Waar de vakbeurs Bouw & ICT voorheen twee of drie dagen duurde maakt die dit jaar integraal deel uit van de zesdaagse Internationale Bouwbeurs 2013. Dat is te veel van het goede. Standhouders klagen over dure stands en te weinig aanloop. Ict is voor het publiek toch minder tastbaar dan hijskranen, afdichtsystemen, gereedschappen, steigerwerken of de nieuwste dakramen van mede-sponsor Velux. Het grote thema op Bouw & ICT-vloer in de Jaarbeurs in Utrecht was opnieuw het Bouw Informatie Model (BIM).
De Internationale Bouwbeurs 2013 loopt van 4 tot en met 9 februari in de Jaarbeurs. Bouw & ICT was tot voor kort het ene jaar een zelfstandige kleine tweedaagse beurs en het andere jaar een driedaags apart onderdeel van de tweejaarlijkse Bouwbeurs. Vorig jaar ging de stand alone-versie niet door maar werd besloten om de ict-beurs te integreren in de Internationale Bouwbeurs.
Rustig
Hal tien was ditmaal gereserveerd voor het onderwerp Bouw & ICT. Zo’n veertig standhouders presenteerden zich in grote, kleine of gedeelde stands. Met gebruikelijke namen als Van Meijel Automatisering, Stabu, Kraan Bouwcomputing, Brink (Ibis), BouwInfosys, 4PS, De Twee Snoeken Automatisering, Exact en Herke ICT Group.
Hoewel het altijd druk is op de Internationale Bouwbeurs was het relatief rustig in hal tien. ‘Je kunt je afvragen of het nog wel de moeite waard is zo’n hele week met weinig leads en orders’, zegt een standmedewerker van Van Meijel. ‘De kosten voor de stand en de bemanning zijn behoorlijk hoog, terwijl het aantal leads eigenlijk tegenvalt. Natuurlijk gebruiken we het ook om onze klanten te ontmoeten en hen ons nieuwe product, Ticon voor projectmanagementbeheer, te laten zien. Maar voor zo’n hele week is het te rustig.’
Huishoudbeurs
Ook bij Emergo zijn de verwachtingen niet ingelost. ‘De bouwbeurs blijkt de huishoudbeurs voor mannen. Die struinen de stands af op zoek naar gadgets. Onze pennen waren zo op,’ zegt een medewerker. ‘Er is te weinig echte ict-interesse; de beurs duurt voor ons te lang. De consumentendag op zaterdag maken wij zeker niet meer mee.’
De leverancier van business intelligence (bi) -oplossingen, gebaseerd op Qliktech en Cognos, was voor het eerst actief op het bouw & ict-gedeelte. Emergo biedt speciaal voor de bouw op basis van Qlikview een bi-oplossing aan waarmee bouw- en installatiebedrijven managementrapportages kunnen opstellen. In deze tijden van crisis is het voor aannemers belangrijk om elk moment te weten hoe de vlag erbij hangt. Emergo heeft al opdrachten binnengehaald bij Lomans Groep Totaalinstallateurs en Heembouw en verwacht ook zaken te kunnen doen met Heijmans. ‘Er is een groeiende behoefte aan bi-oplossingen. Veel bestaande softwarepakketten bieden dit niet of nauwelijks aan. Gelukkig hebben we op de beurs nog wel met een aantal geïnteresseerde partijen kunnen praten’, aldus de Emergo-man.
Herke en BIM
Niet elke standhouder verveelde zich. Bij Herke ICT Group, leverancier van zijn Bouwvision-platform, gebaseerd op Microsoft Dynamics, waren positievere geluiden te horen. Hoewel bouwbedrijven door de crisis grote investeringen in ict uitstellen en hun volle aandacht nodig hebben om te overleven, hebben ze wel belangstelling voor kleinschaliger, kostenbesparende maatregelen, vertelt een medewerkster van het ict-bedrijf. ‘Wij krijgen veel aandacht voor onze Microsoft Lync-communicatietoepassing voor op de werkplaats.’
Een aandachtstrekker op de beurs was het Bouwwerk Informatie Model (BIM), voor het uitwisselen van standaardontwerpdata van gebouwen. Over de invoering hiervan wordt al decennialang gepraat in de bouwwereld. De laatste paar jaar lijkt het er op dat de BIM-methodiek voor informatieuitwisseling wordt omarmd door alle ketenpartijen in de bouwwereld. In hal tien bleek ook dat steeds meer bedrijven BIM-software aanbieden. Daardoor dreigt er wel weer een wildgroei aan oplossingen te ontstaan.
Stabu-bus
Ook voor de Stichting Stabu, die met een heuse bus in hal 10 aanwezig is, is de beurs belangrijk. Stabu is een samenwerkingsverband tussen de partners in de bouwnijverheid. Het biedt en beheert een bouwbreed informatiesysteem voor de woning- en utiliteitsbouw aan. Met behulp van de Stabu-systematiek kunnen bestekschrijvers projectbestekken maken en bewerken. Door allerlei nieuwe nationale en Europese regelgeving en het oprukken van het BIM vernieuwt Stabu al zijn producten en voegt het medio 2013 samen in het internetplatform Bouwbreed Informatiesysteem.
Informatieverstrekking en zieltjeswinnen zijn de twee hoofddoelen van Stabu op deze beurseditie. Hoewel het als stichting geen winstoogmerk heeft, zag het wel 60 procent van het aantal architectenbureaus als lid wegvallen door faillissementen. ‘We zijn gelukkig niet alleen afhankelijk van architectenbureaus; we krijgen ook nog inkomsten via de fabrikanten’, meldt een medewerker van de Stabu-bus.
Ook bij Emergo zijn de verwachtingen niet ingelost. ‘De bouwbeurs blijkt de huishoudbeurs voor mannen. Die struinen de stands af op zoek naar gadgets
Zeer herkenbaar. Tegenwoordig kan je je veels te snel voor alles en nog wat gratis inschrijven.
Ook bij de Storage Expo zag ik deze trend komen. Maar ja wat wil je als iedereen zich gratis kan inschrijven en je dit direct met 1 of andere studiebeurs samen houdt.
Tja… Suggestieve kop, jammer dat sommige bedrijven zo klagen. Niemand heeft ze immers verplicht een té grote broek aan te trekken. Een grote stand, veel m²’s en dure standbouw is niet altijd een garantie voor succes. Vernieuwing en belangstelling genoeg, althans wel op onze stand. Ben blij met de keuze om volledig mee te draaien met de Bouwbeurs, nu hoef je geen bezoekers teleur te stellen. En wat die gadgets betreft… Als je geen gadgets om weg te geven hebt maar in plaats daarvan innovaties laat zien en een interessant verhaal vertelt trek je een ander publiek. Zou bijna willen zeggen: je krijgt de bezoekers(aantallen) die je verdient.
Wij, een van die ‘gebruikelijke namen’ en standhouder op de Bouw & ICT vloer, herkennen ons hier helemaal niet in. Wij hebben met IBIS-software en KPD juist een erg goede beurs.
Wij constateerden afgelopen dinsdag dat we mensen tekort kwamen om aan alle belangstellenden voldoende tijd te kunnen besteden en hebben onze standbemanning fors uitgebreid. Op sommige momenten tijdens de beursdagen ontstonden er wachtrijen, die we met wat creativiteit opgelost hebben.
De kreet ‘huishoudbeurs voor mannen’ is wel erg zuur. Iedereen weet voordat de beurs begint dat pennen en gadgets gewilde objecten zijn, dat heeft toch ook zo zijn charmes.
Ik kijk nu al terug op een uitermate geslaagd evenement: wij hebben onze klanten ontvangen en veel nieuwe klanten leren kennen, tegen een (relatief) beperkte investering.
In 2015 tijdens de ‘week van de bouw’ zijn wij er zeker weer bij, met enthousiasme en dozen vol pennen!
Ik deel de reactie van Rob. Mooie producten en een goed verhaal trekt echt voldoende mensen. Morgen nog een laatste dag, we zijn benieuwd!
Zoals het artikel aangeeft was het op onze stand van Herke ICT Group / BouwVision behoorlijk druk. De week begon rustig, maar elke dag werd het drukker. We hadden gemiddeld 10 mensen van Herke ICT Group rondlopen en konden de drukte in de piek uren bijna niet aan, en we hadden zelfs geen gadgets en of iets om weg te geven. Maar dat weerhield de mensen niet om op onze stand te komen.
De mensen op de stand waren geïnteresseerd in onze oplossingen, producten die bouwbedrijven helpt om hun algemeen kosten te verlagen en efficiënter te werken, of het nu ging over Financieel / ERP, relaties beheer / xRM, document management, servicewerk, of de nieuwste Windows tablet. Bedrijven zoeken nu juist naar vooruitgang en innovatie. Ook onze Microsoft Lync 2013 oplossing voor telefonie, videoconferentie en delen van informatie trok heel veel bedrijven aan.
Ook hebben we veel van onze klanten langs gehad, die benieuwd waren wat we dit jaar weer aan innovatie hadden. De eerste orders zijn al weer geschreven.
Wij hebben het de aankomende weken weer heel druk, om alle lead te verwerken. Wij zijn er ook weer bij in 2015!
“Een aandachtstrekker op de beurs was het Bouwwerk Informatie Model (BIM), voor het uitwisselen van standaardontwerpdata van gebouwen. Over de invoering hiervan wordt al decennialang gepraat in de bouwwereld. De laatste paar jaar lijkt het er op dat de BIM-methodiek voor informatieuitwisseling wordt omarmd door alle ketenpartijen in de bouwwereld. In hal tien bleek ook dat steeds meer bedrijven BIM-software aanbieden. Daardoor dreigt er wel weer een wildgroei aan oplossingen te ontstaan.”
Jammer genoeg heb ik deze beurs niet bezocht, want ik was met name geïnteresseerd in de wijze waarop BIM toegepast en gekoppeld kan worden richting andere systemen. Bovendien, maar misschien dat een van de bezoekers mij dit kan vertellen, ben ik benieuwd naar de oplossingen die marktpartijen bieden om projectmanagement in te vullen met BIM. BIM biedt nu “alleen” gebruikt voor het uitwisselen van data met het doel projecten beter te laten lopen, maar zegt alleen iets over bouwdata, maar niets over projectverloop.
Met oprechte verbazing heb ik dit artikel zitten lezen. Wij hebben als Admicom nog nooit zo’n succesvolle Bouwbeurs beleefd als die van 2013. Van onze kant dus een aantal positieve kanttekeningen bij dit artikel.
Met 2.000 klanten in de bouwnijverheid is Admicom een club die weet wat er speelt. Wij ervaren, juist in deze tijd, de bewustwording bij bouwbedrijven dat ze met ICT geld kunnen verdienen.
Dat vraagt van de automatiseerders natuurlijk enige empathie, daadkracht, flexibiliteit en enthousiasme om op de veranderende behoefte in te springen. Onze ervaring is dat onze software, die daadwerkelijk helpt om meer werk binnen te halen, de faalkosten significant te verminderen en zorgt voor een goed beheer van de (schaarse) liquide middelen, nog steeds goed in de markt ligt.
Door de keten steeds verder te integreren kunnen we, met behulp van branchestandaarden als S@les in de Bouw of bilaterale koppelingen, de meerwaarde van ICT helder over het voetlicht brengen. Dit doet Admicom samen met ondermeer bouwmaterialenhandels, tekenprogramma’s, samenwerkingen met woningcorporaties en verzekeringsmaatschappijen.
Zo staat Admicom bekend, een club die van aanpakken weet en samen met de klant de mogelijkheden creëert die in deze tijd nodig zijn. Wellicht wisten mede daardoor veel bedrijven onze stand te vinden.
Kortom Bouwbeurs 2013 was top!! Wij willen dan ook graag onze dank uitspreken aan de organisatie, onze klanten, potentiële klanten, overige bezoekers die dit feest mede mogelijk hebben gemaakt.