In de afgelopen jaren hebben virtualisatie en mobiel werken met allerlei device types een grote impact gehad op de werkplek. Toch staan we nog maar aan het begin. In de toekomst werkt iedereen zowel zakelijk als prive op een werkplek uit de cloud, die nog maar de helft kost van de werkplek van vandaag.
Vandaag staat de personal computer centraal in ons digitale leven. In de komende jaren verandert dit langzaam en komt de personal cloud centraal te staan. Medewerkers maken gebruik van alle verschillende typen randapparatuur (smartphones, tablets, ultrabooks), waarbij de pc één van de opties is in plaats van de primaire hub (sommige mensen noemen de komende tijd daarom de post-pc era). De personal cloud is de centrale hub. Of, in de definitie van Gartner: ‘this cloud-based location will be portable, always-available place where we keep our content and access our services’.
De nadruk verschuift naar beheer en beveiliging van de toegang tot de cloud en de informatie die daar is opgeslagen in plaats van een sterke focus op het beheer en de beveiliging van het device van de eindgebruiker.
Je kunt je afvragen welk probleem nu wordt opgelost met deze ontwikkeling. Veel mensen zijn tevreden met hun huidige werkplek en de mogelijkheden voor mobiel werken. Toch zijn er in het huidige concept diverse problemen. Denk maar eens na over alle flash filmpjes die niet werken op je iPad. Ga maar eens praten met beheerders van werkplekken en mensen die proberen de kosten per werkplek omlaag te krijgen. Allerlei applicaties en/of devices hebben specifieke en/of proprietary software op het device nodig. Elke abstractie laag vereist beheer. Devices staan vol met software, waarvan grote delen niet of nauwelijks worden gebruikt. Wat je bespaart aan de device-kant door virtualisatie, komt er aan de achterkant in het datacenter weer bij. Flexibiliteit van kosten van de infrastructuur is prachtig, maar softwarelicentie-modellen ondersteunen die flexibiliteit niet of alleen tegen hoge meerkosten.
De technologie voor een personal cloud is beschikbaar. Met behulp van html5 kan een Web Desktop worden gemaakt die toegang geeft tot applicaties en data. Html5 zorgt voor een representatie van de applicatie die zich aanpast aan het device dat wordt gebruikt. Toch is de invoering van de personal cloud niet alleen een technologische uitdaging. De grote voordelen worden pas zichtbaar als gebruikers bereid zijn om te gaan werken met apps die geschikt zijn voor de personal cloud, net zoals we thuis op onze iPad doen. Voor tekstverwerking denkt iedereen direct aan Microsoft Word, maar is een eenvoudigere tekstverwerker die vanuit een appstore wordt geleverd niet voldoende? Dezelfde vragen kun je stellen voor vele andere toepassingen, zoals mail, agenda en file sharing.
Gartner voorspelt een verschuiving van native-applicaties naar web-applicaties, omdat met html5 steeds meer mogelijk is. Uiteraard kunnen in een bedrijf niet alle applicaties op korte termijn worden omgezet naar web-apps die geschikt zijn voor de personal cloud. Er zullen altijd power-gebruikers die wel specifieke en uitgebreide functionaliteiten van bepaalde applicaties nodig hebben. We moeten echter deze uitzonderingen niet de regel laten bepalen De technologie is er om ook deze gebruikers tevreden te stellen, terwijl we in de tussentijd een vliegende start maken met migratie van de standaard gebruikers naar de personal cloud. De potentiële besparing op de werkplek, met name ook op de software licenties, is te groot om te laten liggen.
Is de benaming werkplek nog wel op zijn plaats? Eigenlijk is een werkplek in de traditionele zin van het woord een omgeving waar je in free format je werk organiseert. Jij bepaalt wanneer je wat activeert of wanneer je een bepaalde taak uitvoert. Bij elkaar hoop je dat je een (deel van) het bedrijfsproces afdekt.
Er is een transitie gaande naar meer fijnkorreliger indeling van taken, met op de achtergrond de lijm van de bedrijfprocessen. Waar je die taak doet is minder belangrijk, omdat de apps die de taak ondersteunen veel gerichter is, beperkt tot precies datgene wat nodig is en nog belangrijker: ontdaan van allerlei overbodige acties (dank aan Apple).
Ik zou daarom niet de werkplek in de cloud brengen, maar de bedrijfsprocessen. De taken die komen tot je op het tijdstip en de plaats die jou en het proces het best uitkomen. Dat heet toch Het Nieuwe Werken?
Van de week stond er nog een vurig betoog op Computable dat de browser dood ging en alles als een App komt 🙂
@Leen: Scherpe waarneming, de werkplek verdwijnt 🙂
Tja, een goede internetverbinding wordt steeds belangrijker.
Beveiligen zul je steeds mee op data niveau, hoe je naar de data kijkt en met wat wordt zodoende steeds minder relevant. BYOD is ook nooit bedoeld als ingewikkeld beheer probleem, maar meer als een trend, een onvermijdelijkheid.
Door de data centraal te stellen wordt beheer dus steeds simpeler. Veel mensen beseffen nog niet dat een file ook gevirtualiseerd is…
Weer een hype nog groter hypen. Mensen zullen in mijn ogen altijd over private data en apps willen beschikken. Cloud computing heeft alleen maar nut in gestandaardiseerde omgevingen en daar zit de krux: mensen willen een peroonlijke omgeving en geen standaard aanbod.
Sterk.
“Met behulp van html5 kan een Web Desktop worden gemaakt die toegang geeft tot applicaties en data”.
Dat kon vroeger ook al, diverse ERP’s werken als virtual appliance en zijn voorlopig niet op html5 omgesteld.
“De grote voordelen worden pas zichtbaar als gebruikers bereid zijn om te gaan werken met apps die geschikt zijn voor de personal cloud,”
Apps, dat is consumerbranche. Boekhouding, ERP, CAD enz. enz. zullen niet met “apps” gaan werken, die hebben sinds jaar en dag voldoende rekenkracht nodig die met een tablet niet geleverd wordt. Boekhouding/ERP kun je met een browser als webapplicatie draaien, CAD of 3D planning nauwelijks.
Een gevirtualiseerde file/filesysteem staat nog steeds op een schijf of SSD maar dan in een container, dat is ook bij cloudcomputing zo.
Dat bepaalde applikaties als webapplikatie beschikbaar komen en dat ook met een tablet via de browser gewerkt kan worden, ontken ik niet maar het beeld dat geschetst wordt is een hype. Ondernemers smijten niet alles in een cloud en maken zich niet 100% afhankelijk van een internetverbinding, die blijven met hun beide benen op de grond.
@Jan: je laatste alinea is wel heel sterk en heel zeker geformuleerd. Kun je dit ook onderbouwen met gegevens? Dat zou het nog sterker maken.
Het is m.i. genuanceerder. Bij mijn werkgever worden wel degelijk business apps ontwikkeld. Ik geef toe, dat is een zoektocht naar wat werkt en wat niet. Zeker is het dat in veel bedrijven een deel van het personeel de boer op gaat i.p.v. aan een bureau te blijven zitten. Neem bijvoorbeeld inspecties die tot nu toe papierwerk opleverde dat later weer verwerkt moest worden, prima proposite voor een mobiele applicatie (en tegenwoordig steeds vaker een app voor bv tablet). Een deel van de bedrijfsprocessen wordt daarmee mobiel en voor de IT-ondersteuning is het dan handig als het op een cloud-wijze wordt uitgeleverd.
CAD/CAM is een goed tegenvoorbeeld dat ik mijn uitleg ook vaak gebruik. Maar laten we ons niets wijsmaken: als de bandbreedtes toenemen, komt ook zo’n vanzelfsprekendheid onder druk te staan.
Dus IT wordt beweeglijker, treedt buiten de organisatiemuren en wordt niet alleen meer door eigen personeel uitgevoerd (b.v. selfservice).
Prima uitgangspositie voor wat wij vandaag mobile and cloud noemen.
Zelf denk ik eigenlijk dat het meer feature-on-demand gaat worden. De gebruiker wordt steeds meer in zijn werk geholpen door de informatie toegankelijk te hebben voor de klus waarmee hij bezig is. Daarnaast informatie verstrekken aan de organisatie op het moment dat het past.
Om maar eens nieuwe begrippen te introduceren
– info-pull ondemand
– info-push just in time
En de techniek gaat het steeds makkelijker maken. SOA is een start, maar het moet wel consequent worden doorgevoerd. o.a. door optimale integratie, standaardisatie gegevensmodellen en realtime exchange van info.
Niks nieuws beste ir,
De cloud berust op oude techniek alleen de massa gebruikers denken dat het iets volledig nieuw is. Ook zal ik je uit de droom moeten helpen dat het niet perse goedkoper hoeft en zal zijn.
Op werkplek niveau wellicht , maar daar had je al het thuis werken voor.
Al geruime tijd 5+ jr zijn er software leveranciers die niet per geïnstalleerde instantie rekenen maar per core dat je gebruikt.
Dus als jij een cloud omgeving hebt dat 500+ man bediend heb je een virtuele omgeving met x aantal cores nodig..stel dat dit 4 servers zijn reken uit 4×16 cores ohhh yah laat de $$ maar vloeien…
En er zal altijd een laag zijn dat beheerd moet worden.En hoe groter de cloud hoe complexer het beheer en hoe meer er gedacht moeten worden over implementatie onderhoud enzo.
Maar een besparing is er wel degelijk te halen, dmv opensource software.
Echter vele keuze’s zijn politiek gedreven bedrijven kiezen niet altijd voor het goedkoopste.
En over politiek gesproken , ook zij gaan voor de duurdere niet opensource oplossing waarom?
Andere belangen..
De cloud is gewoon een evolutie van de virtualisatie / consolidatie slag van een aantal jaar geleden.
Misschien ben ik wel te nuchter als it’r maar ik zie wel nieuwe mogelijkheden..
Laat de hype van de cloud maar lekker groeien.. Ga wel wat bij leren,,en verkopen maar haha..
Deze ir kan het wel leuk brengen..hahahha
Leuk Manager of Managed …. in outsourcing..
Wouw voor je het weet hebben managers zelf managers nodig hahahhaha
Valt je niet op dat bij het verdwijnen van jobs, er altijd nieuwe worden gecreëerd.
Doet mij denken aan presentatie dat ik ooit heb gezien.
Waarbij de management laag steeds groter werd en de uitvoerende laag steeds kleiner hahahah.
Je weet wel die mensen die roepen en een enkele roeier..
@sdsmpie
Deze heb ik niet (ken ik niet).
Je laatste zin.
Je weet wel die mensen die roepen en een enkele roeier…
Was dat er 1 van John Cleese?
Serieus bedoeld b.t.w.
Dank voor jullie reacties. Voedingsbodem voor verder denkwerk. Ik zie dat veel van jullie de trend herkennen. Vraag is altijd hoe snel dit gaat. Ook ik ken en gebruik het voorbeeld van de CADCAM systeem, maar ik ken heel veel hele grote kantoorgebouwen met maar heel weinig CADCAM gebruikers en veel mensen met een veel beperktere set aan applicaties. Die mensen willen wel gebruik maken van Het Nieuwe Werken en de personal cloud gaat heen in staat stellen straks any place, any time, any where, any device hun werk te doen.