudeerden van die master hebben direct een baan, vaak al voor het afstuderen. Nu Nijmegen ook een bacheloropleiding op dit gebied heeft, kunnen studenten zich beter en breder in dit vakgebied ontwikkelen.
Tijdens de opleiding kom je allereerst in aanraking met de basistechnieken van dit vakgebied, zoals cryptografie (versleuteling), websecurity, netwerksecurity en privacybescherming. Daarnaast leer je als een aanvaller te denken door zelf kwetsbaarheden op te zoeken en ook te hacken. Maar je leert ook duidelijk de grenzen van wat wel en niet kan, via een basisvak rechten. Het vakgebied cybersecurity is zeer breed en omvat ook het gedrag van mensen en hoe ze misleid kunnen worden (social engineering).
Andere opleidingen
Op universitair niveau waren er tot nu toe twee opleidingen die zich op masterniveau met cybersecurity bezighouden. Dat zijn de eenjarige master System and Network Engineering, aan de Universiteit van Amsterdam en De Radboud Universiteit Nijmegen, Technische Universiteit Eindhoven en Universiteit Twente werken samen om het Kerckhoffs Institute aan te bieden. Dit is een tweejarig masterprogramma aan alle drie deze universiteiten.
Leuke actie van de Radboud ze spelen in op de markt wensen, beter laat dan nooit zou ik zeggen maar ze zijn de 1e ahhaha .!!
Maar als techie nerd zet ik mijn vraagtekens bij deze opleiding ???? Big time 😉
Mijn bescheiden mening is dat het bijna onmogelijk is om security te leren!
Men leert een stukje, van een stukje..
Er is zoveel dat je moet begrijpen, en kennen wil je een goede security persoon zijn.
Daarom zijn ze zo gewild!
Netwerk protocollen,netwerk hardware,netwerk software, verschillende besturing systemen.
En de lijst gaat maar door..feitelijk de gehele keten! En dan ja versleuteling.
VPN ,virtualisatie oh man oh man…En dat moet dan in een bachelor opleiding?
WOUW maak je borst maar nat ..! of wordt het een opleiding waarbij men denkt goede mensen te kunnen maken.. Sterkte zeg ik 😉
Niet dat het onmogelijk is hoor ! Maar dan praten we over een batterij trajecten..
En het moet ook nog beginnen met een degelijke basis..
Als ze het echt lukt , dan , ja dan lijkt het mij ook een uitdaging om te doen 😉
Lijkt mij wel degelijk een goede stap. En natuurlijk wordt je van een stukje security in een informatica opleiding geen security expert. Maar de basiskennis en bewustwording voor security wordt wel meegegeven. En die ontbreekt in de praktijk nogal eens.
Security houdt vaak op bij een stukje beschikbaarheid. En dat terwijl aan alle kanten websites en systemen lek blijken te zijn. Dus laat de informatica studies aub ook security opnemen in opleiding. En liefst niet alleen technisch, maar ook qua organisatie en procedures (een stukje bestuurskunde zeg maar). Want dat is minstens zo belangrijk.