Greenclouds, Bluerise en Ecochain zijn doorgedrongen tot de finale van de CeBIT-wedstrijd CODE_n13. Onder deze noemer presenteren vijftig startups op de vakbeurs hun innovatieve, energiebesparende ict-oplossingen. Er vallen twee hoofdprijzen te winnen van elk vijftienduizend euro en een sponsorprijs van tienduizend euro. De CeBIT 2013 vindt plaats van 5 tot en met 9 maart in het Duitse Hannover.
De CODE_n-wedstrijd wordt voor de tweede keer gehouden. Vorig jaar was het thema van CODE_n12 innovatieve mobiele oplossingen. Deelnemende startups moesten afgelopen najaar een business model insturen voor duurzame digitale energieoplossingen. Uit de 250 inzendingen uit 35 landen werden vijftig bedrijven uitgekozen die hun oplossingen mogen komen presenteren in Hal 16 van de CeBIT.
Bovendien zijn er twee hoofdprijzen van elk vijftienduizend euro te verdienen: eentje voor de net gestarte jonge ondernemer en een eentje voor de startup die al een tijdje actief is. Verder sponsort automatiseerder Dell een prijs van tienduizend euro voor de beste oplossing die draait op Windows 8. Ook biedt Seedmatch crowd funding services voor drie Duitse finalisten.
CODE_n, wat staat voor ‘Code of the New’ (het innovatie-dna), is opgezet door Ulrich Dietz, directeur van de Duitse ict-dienstverlener GFT Technologies. Tot de partners behoren naast GFT Ernst & Young en de CeBIT/Deutsche Messe.
Nederlandse finalisten
Onder de vijftig uitverkoren startups uit veertien landen zitten veel Duitse bedrijven. Maar er zijn er ook drie Nederlandse jonge ondernemers geselecteerd. Het betreft Greenclouds, Bluerise en Ecochain. Het Rotterdamse Greenclouds biedt een platform aan waarbij het computercapaciteit die ict-bedrijven in hun datacenters over hebben, afneemt, bundelt en aanbiedt in de cloud.
Ecochain uit Amsterdam biedt applicaties en advisering aan waarmee van producten en bedrijven het duurzaamheidsgehalte kan worden vastgesteld in termen van CO2-emissies, energieverbruik, giftigheid, transportgebruik. Met de software kan ook de ecologische voetafdruk van productieketens (lca: lifecycle analyse) worden bepaald.
Bluerise, een spin-off van de TU Delft, wil energie opwekken uit zeewater. Dat gebeurt aan de hand van Ocean Thermal Energy Conversion (Otec), een manier om energie te winnen uit temperatuurverschillen in de zee. Mocht het een commercieel succes worden dan gaat het bedrijf zich richten op de energieslurpende ict-sector.
Zie ook de drie bedrijfspresentaties hieronder.