Vijf grote zorginstellingen voor kinder-en jeugdpsychiatrie hebben een contract ondertekend met leverancier van zorginformatiesystemen Impulse Info Systems. Na een selectietraject dat twee jaar in beslag nam, is het softwarebedrijf uit Oldenzaal nu definitief de leverancier die het zorginformatiesysteem User binnen de instellingen Triversum, Karakter, De Bascule, Curium-LUMC en De Jutters mag uitrollen. De instellingen hebben diverse locaties binnen heel Nederland en zijn voor de selectie van softwarepakketten verenigd in de K5.
Twee jaar geleden is Impulse Info Systems bij een landelijke aanbesteding door GGZ Nederland gekozen tot softwareleverancier van zorginformatiesystemen in Nederland. Sindsdien zijn er vijftien contracten afgesloten met zorginstellingen. Het nieuwe contract met de vijf zorginstellingen is de grootste order ooit in het negentienjarig bestaan van het bedrijf.
Vereniging EPD van GGZ Nederland
De looptijd van de overeenkomst is vier jaar en het contract kan één keer verlengd worden onder de raamovereenkomst die gesloten is met vereniging EPD van GGZ Nederland. Over de waarde van het contract doet directeur Henk Koopman geen uitspraken, maar hij laat wel doorschemeren dat ‘het om een opdracht gaat van meerdere miljoenen euro’s, waarmee we nog meer zekerheid kunnen bieden aan onze tachtig medewerkers voor de komende jaren.’
In totaal gaan er ongeveer 3200 medewerkers van de vijf zorginstellingen verdeeld over tachtig tot honderd locaties met het zorginformatiesysteem User werken. Het wordt geleverd volgens het nieuwe concept ‘User in a box’. Dit houdt in dat Impulse Info Systems de oplossing op database-appliances van Oracle levert. ‘De gehele (red)stack van Oracle wordt geïmplementeerd en geplaatst bij de klant’, legt Koopman uit. ‘Impulse doet het volledige technische beheer op afstand.’
Oracle-middleware
User gebruikt veel softwarecomponenten van Oracle, zoals de middleware die gebaseerd is op Weblogic. De software is ontwikkeld op basis van Oracle ADF. Deze technologie gebruikt Oracle zelf ook voor Oracle Fusion-middleware, die Oracle Business Suite, Siebel, JD Edwards en Hyperion gaat vervangen.
Impulse is volgens Koopman één van eerste bedrijven in de Benelux die overstap heeft gemaakt van Forms naar ADF. Andere componenten in ADF zijn Database Enterprise Edition, Advanced Compression, Editions, Database Vault, Datamask, Active Dataguard, Partioning, BI-mobile, Total Recall en geintegreerde Oracle Business Intelligence (OBI). Met behulp van Oracle ADF kan webgeoriënteerde software zoals apps ontwikkeld worden.
Implementatie in twee fasen
De implementatie van User gebeurt in twee fasen. De eerste fase is de overgang van de huidige applicatie naar User, de tweede fase is de implementatie van zorgprogramma’s binnen het systeem. Impulse Info Systems zet twaalf medewerkers in voor de implementatie, na oplevering wordt het softwarehuis verantwoordelijk voor het technisch beheer en ondersteuning van de functionele beheerders van de instellingen.
Impulse Info Systems heeft in het recente verleden ook opdrachten uitgevoerd bij onder andere Dimence, GGZ Eindhoven, het ministerie van Justitie en Kentalis. Op dit moment heeft het softwarebedrijf ongeveer veertig klanten met ongeveer dertigduizend gebruikers. Er wordt momenteel ook nog bij andere instellingen geïmplementeerd, zoals GGZ Centraal.
Ik was benieuwd naar waarom een selectietraject twee jaar in beslag heeft genomen! In twee jaar kunnen heel veel zaken in de ict-wereld veranderen. Dit betekent dat je je eisen in dit traject twee jaar lang moet regelmatig bijstellen, iets wat het traject onmogelijk maakt! Is dit ook in dit traject gebeurd? Of is het anders gegaan?
In twee jaar zijn zowel functionele als technische eisen bijgesteld. Bijvoorbeeld het gebruik van apps voor zowel de behandelaar als de patiënt.
Reactie verwijderd.
Reclame maken kan via adverteren. Niet door te reageren!
Redactie Computable
Henk,
Hebben we het over selectietraject 2.0? Hoe kun je in twee jaar lang een selectietraject uitvoeren dat gebaseerd is op eisen en wensen die dynamisch zijn? Ben heel benieuwd, misschien is dit een leuk onderwerp voor een artikel voor op Computable!
Reza,
Goede toevoeging. Ook ik ben hier heel erg benieuwd naar. Klinkt als proberen te scoren in een doel waar van de doelpalen continu verplaatst worden. En dat lijkt mij vrij lastig. Zo wordt een appels met appels vergelijk erg lastig.
Waar ik benieuwd naar ben is hoe er aanbestedingstechnisch omgegaan is met de aanschaf van de onderliggende Oracle licenties? Deze zullen een substantieel deel uitmaken van de door de Impulse Info Systems aangeboden oplossing. Wanneer je naar de kostprijs gaat kijken zou je je kunnen afvragen of het niet Oracle is die deze opdracht gegund heeft gekregen.
Als dat nu (nog) niet het geval is zal de licentieteller en bijbehorende rekening zeker na oplevering van het systeem door Impulse Info Systems gepresenteerd gaan worden. Hoe dan ook de vendorlockin is een feit.